Banii din privatizare, folosiți pentru plata subvențiilor agricole

Adăugat la Social-Economic

fermieriRestanțele la plata subvenției pe suprafață din campania aferentă anului trecut vor fi achitate fermierilor din veniturile rezultate din privatizare, în baza unei hotărâri adoptate de guvern în acest sens. 

Potrivit actului normativ, este vorba despre echivalentul în euro al sumei de 3,7 miliarde de lei, ce va fi transferată cu titlu de împrumut Ministerului Agriculturii de către Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Suma pusă la dispoziția Ministerului Agriculturii din venituri din privatizare va fi restituită până la data de 30 decembrie 2015 din fondurile rambursate de către Comisia Europeană.

Ministerului Agriculturii susține că aplicarea măsurilor prevăzute de actul normativ va permite fermierilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri, precum şi programul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, adaptate cerinţelor pieţei, în condiţiile evaluării nivelului sumelor ce urmează să le primească potrivit schemelor de plată.

Totodată, până la sfârșitul acestei luni, va fi promovat un act normativ ce va reglementa acordarea ajutorului național de tranziție pentru bovine, ovine și caprine, iar plata acestora se va realiza în cursul lunii viitoare. În schimb, plata ajutoului național de tranziție pentru sectorul vegetal, al cărui cuantum a fost stabilit la finele lunii trecute, va fi efectuată după data de 15 ianuarie.

Robert GHERGU

Roxana Onea

Mobil: 0733.948.176
roxy_onea@yahoo.com

Facebook 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.