Aveti unul dintre aceste coduri CAEN? Din 2017, veti plati impozit specific

Adăugat la Știri

codulcaenSocietățile care au înscrisă în actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principală sau secundară, una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor codurilor CAEN vor plăti, de la 1 ianuarie 2017, impozit specific.

5510-„Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”,

5520-„Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”,

5530-„Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”,

5590 -„Alte servicii de cazare”,

5610-„Restaurante”,

5621-„Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,

5629-„Alte servicii de alimentatie n.c.a.”,

5630-„Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Citește și Viitorii antreprenori scapă de birocraţia înfiinţării unei firme: Trei tineri revolutionează birocrația din România

Legea a fost promulgata de presedinte si urmeaza sa apara in Monitorul Oficial. Sunt prevazute trei formule de calcul diferite pentru trei tipuri de activitati:

-restaurante (CAEN 5610), catering (CAEN 5621) sau alte servicii de alimentatie publica (CAEN 5629)

-baruri (CAEN 5630)

-hoteluri (CAEN 5510), facilitati de cazare pentru vacante si perioade scurte  (CAEN 5520), parcuri, rulote, campinguri (CAEN 5530), alte servicii de cazare (CAEN 5590)

Declararea şi plata impozitului specific se vor efectua semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul. Astfel, suma de plată va reprezenta o jumătate din impozitul specific anual. Excepţie de la această regulă vor putea face contribuabilii care încetează să existe în cursul anului. Mai exact, aceştia urmează să declare şi să plătească impozitul specific până la data încheierii perioadei impozabile, potrivit legii, luând în calcul, dacă este cazul, şi impozitul specific declarat şi plătit în semestrele anterioare. Operatorii economici din domeniul turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică vor achita un impozit specific, indiferent de mărimea cifrei de afaceri și de nivelul profitului înregistrat, care va fi calculat în funcţie de suprafaţa afacerii, localitatea în care se desfăşoară şi alte variabile.

Sursa: Contexpert și avocatnet.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii