Avantajele traiului în primul oraș inteligent din România, Alba Iulia

Adăugat la Știri

Prima parte a proiectului-pilot Smart City Alba Iulia a fost finalizată. În reședința județului Alba au fost montați peste 600 de senzori care vor compune infrastructura digitală a orașului.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. În aproape un an de funcționare a hotspot-urilor Wi-Fi în autobuze, aproximativ 8% din populația de 60.000 de locuitori din Alba Iulia a accesat serviciul, generând peste 1TB de date în sesiuni cu o durată medie de 30 minute, potrivit unui comunicat al companiei Orange, care se ocupă cu implementarea sistemului.

Rețeaua acoperă întregul oraș și conectează 150 de senzori de iluminat și apă. Mai mult, cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile, prin aplicația Civic Alert. De asemenea, până în acest moment, au fost organizate nouă sondaje de opinie, la care au participat peste 4.300 de persoane care au circulat cu mijloacele de transport în comun.

Noua infrastructură ajută Primăria Alba Iulia să observe tendințele traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau de condițiile meteorologice.

Citește și Dezvoltarea de noi funcționalități și îmbunătățirea experienței cetățenilor în platforma e-Cetățean – Alba Iulia Smart City

Aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, oferă acces turiștilor la informații despre obiectivele orașului, iar afacerile locale se pot promova. Două licee din Alba Iulia au primit acces la internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. Peste 120 de profesori și aproximativ 1.500 de elevi se vor bucura de această ofertă.

Prin senzorii de monitorizare a calității aerului instalați în cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetățenii pot afla în orice moment care sunt zonele din oraș în care pot avea fără probleme activități în aer liber.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Sursa:greatnews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii