Rămâi conectat

Știri

Bolile inflamatorii intestinale, blestemul tinerilor activi. Semnele care-ți arată că trebuie să mergi urgent la medic

Publicat

în

Am luat ce-i mai rău din stilul de viață occidental, spun gastroenterologii. Mâncăm mult și prost, avem joburi stresante, nu avem grijă de noi și, atunci când ne doare ceva, luăm pastile după ureche. Toate acestea ne distrug sistemul digestiv și, în final, pot chiar să ne ucidă. Află mai multe pe radiounirea.ro

Literatura de specialitate dedicată bolilor intestinale arată că, deși nu au fost identificate cauzele exacte care produc aceste afecțiuni grave, sunt factori care pot influența apariția lor. Potrivit unui sondaj realizat de Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), cu sprijinul Clubului Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă (rectocolita ulcero-hemoragică), peste 90% din respondenţi consideră că principalul factor care poate afecta să- nătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată. Aceasta este urmată de nivelul de stres ( peste 80%), dar şi de medicamente administrate în exces (antibioticele), fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici. Stilul de viață occidental, nefast pentru români Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (sau colita ulcerativă, cum i se mai spune), sunt afecțiuni cronice ale tubului digestiv. În Româ- nia sunt aproape 10.000 de pacienți diagnosticați cu aceste maladii, majoritatea cazuri foarte grave pentru că au fost descoperite extrem de târziu, chiar după 8-10 ani de la apariția lor, atrag atenția specialiștii, reuniți, la sfârșitul lunii septembrie, la Simpozionul de Grastroenterologie desfășuat la Cheilei Grădiștei. „Suntem extrem de îngrijorați de două fenomene: creșterea rapidă a cazurilor în România și creșterea numă- rului de cazuri grave care necesită tratamente agresive de la început sau chiar operații. Apar cu precădere la tinerii activi, la cei cu un stil de viață și alimentație de tip occidental”, explică prof. univ. dr. Mircea Diculescu, șeful Catedrei de Gastroenterologie și Hepatologie de la Universitatea de Medicină „Carol Davila”. Tinerii între 15 și 30 de ani, cei mai afectați „Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, active, cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani”, detaliază prof. dr. Liana Gheorghe, președintele executiv al Clubului Român pentru Boală Crohn și Colită Ulcerativă. Tot ea spune că în registrul IBDProspect sunt înregistrați doar 2.000 dintre pacienții diagnosticați. „Am remarcat o creștere de circa 8-10 ori a acestor afecțiuni în ultimul deceniu, aproape exponențială, în special la copii, adolescenți și adulți tineri, ca urmare a modificării stilului de viață – dieta hipercalorică, supraprelucrată, bogată în dulciuri, alimentele conservate, semipreparate, prăjite, tip fast-food, reducerea consumului de fructe și legume crude etc.”

Afecțiunile care te lasă fără job

Potrivit sondajului realizat de ASPIIR, dintre simptomele asociate de intervievați cu problemele gastrointestinale se numără durerile și crampele abdominale (8 din 10 români le au), scaunele cu sânge (7 din 10 români le manifestă), diareea (6 din 10 români o fac) și nevoia urgentă de a merge la toaletă (recunoscută de 3 din 10 români). Apoi, 83% dintre respondenți consideră că o afecțiune precum Boala Crohn sau rectocolita hemoragică le-ar afecta mult și foarte mult viața profesională și personală, iar jumătate dintre ei s-ar simți stânjeniți să discute cu colegii sau prietenii despre simptome. Statisticile mondiale arată că 10% dintre pacienții cu aceste boli sunt șomeri, iar cei care muncesc au ce puțin 3 și 6 săptămâni concediu medical pe an.

Semnele care-ți arată că trebuie să mergi urgent la medic

Bolile intestinale inflamatorii sunt parșive, spune prof.univ. dr. Mircea Diculescu. Pentru că, în primă fază, datorită stilului de viață stresant și a abundenței de informații găsite pe internet, mulți nici nu le băgăm în seamă. Ba, mai grav, câteodată decidem să luăm medicamente după reclamele văzute la televizor. Nu vă tratați singuri! „Primul meu mesaj pentru persoanele care au următoarele simptome este să nu încerce să le controleze singure, ci să meargă la medic. Automedicația nu e bună, ce găsim pe internet nu e bun! E bine să te duci la doctor pentru că poate să fie o problemă foarte serioasă. Nu-ți pune singur diagnosticul”, subliniază specialistul.

1.Dacă ai sânge în scaun. Are două aspecte: sângele roșu, care e ia pe hârtie, care poate să fie ceva mai ușor, adică o boală hemoroidală, și sângele care este amestecat între materiile fecale, care este eventual mai negricios, cu mucozități, care înseamnă o problemă importantă, gravă.

2.Diareea. Dacă ai mai mult de trei scaune pe zi nu e bine. Dacă înainte aveai un scaun la trei zile și acum ai trei pe zi, nu e bine. Dacă scaunele te forțează să mergi la toaletă în cursul nopții, nu e bine.

3.Dacă simți continuu că ai nevoie să te duci la toaletă, eventual chiar dureri în zona respectivă.

4.Dacă aceste simptome se însoțesc și de dureri de burtă.

5.Dacă vezi că începi să scazi în greutate chiar dacă mănânci acceptabil. „Sigur că dacă nu mai ai poftă de mâncare și atunci nu mănânci – vei scădea în greutate, dar chiar dacă tu ai senzația că ai poftă de mâncare, poți să mănânci, dat fiind faptul că stomacul, pancreasul, ficatul, eu zic pe înțelesul cititorilor dumneavoastră, ele funcționând bine, dar colonul nefuncționând bine, atunci semnalul de lipsă de poftă de mâncare nu e transmis imediat”, spune specialistul.

6.Mai trebuie să știm că de multe ori această problemă apare la oameni tineri și foarte activi, care nu au timp de ei. „Au un job solicitant, pe care trebuie să-l ducă la îndeplinire, și nu au timp de ei. Trec peste aceste simptome fără să se gândească”, notează specialistul.

Gastroenterologul Mircea Diculescu avertizează că așa-numitele tratamente naturiste sunt foarte periculoase în cazul acestor boli inflamatorii grave. „Să știți că și cucuta și mătrăguna sunt plante, sunt naturale! Hai să fim serioși!”, spune, revoltat, profesorul universitar. Nu se tratează cu ceaiuri Boala Crohn sau Colita ulcerativă (denumită și rectocolită hemoragică) sunt autoimune. Practic propriul sistem imunitar îți atacă organismul. Or asta nu poți opri cu ceaiuri. „Moleculele acestea noi, care sunt agenți biologici, pe care le prescriem și în România, imită exact ceea ce Dumnezeu a creat deja! Deci, haideți să nu ne considerăm noi Dumnezeu și să ne dăm singuri diagnosticul. De câteva mii de ani omul caută panaceea – adică leacul tuturor bolilor și din știința mea nu a găsit decât piatra filosofală, care transformă plumbul în aur – fuziunea și fisiunea nucleară. Aceste tratamente naturiste pot face rău fie și prin întârzierea unui diagnostic corect!”, conchide Diculescu.

sursa doctorulzilei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba