Rămâi conectat

Știri

Aurul aluvionar exploatat în râuri din România: Râul Pianu – Munții Sebeș, unul dintre ele

Publicat

în

Reteaua hidrografica a Romaniei ascunde o comoara care de zeci de ani nu a mai fost exploatata. Zacamintele aurifere din Carpati si aurul aluvionar din rauri fac din tara noastra una dintre putinele tari din Europa, ce mai detin aceasta resursa. Geologii spun ca acest metal pretios apare ca solzisori, foite, granule, filoane, aur pulverulent. Calatorinromania.com a intocmit o lista a celor mai importante rauri a caror apa contine aur.

Raul Pianu, judetul Alba

Inca din cele mai vechi timpuri, in apropiere de comuna Pianu de Sus, din judetul Alba s-a exploatat aurul aluvionar. Primele date, despre exploatarea aurului, apar in anul 1485, atunci cand s-a format satul Pianu de Sus. Se spune ca aurul de pe raul Pianu, afluent al Muresului, are o finete ridicata, de 905‰, iar aluviunile masoara intre 0,3-6 metri. Aici exista o adevarata breasla, reunita in Casa Auraria, unde satenii depozitau metalul pretios, care ajungea sa fie vandut la oras. Activitatea principala in aceasta localitate a inspirat la realizarea unei steme pe care apare saitrocul, unealta folosita la gasirea aurului. Potrivit specialistilor, in zona dintre Pianu de Sus si Cioara s-au extras 0,1-0,9 grame la tona de aur. Metalul pretios provine din sisturile cristaline si din rocile eruptive din Muntii Sebes. In monografia localitatii, realizata de bunicul profesorului Ioan Benea, se arata ca ”nisipurile de aici ar contine mai mult metal pretios decat Muntii Apuseni”.

Olt

Valea Oltului este una dintre zonele bogate in firisoare de aur. Si aici zacamintele de aur se gasesc in nisipurile si pietrisurile albiei Oltului. Marturie a exploatarii metalului pretios de pe vale, o confirma numele comunelor: Aurari, Rudari, Ruda. Finetea aurului descoperit in Olt este de 888,8 ‰ aur si 111,2‰ argint, se arata pe hartacomoriiblogspot. Conform timponline.ro, geologul Adrian Avramescu spune ca aur aluvionar se gaseste si in in Somesul Mare si Bistrita Aurie. Dar si in alte rauri de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud a fost gasit acest metal pretios. In raul Somesul Mare, care izvoraste din Muntii Rodnei, au fost gasite granule de 21 de carate.

Citește și Legendele despre aurul Munților Apuseni

Nera/Bozovici

Zona Banatului este si ea bogata in resurse aurifere, mai exact judetul Caras-Severin. La Bozovici, la confluenta raului Nera, a fost gasita o pepita de 19 kilograme. Aceasta a ajuns intr-o colectie din Viena, spune geologul si fostul presedinte Emil Constantinescu, conform digi24. Bozovici face parte din Raul Nera- izvoraste din Muntii Semenic si strabate tara noastra si Serbia pe o lungime de 124 de kilometri.

Raul Valsan, judetul Arges

Pe unul dintre afluentii principali ai Argesului se gaseste si astazi aur pur de 24 de karate. Ca in toata reteaua hidrografica a Romaniei, aurul de aici a fost adus din zacamintele de aur din Muntii Carpati, si s-a depus in nisipul si pietrisul din albia raului.

Dambovita

In secolele XIX-XX, raul Dambovita era descris ca apa ”dulce si curata”sau ”foaia de stejar”, pentru ca toamna raul era plin de frunze ruginii. Afluentul raului Arges izvoraste din Muntii Fagaras si strabate, pe o distanta de 237 de kilometri, judetele Arges, Dambovita, Ilfov, Calarasi si Bucuresti. Geologii au emis ipoteza conform careia, pe raza comunei Gemenea ar exista aur. Situata la 30 de km de Targoviste, comuna are un loc numit ,,La cruci”, unde aurul este adus din pietrisul de Candesti si purtat de ape, pana in albia Dambovitei.

Raul Aries, judetul Cluj

Pe timpul romanilor, Raul Aries era numit ,,Aureus”- Raul de Aur. Specialistii confirma faptul ca, de aici au fost obtinute concentratii de aur, de 30 de ori mai mari, fata de zacamintele de la Rosia Montana. Balastierele pentru extragerea aurului se intalneau pe raza a 7 localitati din judetul Cluj. Activitatea acestora pe Aries a incetat in anul 2000, odata cu privatizarea.

Institutul Geologic al Romaniei a realizat o harta a substantelor minerale in anul 1984, unde sunt mentionate 5 areale importante cu aur aluvionar. Acestea sunt: Pianu – Muntii Sebes, Cibin Olt – in nordul Carpatilor Meridionali, Raureni- in sudul Carpatilor Meridonali, Valea Ariesului- Muntii Apuseni si Nera/Bozovici -Muntii Banatului.

Aurul aluvionar se mai gaseste si in albia raurilor: Jiu, Arges, Bistrita Aurie, Mures, Ampoi, Geoagiu, Sebes, Somesul Cald, Somesul Mic, Crisul Alb, Crisul Negru, Strei, Lotru.

Sursa:calatorinromania.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba