Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Geogel, comuna Ponor-Alba, restaurată din bani europeni

Adăugat la Știri

În județul Alba, harta obiectivelor de patrimoniu cultural ce se pot vizita se completează cu un nou reper cultural, Biserica de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Geogel, comuna Ponor, Alba. La sediul ADR Centru a fost semnat, recent, contractul de finanțare pentru un alt proiect de reabilitare și restaurare a unor obiective de patrimoniu cultural-istoric.

După cum susțin beneficiarii proiectului ce vizează restaurarea bisericii de lemn ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, zona de implementare este un cunoscut leagăn al istoriei poporului roman, adăpostind importante urme arheologice și vestigii istorice. Deși se află într-o frumoasă zonă montană, turismul în satul Geogel este un sector foarte slab dezvoltat, fără cabane sau pensiuni agroturistice. Acest obiectiv este avut în vedere pentru perioada 2015-2020, iar acest proiect de restaurare a bisericii construite în 1751, cu o valoare totală de 3,09 milioane lei, din care 3,03 milioane lei finanțare nerambursabilă solicitată, are rolul de a crește numărul de turiști și dorința comunității locale sau a agenților economici de a se dezvolta și în această zonă.

Citește și Bisericile de lemn din Alba, un adevărat tezaur

Din bugetul alocat acestui proiect, se vor realiza lucrări de consolidare a fundației, pereților și bolții, de conservare și restaurare a lemnului, dușumelei și finisajelor, pentru lucrări de restaurare a picturii murale și a icoanelor împărățești. Beneficiarul proiectului, estimează că acest proiect se va finaliza în luna mai 2019. Acest proiect va fi complementar cu cel depus de autoritățile județene pentru reabilitarea traseului montan între Aiud și Abrud, deschizând astfel o poartă către frumusețile Apusenilor.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii