Rămâi conectat

Știri

Buget de aproape 178 milioane euro pentru șase orașe din Regiunea Centru: Proiectele prin care se pot cere fonduri de către primăriile municipiilor Alba Iulia, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Sibiu și Târgu Mureș se pot depune în perioada august-decembrie 2018

Publicat

în

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru anunță că cele șase municipii reședință de județ din Regiunea Centru au la dispoziție 16 luni și 177,84 milioane euro fonduri nerambursabile pentru a solicita finanțare pentru dezvoltarea orașelor. Prin 4 priorități de investiții și cinci obiective specifice, Axa prioritară 4 a Programului Operațional Regional 2014-2020, a fost deschisă depunerii de cereri de finanțare, iar proiectele prin care se pot cere fonduri de către primăriile municipiilor Alba Iulia, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Sibiu și Târgu Mureș se pot depune în perioada 21 august 2017 – 31 decembrie 2018.

Cele șase municipii vor putea solicita fondurile doar dacă au elaborat la nivel de municipiu sau zonă metropolitană, o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană și un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă. Aceste două documente reprezintă condiția de bază principală pentru acordarea finanțării pe această axă. Atât Strategia, cât și Planul se depun la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către municipiile ce doresc finanțare, într-o etapă premergătoare depunerii cererilor de finanțare. Perioada de depunere a acestor documente a fost lansată în februarie 2017, urmând a se încheia în 21 august 2017.

Pe parcursul lui 2016 și 2017, experții ADR Centru au desfășurat o serie de întâlniri la nivelul fiecărui municipiu sau la nivel regional, pentru a discuta elementele cuprinse în strategii și în planurile de mobilitate urbană. Am discutat cerințele de bază impuse de program și ghiduri, corelate cu nevoile municipiilor și ideile de proiecte, fundamentarea investițiilor propuse în cadrul Planurilor de Mobilitate Urbană. În cadrul întâlnirilor, am convenit cu reprezentanții primăriilor, urgentarea elaborării și aprobării SIDU și PMUD la nivelul fiecărei municipalități, precum și identificarea proiectelor prioritare, iar ulterior am demarat procesul de pregătire al acestor proiecte. Deși până la acest moment municipiile nu au reușit să depună nici o Strategie sau Plan, avem angajamentul lor că documentele sunt pregătite urmând a fi depuse în termen. În momentul de față se află în faza de verificare preliminară aceste documente pentru 4 municipii.”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Citește și Identificarea unor planuri de acțiune pentru comunitățile de romi, subiectul întâlniii de lucru între reprezentanții ADR Centru și cei ai Partidei Romilor ”Pro-Europa” din Regiunea Centru

O altă condiție impusă de ghid pentru a putea solicita finanțare este ca proiectele depuse să fie combinate pe cele 4 obiective tematice, municipiile selectând domeniile relevante pentru dezvoltarea orașului. În acest sens, proiectele trebuie să urmărească o economie cu emisii reduse de carbon; conservarea și protecția mediului și promovarea utilizării eficiente a resurselor; promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei și a discriminării și investiții în educație; formare și formare profesională pentru competențe și învățare pe tot parcursul vieții. Municipiile au posibilitatea să își stabilească domeniile pe care intenționează să le dezvolte, din cele cinci obiective specifice aferente Axei prioritare 4, obiectivul de mobilitate urbană durabilă fiind obligatoriu pentru municipii, iar celelalte sunt opționale. Obiectivele care nu sunt obligatorii pot fi negociate între municipii, la nivel regional, dacă vor să cedeze în integralitate alocările pentru celelalte obiective specifice pe care nu doresc să depună fișe.

Regăsiți mai jos fișe pentru fiecare obiectiv specific, cu descrierea acestuia și activitățile eligibile spre finanțare. Ghidul solicitantului, formularele și alte informații le găsiți la link: http://regio-adrcentru.ro/por-2014-2020/2014-prezentare-program/2014-axa-4/.

Alte informații utile:

La nivelul Regiunii Centru, Axa 4 se adresează exclusiv municipiilor reședință de județ, care vor trebui să realizeze Strategii Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU), condiție obligatorie pentru obținerea finanțărilor nerambursabile în domeniul dezvoltării. De asemenea, pe lângă acest document strategic, municipiile mai au nevoie și de un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), în special pentru obținerea finanțării pe prioritatea de investiții 4.1 – mobilitate urbană, care are o alocare de 80% din Axa Prioritară 4. Pe lângă aceste documente strategice este necesară și elaborarea unui plan de investiții, denumit Document Justificativ pentru FESI 2014-2020, care cuprinde modul de implementare a SIDU și lista proiectelor prioritare care vor fi finanțate prin intermediul Axei prioritare 4 a POR 2014-2020.

4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă – mobilitate urbană.
• Alocare la nivelul Regiunii Centru: 143,40 milioane euro
• Valoarea minimă eligibilă/proiect: 1.000.000 euro;
• Valoarea maximă eligibilă/proiect: 20.000.000 euro;

4.2 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului
• Alocare la nivelul Regiunii Centru: 15,93 milioane euro
• Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;
• Valoarea maximă totală/proiect: 5.000.000 euro.

4.3 – Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale
• Alocare la nivelul Regiunii Centru: 8,13 milioane euro
• Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;
• Valoarea maximă totală/proiect: 5.000.000 euro;

4.4 Creșterea calității infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă – creșe și grădinițe
• Alocare la nivelul Regiunii Centru: 7,32 milioane euro
• Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;
• Valoarea maximă eligibilă/proiect: 6.700.000 euro, nu se va depăşi echivalentul a 30 mil. lei

4.5 Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă – licee tehnologice
• Alocare la nivelul Regiunii Centru: 3,06 milioane euro
• Valoarea minimă eligibilă/proiect: 100.000 euro;
• Valoarea maximă eligibilă/proiect: 6.700.000 euro, nu se va depăşi echivalentul a 30 mil. lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba