Rămâi conectat

Știri

Bilanțul poliției din Alba pe 2014: 3 crime și 11 tentative de omor și 20 de morți pe șosele

Publicat

în

”Azi, 28 ianuarie 2014, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea domnului chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, a avut loc evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în anul 2014 de poliţiştii din Alba.  

La această activitate au participat: conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, şefii de servicii şi compartimente,  şefii poliţiilor municipale şi adjuncţii acestora, şefii poliţiilor orăşeneşti, şefii secţiilor de Poliţie Rurală şi şefi ai posturilor comunale de poliţie.

În calitate de invitaţi au participat domnii:

  • Augustin LAZĂR – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia;
  • Aurelian MOCAN – vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia;

– Marius UNGUREANU – prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba

  • Dan Andrei POPESCU – prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia
  • Colonel Ioan DAVID – Şeful Direcţiei Judeţene Alba a Serviciului Român de Informaţii, iar din cadrul Consiliului Judeţean Alba, domnul Ioan MARINCAŞ – preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba.

La această şedinţă au mai participat şi reprezentanţi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Alba, Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, D.G.A.- Serviciul Teritorial Alba, Serviciului pentru Imigrări Alba, Serviciului de Protecţie şi Pază Alba, Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba, Centrului Medical Judeţean Alba, Serviciului Public Comunitar pentru evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor simple şi ai Serviciului Public comunitar Regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

          Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste activităţi a rezultat că  în anul 2014, în conformitate cu  strategia de combatere a criminalităţii a inspectoratului, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, creşterea siguranței în zona unităților de învățământ, creşterea gradului de siguranţă stradală, creşterea siguranţei rutiere dar şi pentru contracararea infracţionalităţii economico – financiare şi destructurarea grupărilor infracţionale nestructurate şi a celor care generează conflicte stradale.  

În cursul anului 2014, în judeţul Alba au fost înregistrate 11.116 sesizări de infracţiuni, cu 4,2%  mai puţine faţă de anul 2013.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată  scăderi cu 2,2% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 8,3% în mediul rural.

În anul 2014, numărul infracţiunilor descoperite în flagrant a fost de 1.272.

Poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 183 persoane, dintre care  63 au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

Un număr de 11 persoane au fost încarcerate cu mandat direct de arestare preventivă, fără a se emite ordonanţă de reţinere în prealabil.

În anul 2014 au fost constatate 36 de infracţiuni grave comise cu violenţă, reprezentând 0,56% din infracţionalitatea judiciară şi 0,25% din totalul infracţionalităţii constatate.

Au fost înregistrate 3 infracţiuni de omor, 11 de tentativă de omor şi 12 de vătămare corporală gravă.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (5.213) reprezintă 39,7% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba.

Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (58,7%).

În anul 2014 au fost înregistrate 26 de infracţiuni de tâlhărie, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în cursul anului 2014 au fost înregistrate 16 dosare penale şi soluţionate 8, în cadrul cărora au fost cercetate 18 persoane.

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economicofinanciare,  în anul 2014 au fost constatate 3.165 infracţiuni de natură economico-financiară. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 911 persoane.

S-a acţionat pentru descoperirea faptelor care au creat prejudicii mari ori au avut urmări deosebite, fiind administrate probe în 84 de dosare complexe.

În anul 2014, poliţiştii de investigare a fraudelor au  soluţionat 1.220 de dosare şi au organizat acţiuni pentru combaterea evaziunii fiscale, dintre care două de amploare, cu percheziţii în 9 judeţe.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În anul 2014, au fost sesizate 301 infracţiuni stradale, reprezentând 2,7% din totalul infracţiunilor sesizate. Dintre acestea 95% au fost comise în mediul urban, iar 5% în mediul rural. Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto şi de componente auto.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 3.518 infracţiuni.

Cele mai multe infracţiuni constatate în mediul rural sunt infracţiunile de furt (27% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural).

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în anul 2014,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2014”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 414 sancţiuni contravenţionale, confiscată cantitatea de 3.734 m.c. material lemnos.

În urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 198 de dosare penale şi au fost soluţionate 194.

În urma activităţilor specifice efectuate s-a reuşit identificarea a 150 persoane aflate în urmărire (139 din evidenţa inspectoratului şi 45 urmărite internaţional).

La  finalul perioadei analizate se aflau în evidenţa inspectoratului 126 persoane urmărite (din care 81 urmărite internaţional).

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 81 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 63 minori şi 18 majori. A fost înregistrat un cadavru cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 76 cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 59 minori.

La sfârşitul anului 2014 au rămas în evidenţă 41 persoane dispărute, din care 3 minori, pentru care există date certe că s-au înecat. De asemenea se mai află în evidenţă 5 persoane cu identitate necunoscută şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2014, au fost înregistrate 20.105 evenimente.

Dintre acestea, 4.128 (70,3%) apeluri au fost din mediul urban, iar 5.977 (29,7%) din mediul rural. Cele mai multe apeluri au fost efectuate în intervalul orar 16.00-23.00 (49,3%).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte  (25%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier  (16,7%), de sesizările referitoare la fapte cu violenţă (11,6%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt (9,4%).

Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2014, prioritatea Serviciului Rutier a fost reducerea accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.

În cursul anului 2014 s-a reuşit reducerea numărului accidentelor grave cu 10 (de la 155 la 145), al decedaţilor cu 7 (de la 27 la 20), al răniţilor uşor cu 2 (de la  78 la 76) în vereme ce numărul răniţilor grav cu 3 (de la 149 la 152).

Principalele 4 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea distanţei dintre vehicule, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate vehiculelor.

În mediul urban s-au produs 67 accidente, soldate cu 8 morţi, 74 răniţi grav şi 39 răniţi uşor, în mediul rural s-au produs 58 accidente, soldate cu 11 morţi, 56 răniţi grav şi 17 răniţi uşor.

Pe DN1 şi DN7 s-au produs 18 accidente, soldate cu rănirea gravă a 19 persoane şi rănirea uşoară a 20 persoane, iar pe autostrada A1 s-au produs 2 accidente grave de circulaţie soldate cu 1 decedat şi 3 răniţi grav.

Au fost constatate 956 de infracţiuni, din care 511 la regimul circulaţiei şi 445 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 186 infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 212 infracţiuni.

S-au aplicat 52.634 contravenţii, iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 23.321 contravenţii, din care 117 cu viteza de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 2.928 permise de conducere şi au fost retrase 1.548 certificate de înmatriculare.

Efectivele de poliţie rutieră au ridicat în vederea confiscării produse cosmetice, produse industriale, îmbrăcămite, materiale de construcţii, material lemnos, deşeuri feroase şi neferoase, ţigarete, produse de panificaţie, legume şi fructe, în valoarea totală de 103.038 lei.

Din analiza prezentată a rezultat că şi în anul 2014, s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Agenția Județeană a Finanțelor Publice Alba, Biroul Vamal de Interior Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – inspectoratul Silvic Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

Pentru anul 2015, acţiunile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba vor viza creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, asigurarea unui climat legal al mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei şi spălării banilor, elaborarea de proiecte şi programe care să acceseze fondurile Uniunii Europene, îmbunătăţirea suportului operaţional şi realizarea de parteneriate prin care se vizează realizarea obiectivelor de prevenire şi combatere a criminalităţii.”

sursa: comunicat IPJ Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba