Rămâi conectat

Știri

Aveți bani de primit de la Fisc? Iată ce dobânzi va trebui să plătească ANAF dacă nu îi restituie la timp

Publicat

în

Contribuabilii care au plătit Fiscului în mod nejustificat o anumită sumă au dreptul să primească din partea instituției dobânzi aferente banilor respectivi, calculate încă de la data la care a fost efectuată plata, conform unei decizii a Curții Constituționale. Amănuntele le afli pe radiounirea.ro.

În urma deciziei luată de CCR, statul va fi obligat să calculeze și să plătească dobânzi încă de la data în care banii au intrat în visteria Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Dobânda pe care Agenția Națională de Administrare Fiscală va trebui să o achite contribuabililor se ridică la aproape 11% pe an. Nivelul dobânzii este același cu cel pe care și contribuabilul trebuie să îl plătească Fiscului, în caz de întârziere în executarea obligației fiscale.

„Dobânda pe care trebuie să o plătească Fiscul contribuabililor este cea prevăzută de Codul de procedură fiscală. În prezent, nivelul dobânzii este 0,03% pe zi de întârziere și aproximativ 10,95% pe an”, a explicat Bogdan Mărculeț, avocat în cadrul casei de avocatură Niculeasa.

Mărculeț a mai declarat, pentru AvocatNet.ro, că decizia Curții Constituționale este obligatorie de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial. „Începând de atunci, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale se suspendă de drept. În termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, dispozițiile încetează să producă orice efecte juridice”, a mai spus Bogdan Mărculeț.

Prin urmare, de la momentul publicării în Monitorul Oficial, organele fiscale nu vor mai putea invoca prevederile care le permiteau să refuze plata dobânzilor de la momentul efectuării unei plăți anulate anterior, acestea fiind declarate neconsituționale de CCR prin decizia luată.

Citeşte şi Cei care obțin venituri din chirii vor trebui să depună la Fisc un nou formular ca să nu plătească CASS

„Din perspectiva contribuabilului, acest lucru înseamnă că va avea dreptul de a solicita dobânzi de la momentul producerii pagubei, respectiv momentul plății/reținerii sumelor nedatorate”, a mai declarat avocatul.

Important! Conform Codului de procedură fiscală, contribuabilul poate primi dobânzi pentru sumele nedatorate Fiscului doar ulterior depunerii unei cereri.

Astfel, în momentul în care a achitat în mod nedatorat o creanță fiscală (dacă, spre exemplu, a fost obținută anularea sau revocarea unui act administrativ fiscal, n. red.), contribuabilul va putea completa o cerere de recuperare a sumelor achitate și de plată a dobânzilor aferente acestora. Organul fiscal va avea, din acel moment, obligația să calculeze dobânzile din momentul plății.

În cazul unui refuz sau dacă organul fiscal nu dă niciun răspuns, singura soluție legală pe care o are contribuabilul este să formuleze o cerere de chemare în judecată.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Peste 8,3 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și digitalizarea activităților didactice din școlile și grădinițele aiudene

Publicat

în

Aiud: Peste 8,3 milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și digitalizarea activităților didactice din școli și grădinițe

Primăria Municipiului Aiud implementează în acest an proiectul „Dotări TIC pentru un învățământ modern în municipiul Aiud”, proiect prin intermediul căruia unități de învățământ aiudene vor fi dotate cu mobilier, echipamente IT și softuri educaționale.
Investiția este finanțată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2024.
Au fost deja achiziționate echipamente digitale pentru atelierul de practică al Colegiului Național „Bethlen Gabor”, în valoare totală de peste 193 de mii de lei.
Sunt în procedură de licitație: echipamente digitale pentru dotarea unităților de învățământ (achiziție în valoare de 3,8 milioane de lei), mobilier pentru dotarea unităților de învățământ (achiziție în valoare de 2,6 milioane de lei), materiale și echipamente didactice pentru dotarea atelierului de practică al Colegiului Național „Bethlen Gabor”, procedură reluată în urma unei contestații formulate (achiziție în valoare de peste 392 de mii de lei).
Se pregătește documentația pentru procedura de achiziție a materialelor didactice necesare dotării unităților de învățământ, în valoare totală de 1,2 milioane de lei.
Unitățile de învățământ beneficiare sunt Colegiul Național „Titu Maiorescu”, Colegiul Național „Bethlen Gabor”, Liceul Tehnologic, Școala Gimnazială „Axente Sever”, Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 și Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași”.
Conform ghidului de finanțare, unitățile de învățământ cu profil preponderent agricol nu au putut fi înscrise ca beneficiare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Marșul pentru Viață, în 31 martie, la Alba Iulia

Publicat

în

La Alba Iulia, o nouă ediție a Marșului pentru Viață

Anual, în luna martie, intitulată „Luna pentru Viață”, se desfășoară în Patriarhia Română manifestarea de suflet cunoscută sub denumirea de Marșul pentru Viață.
Evenimentul, ajuns la cea de-a 14-a ediție, se derulează sub genericul „Construim pentru viață”, fiind o manifestare apolitică și neconfesională. Și în acest an, numeroși tineri de toate vârstele din municipiul Alba Iulia, însoțiți de preoții parohi, sunt așteptați să participe în număr mare la acest eveniment, cu scopul de a oferi o mărturie puternică privind importanța susținerii și promovării vieții.
La Alba Iulia, manifestarea va fi organizată duminică 31 martie 2024, de la ora 15.00. Cei care doresc să ia parte la acest eveniment sunt așteptați, în jurul orei 14.30, în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Facultatea de Teologie Ortodoxă. Apoi, participanții vor urma traseul: Strada Vasile Goldiș – Bulevardul Revoluției 1989 – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Piața Tricolorului – esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, locul de desfășurare a activităților ulterioare.
Evenimentul este organizat de Protopopiatul Ortodox Alba Iulia, în parteneriat cu ASCOR Alba Iulia, Asociația „Emanoil”, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și reprezentanții tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia și împrejurimi.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba