Rămâi conectat

Știri

Aurul Apusenilor: Legendele metalului prețios

Publicat

în

În Apuseni, muntele Găina este înconjurat numai de legende despre aur – metal preţios care aprinde, uneori, flăcările pe vârfuri, dar niciodată atunci când sunt oameni în preajmă.

Una din aceste legende spune că locuitorii comunei Vidra de Sus, aflată la poalele muntelui, lucrau pe vremuri la băile de aur din munţii Bihariei.

Au tot observat o găină de aur ieşind din băi şi mergând să îşi clocească ouăle într-un cuib, din vârful muntelui. Oamenii au vrut să o prindă, în fel şi chip, iar găina, speriată, a fugit cu tot cu aur în adâncuri. Se spune că de atunci oamenii nu au mai găsit aur în acea zonă şi de aceea au încetat să mai sape după el. Muntele a luat numele Găina şi a devenit graniţa naturală dintre ţinuturile moţilor şi cele ale crişenilor. O altă legendă vorbeşte despre o zână (frumoasă şi foarte bogată, ca toate zânele), care avea găina cu ouă de aur. O singură dată pe an, zâna dăruia câte un astfel de ou unei fete sărace şi cuminţi, ca să aibă şi ea zestre pentru măritiş. Oamenii au trăit în armonie cu zâna, pentru că îi cereau sfatul şi ajutorul când aveau nevoie.

 Dar, într-o zi, cinci feciori din comuna Vidra, travestiţi în fete, s-au furişat până la adăpostul zânei, au aflat unde ţine găina cu ouăle de aur şi au furat-o, cu tot cu coşul plin de ouă. Însă, în fuga lor cea iute, cel care ducea coşul l-a scăpat, iar ouăle au ajuns în apele învolburate ale Arieşului, care şi acum mai are, ici – colo, sclipiri de aur în adânc – spune legenda. Speriaţi, feciorii au ascuns găina în munţii Abrudului. Zâna s-a supărat pe lăcomia şi îndrăzneala oamenilor şi a părăsit meleagurile, plecând în zări îndepărtate. Se spune că de atunci tot urcă tinerii pe acel platou de munte (platoul de pe Găina), în a treia duminică a lunii iulie, doar – doar zâna se răzgândeşte şi o vor afla din nou acolo. Această tradiţie este, de fapt, târgul de pe muntele Găina, renumit de secole atât pentru trocul de produse care se realiza acolo (locul fiind la intersecţia a patru judeţe – Hunedoara, Bihor, Alba şi Cluj), cât şi pentru că aici se încheiau cununii (de multe ori aranjate în funcţie de zestre), fapt care i-a atras numele de „Târgul de fete”.

Însă legendele despre aurul munţilor îşi au rădăcini mult mai îndepărtate, în vremurile dacice. Orice hunedorean ştie să îţi spună de blestemul lăsat de însuşi Decebal, care, după ce a îngropat comoara Daciei, şi-a blestemat semenii să fie pedepsiţi de Zalmoxis dacă vor dezvălui cuiva „de sânge străin” locul unde este ascunsă bogăţia, iar eventualii profanatori au fost blestemaţi să nu se poată bucura nici măcar o zi din viaţă de nici o singură monedă furată. Herodot scria despre aurul din Tracia că ar fi ajuns şi în palatele faraonilor, că ar fi fost ispită pentru greci şi fenicieni, înainte de a fi motivul unei campanii de cucerire purtate de Imperiul Roman. Poveştile spun că dacii, pentru a ascunde comoara în aşa fel încât să nu fie găsită vreodată, au deviat un râu, au săpat în matca lui o groapă adâncă, au îngropat acolo toate bogăţiile, apoi au repus râul pe cursul său firesc, astfel că nimeni nu ştie exact despre ce râu e vorba. În ciuda faptului că, la pachet cu legenda, oamenii află şi despre blestem, şi acum se găsesc destui care „scanează” râurile din judeţul Hunedoara, în special cele aflate în împrejurimile vechii Sarmizegetuse, în speranţa că vor descoperi albia mutată, sub care doarme comoara lui Decebal.

Faptul că romanii au dus din Dacia sute de tone de aur şi argint nu mai este o legendă, ci o realitate istorică (sunt cronici care vorbesc de 160 de tone de aur şi 300 de tone de argint, iar exploatarea minieră din perioada romană de la Roşia Montană – sub numele său roman Alburnus Maior – stă dovadă acestui lucru). Alte izvoare istorice arată descoperiri ale unor importante comori în regiunea vechii capitale dacice (este vorba de tezaure de sute, mii sau chiar zeci de mii de monede de aur, de tip Lysimach, dar şi Koson, găsite în Ţara Haţegului şi în zona Grădiştea) – aceste descoperiri au fost marcate fie în secolul 16, fie în secolul 18, 19 sau chiar 20. Se pare că anul 1999 a fost unul intens pentru căutătorii de aur. Mânaţi de mirajul comorii dacice, aceştia au săpat peste tot pe unde detectoarele le indicau prezenţa metalului preţios şi unii, mai norocoşi, au găsit, într-adevăr, aur (colane, monede etc.). Arheologi, istorici şi muzeografi au cerut în repetate rânduri ca autorităţile să intervină mai ferm în această goană după aur, dar lucrurile nu s-au oprit, în ciuda unor arestări şi condamnări. În urmă cu zece ani, poliţia hunedoreană estima la aproximativ 4.000 numărul căutătorilor anuali de aur din regiune şi la aproximativ 700 numărul detectoarelor performante de metale folosite. De atunci, numărul căutătorilor a mai scăzut, febra s-a mai potolit, însă nu de tot.

În zonele miniere din Apuseni, legendele cele mai răspândite vorbesc despre vâlva băilor; există chiar două variante pentru menirea acesteia – una, care spune că vâlva este spiritul protector al minei, care asigură prosperitatea ei şi alta, care spune că vâlva este arătarea prevestitoare de moarte pe care o vezi pe galerii, înainte să îţi vină sfârşitul. „Oamenii pe-aici spuneau de directorul minei (de la Caraci – n.r.) că era vâlva minei. Era un bărbat aşa înalt şi frumos, tare frumos era, bun administrator, care lucra bine cu oamenii şi mina o mers bine cât o fost el acolo. Şi era mândru tare şi bătrânii aşa ziceau, că el era vâlva, că făcea mina să dea producţie. Da’ o fost un accident în mină şi el o intrat să scoată pe altu’ să nu moară şi mina l-o prins pe el şi o murit, era tânăr, avea 29 – 30 de ani. No, şi atunci oamenii şi mai tare or spus că el era vâlva, că aşa îi cu mina, te ia, dacă eşti vâlva ei, omul pe care l-o scos o trăit, da’ el, că era vâlvă, o murit. Şi de atunci nici mina n-o mai mers şi apoi or şi închis-o, că nu mai mergea” (poveste auzită de la o localnică de la poalele muntelui Caraci).

O altă variantă despre vâlvă vine tot din Apuseni. Se spune că la ora prânzului, când s-au pus patru ortaci băieşi (mineri în băile de aur, cum mai erau numite minele aurifere) să mănânce, au văzut o pisică neagră în subteran. Doi din cei patru au vrut să îi dea de mâncare, alţi doi nu, iar la câteva zile după incident, numai cei doi care au hrănit pisica au mai ieşit vii din mină, ceilalţi doi n-au mai ieşit din „şut”. Oamenii au spus că i-a dus vâlva băii, care luase înfăţişarea de pisică neagră ca să testeze spiritul milostiv al minerilor. În anumite variante de legendă, vâlva este văzută ca protectoarea minelor, care distribuie şi supraveghează aurul, ajută minerii să îl găsească, dar, uneori, îşi cere tributul. Când într-o mină nu se mai găseşte aur, minerii spun că a plecat vâlva de acolo şi nu mai are rost să se mai sape, că nu se va mai găsi niciodată aur fără ajutorul ei. Personificările vâlvei sunt fie de pisică neagră, fată frumoasă, babă, copil, fie de moşneag, soldat, pitic sau chiar diverse sunete. O altă ramificaţie a legendelor vorbeşte de vâlve care s-au îndrăgostit de mineri tineri şi le-au devenit soţii, dar că astfel de relaţii erau legate cu secret de moarte: dacă minerul ar fi dezvăluit cuiva că soţia lui e vâlva, ar fi plătit cu viaţa. Imaginea unor fete frumoase, dar aducătoare de blesteme şi rele, şi anume a ielelor, însoţeşte şi ea legendele cu comori: se spune că dansează în noaptea de Sânziene pe locul unde stă aurul îngropat, dar că de blestemul lor scapă doar cel care le priveşte dansul printr-un ban de aur găurit, altfel, pedeapsa este nebunia.

În jurul localităţii miniere Roşia Montană stau ţesute variate legende, mai ales că acolo a fost un centru de exploatare auriferă important. Astfel, despre localnici se spune că şi-ar fi construit case după model german, cu peretele în drum, pentru a ascunde şi mai bine bogăţiile şi secretele – se spune că sunt îngropate comori chiar în pereţii groşi ai caselor şi că numai prin dărâmare s-ar mai putea afla ce s-a ascuns acolo. Vorbe despre vâlvele minelor circulă şi pe aici, la fel şi cele despre morojniţe – fiinţe care ies în lume după miezul nopţii, se dau de trei ori peste cap, se transformă într-un animal care seamănă cu o veveriţă şi fură laptele vacilor. O altă legendă se leagă chiar de întemeierea localităţii şi spune că o femeie pe nume Cotroanţa ar fi descoperit, prima dată, un bulgăre de aur pe un deal numit Chernic, pe când ieşise cu caprele la păşunat. Chernic ar putea fi chiar masivul Cârnic, din localitatea minieră menţionată (munte care urma să fie ras de pe faţa pământului în cazul deschiderii unei exploatări la suprafaţă, propuse de proiectul minier al RMGC de exploatare a aurului cu cianuri).

Însă toate legendele legate de comori de aur vin, invariabil, cu un blestem, o moarte, o nenorocire. Poveştile vorbesc de oameni care au găsit căldări cu aur, care, apoi, s-a transformat în şerpi şi şopârle; de morţi subite în familia celui care găsea vreo comoară de acest fel; de boli şi nenorociri care urmăresc un neam întreg al celui ce găseşte o comoară şi nu o lasă acolo unde a fost îngropată, ci o foloseşte pentru sine. Un baci din Lunca povesteşte despre vremea când lucra în mină, alături de alţi săteni, că, deşi erau metode să sustragă metalul preţios la ieşirea din mină, în ciuda controalelor, oamenii nu prea făceau asta, de teama blestemului aurului. „Erau care îşi ascundeau o cârpă unsă bine în fund, acolo şi-o băgau şi asta nu-i legendă, ca să ia puţin aur pentru ei. Alţii făceau buzunare false la pantalonii de şut sau la casca de miner. Şi dacă nu te găseau că l-ai furat, ăla de fura nu mai avea viaţă bună. Boală dădea în el sau în cineva din familie ori nu mai ieşea viu din mină. Aurul nu e bine să îl furi, că îi ochiul dracului şi îţi ia dracu’ sufletu’ dacă ai furat aur”, zice baci Ionel.

Până şi la Roşia, ca să ne întoarcem într-un loc „fierbinte” al momentului, oamenii au ajuns să spună că blestemul aurului este cel care i-a învrăjbit, care a rupt familii, care i-a făcut pe unii să îşi vândă casele, pământurile sau morţii din cimitir unor noi căutători de aur (sub forma unei companii miniere private). Un bădiuc din Roşia, pe care l-am întâlnit acolo acum câţiva ani, spunea amărât: „Aici nu îi lucru curat, aici îi blestem, îi dracul cu coada, altfel nu se poate explica cum am ajuns să ne urâm între noi, să ne minţim, să nu ne mai dăm ziua bună, frate cu frate, neam cu neam, vecin cu vecin. Aurul ăsta îi blestemat, că ne face să fim neoameni!”. În Apuseni, aproape nu există gospodărie în care să nu se ştie poveşti legate de aur şi blestemele purtate de acesta. Tinerii nu au mai fost aşa de curioşi să le afle, dar bătrânii încă le păstrează şi sunt bucuroşi să vorbească despre ele – în acest fel, îşi mai aduc aminte de tinereţea lor sau se simt măguliţi că vrei să afli ceva de la ei. Mulţi au şi lucrat în mine de aur; există familii în care mineritul aurifer a fost tradiţie, bărbaţii tot asta au făcut, de la bunic la nepot. Cu oricine vorbeşti, îţi spune „sigur” două lucruri, indiferent de legende: că mai este aur în pământ (în orice mină ar fi lucrat) şi că e mai bine să fie lăsat acolo.

Pentru oamenii de aici, minele nu sunt nişte simple locuri de muncă. Sunt privite cu respect şi teamă, sunt considerate vii, cu voinţa lor proprie, care te poate duce într-o clipă pe lumea cealaltă. Concepţia despre moarte a vechilor mineri este senină şi complet lipsită de fricile care însoţesc, în mod normal, acest prag: ei plecau în fiecare dimineaţă la muncă ştiind, asumându-şi faptul că era posibil să nu se mai întoarcă. Legendele despre vâlve, despre cum mina îşi ia mereu un tribut şi nu ştii când se va întâmpla sau dacă te va prinde acolo, legendele despre comori posibile şi despre aurul care îţi ia minţile – toate erau parte din bagajul zilnic al unui miner. Dar nu se gândeau la ele când intrau în mină, ci numai după ce erau ieşiţi. Şi acum, bătrânii vorbesc cu sfială şi respect despre viaţa (şi relaţia) lor cu mina, pentru că, spun ei, odată miner, rămâi mereu legat de spiritul minei şi nu este bine să o superi, prin lipsă de respect. Că tot în pământ te întorci şi pe lumea cealaltă te aşteaptă mina să dai socoteală.

 Sursa:totb.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Locuri de muncă în Alba: 455 de job-uri vacante, la data de 19 martie 2024. Cine angajează și ce posturi sunt

Publicat

în

Peste 450 de job-uri vacante, în județul Alba, la data de 19 martie 2024

Sunt 455 de locuri de muncă disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Câmpeni, Ocna Mureș, Zlatna, Galda de Jos, Teiuș și alte localități din județ.

ABRUD KINDERINO SPACE SRL ANIMATOR CENTRE DE VACANTA 1
ABRUD LA ILEANA SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
ABRUD DIRECTIA REGIONALA DE DRUMURI SI PODURI CLUJ SEF DISTRICT CAI FERATE, PODURI, DRUMURI 1
ABRUD MOLDOVAN CARMANGERIE SRL INGINER ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA 1
ABRUD HANU BÎDEANU SRL OSPATAR (CHELNER) 1
AIUD ROMADO SHOP S.R.L. LUCRATOR COMERCIAL 1
AIUD AIUDPLANT POM SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN AGRICULTURA 1
AIUD GLERUPS RO. SRL TEHNICIAN ELECTROMECANIC 1
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 3
AIUD VAN-GAO S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA AMBALAREA PRODUSELOR SOLIDE SI SEMISOLIDE 3
AIUD CONF RICAMI NADA SRL BRODER MANUAL 5
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA ASISTENT MEDICAL GENERALIST 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA ASISTENT SOCIAL NIVEL SUPERIOR 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA EDUCATOR SPECIALIZAT 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA INFIRMIER/INFIRMIERA 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA KINETOTERAPEUT 1
AIUD ASOCIATIAUN PAS INAINTE ALEXANDRA MEDIC SPECIALIST 1
AIUD UZINA DE VAGOANE AIUD SA LACATUS MECANIC 1
ALBA IULIA ALBATROS GOLD SRL AMBALATOR MANUAL 1
ALBA IULIA S.C. REKORD S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 4
ALBA IULIA SOLINA PRODUCTION STIVUITORIST 1
ALBA IULIA S.C. REKORD S.R.L. CONFECTIONER ARTICOLE DIN PIELE SI ÎNLOCUITORI 2
ALBA IULIA K1 TOT SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
ALBA IULIA SC ROMANIAN SECURITY SYSTEM SRL AGENT DE SECURITATE 5
ALBA IULIA SC ROMANIAN SECURITY SYSTEM SRL AGENT DE SECURITATE INTERVENȚIE 5
ALBA IULIA TERRA ASTER SRL ASISTENT MEDICAL GENERALIST 1
ALBA IULIA PANORAMIC VIEW S.R.L. ASISTENT MEDICAL RADIOLOGIE 1
ALBA IULIA PROFI ROM FOOD SRL CASIER 3
ALBA IULIA LIVIO-DARIO SRL Conducator auto transport rutier de persoane 1
ALBA IULIA UNIC ASPECT DESIGN S.R.L. CONFECTIONER, PRELUCRATOR ÎN INDUSTRIA TEXTILA 1
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 2
ALBA IULIA MEDCARE KINETO SRL CONTABIL 2
ALBA IULIA UNIC TOP SRL DIRECTOR VÂNZARI 1
ALBA IULIA SC Hermes BM FEMEIE DE SERVICIU 1
ALBA IULIA CONSAMA TEAM SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
ALBA IULIA FLANCO RETAIL SA LUCRATOR COMERCIAL 2
ALBA IULIA KSA T&T PANORAMA S.R.L LUCRATOR COMERCIAL 3
ALBA IULIA PHYSIOBASIC S.R.L. MASEUR 3
ALBA IULIA MEDCARE KINETO SRL MASEUR 3
ALBA IULIA LOGIS SAFE SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
ALBA IULIA MEDCARE KINETO SRL Receptioner medical 2
ALBA IULIA MUZEUL NATIONAL AL UNIRII ALBA IULIA SUPRAVEGHETOR MUZEU 1
ALBA IULIA ROMWEST EURO SRL TÂMPLAR UNIVERSAL 2
ALBA IULIA AZETS INSIGHT SRL FUNCTIONAR ADMINISTRATIV 5
ALBA IULIA SKI ŞURIANU SA AJUTOR BUCATAR 1
ALBA IULIA SKI ŞURIANU SA SUPRAVEGHETOR HOTEL 1
ALBA IULIA ALTEX ROMANIA SRL LUCRATOR GESTIONAR 1
ALBA IULIA YASIN SIMSEK TRANS SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
ALBA IULIA FAMILY ERGA OMNES S.R.L. VÂNZATOR 1
ALBA IULIA TMG GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 5
ALBA IULIA MASPEX ROMANIA SRL AGENT RECLAMA PUBLICITARA 1
ALBA IULIA ALINVEST START CONSTRUCT SRL DULGHER RESTAURATOR 1
ALBA IULIA ASOCIATIA TRANSILVANIA SENIOR INFIRMIER/INFIRMIERA 2
ALBA IULIA ALINVEST START CONSTRUCT SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL SEF SCHIMB 1
ALBA IULIA ALINVEST START CONSTRUCT SRL ZIDAR PIETRAR 1
ALBA IULIA ASOCIATIA TRANSILVANIA SENIOR ASISTENT MEDICAL GENERALIST 1
ALBA IULIA SC SATURN SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 2
ALBA IULIA SC SATURN SA FREZOR UNIVERSAL 4
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL INGINER ELECTRICIAN 1
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL INGINER MASINI-UNELTE 3
ALBA IULIA SC SATURN SA LACATUS MECANIC 2
ALBA IULIA SC SATURN SA MASINIST POD RULANT 3
ALBA IULIA SC SATURN SA MODELIER LEMN 2
ALBA IULIA SC FAIR PLAY IMPEX SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 5
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL OPERATOR LA MASINI-UNELTE CU COMANDA NUMERICA 5
ALBA IULIA SKOMET SRL REPREZENTANT COMERCIAL 3
ALBA IULIA SC SATURN SA SUDOR MANUAL CU ARC ELECTRIC 2
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL TEHNICIAN ASIGURAREA CALITATII 2
ALBA IULIA VCST AUTOMOTIVE PRODUCTION ALBA SRL TEHNICIAN MENTENANTA ELECTROMECANICA – AUTOMATICA ECHIPAMENTE INDUSTRIALE 4
ALBA IULIA SC SATURN SA TURNATOR FORMATOR 4
ALBA IULIA SECURED SR SRL AGENT DE SECURITATE 1
ALBA IULIA SC JUSTICE SECURITY SERVICES SRL AGENT DE SECURITATE 2
ALBA IULIA AZETS INSIGHT SRL ECONOMIST ÎN ECONOMIE GENERALA 6
ALBA IULIA ELIT SRL MACELAR 1
ALBA IULIA YUKAMOB STYLE MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 1
ALBA IULIA NOVOCASA CONSTRUCT MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
ALBA IULIA AREAL FLORA CONSTRUCT ZIDAR PIETRAR 1
ALBA IULIA URBAN LOGISTIC TRANSILVANIA SR MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 3
ALBA IULIA IMSAT-ALBA SA ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 2
ALBA IULIA IMSAT-ALBA SA LACATUS MECANIC 2
ALBA IULIA COCO DTD RECYCLING S.R.L. LUCRATOR SORTATOR DESEURI RECICLABILE 1
ALBA IULIA URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL INSTALATOR APA, CANAL 1
ALBA IULIA URBAN LOGISTIC TRANSILVANIA SR SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 1
ALBA IULIA SC APULUM SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 3
ALBA IULIA SC APULUM SA INSTALATOR APA, CANAL 3
ALBA IULIA SC APULUM SA ÎNCARCATOR-DESCARCATOR 40
ALBA IULIA SC APULUM SA LACATUS MECANIC 3
ARIEŞENI DORIN PETRUSE SPEDITION SRL Conducător auto transport rutier de mărfuri 2
ARIEŞENI VIRCIUMARYNYC S.R.L. MANIPULANT MARFURI 1
ARIEŞENI VIRCIUMARYNYC S.R.L. Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
ARIEŞENI DORIN PETRUSE SPEDITION SRL Conducator auto transport rutier de persoane 2
AVRAM IANCU S.C. WYOWOOD PRO SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN SILVICULTURA 1
BAIA DE ARIEŞ S.C.KAGER CONSTRUCT SRL LUCRATOR COMERCIAL 1
BISTRA DURABIL CONS SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 2
BISTRA S.C.MERA REZIDENTIAL S.R.L. Conducător auto transport rutier de mărfuri 1
BISTRA SC MADALIN CONSTRUCT FEMEIE DE SERVICIU 1
BISTRA LUP ELENA „AGRO BISTRA” PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ ÎNGRIJITOR ANIMALE 3
BISTRA CRIS BISTRA SRL OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE 2
BISTRA APUSENI PRODUCTION SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 3
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
BLAJ KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL MAISTRU CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
BLAJ S.C.D.V.V ASISTENT DE CERCETARE ÎN HORTICULTURA 1
BLAJ S.C.D.V.V AUDITOR INTERN 1
BLAJ S.C.D.V.V POMICULTOR 1
BLAJ GICU TRANS SRL Conducator auto transport rutier de persoane 2
BUCERDEA GRÂNOASĂ GLISS ELLA SRL OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE SI PRELUCRARE DATE 1
CÂMPENI S.C.MOBIPAV PRODUCT S.R.L. DIRECTOR SOCIETATE COMERCIALA 1
CÂMPENI SC DUMBRAVA IMPORT EXPORT SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
CÂMPENI BALEA MEDIA SRL REPREZENTANT COMERCIAL 1
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL BRUTAR 3
CÂMPENI SC ZAZA DURUM KEBAB SRL AJUTOR BUCATAR 1
CÂMPENI RIVALY C.H. SRL LUCRATOR GESTIONAR 6
CÂMPENI TOPO MAR CONSULT SRL AGENT CURATENIE CLADIRI SI MIJLOACE DE TRANSPORT 1
CÂMPU GOBLII CASA VÂRSTNICILOR CÂMPU GOBLII S.R.L. AJUTOR BUCATAR 1
CÂMPU GOBLII CASA VÂRSTNICILOR CÂMPU GOBLII S.R.L. FEMEIE DE SERVICIU 1
CETEA SC CUTEAN COMPANY SRL LACATUS MECANIC 1
CETEA SC CUTEAN COMPANY SRL SUDOR 1
COLŢEŞTI S.C. BINAL MOB S.R.L. AMBALATOR MANUAL 1
CUGIR CEC BANK SA MANAGER RELATII CU CLIENTII BANCII/SOCIETATE DE LEASING 1
CUGIR ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 3
CUGIR ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. AMBALATOR MANUAL 2
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. GESTIONAR DEPOZIT 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. INGINER ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. INGINER PRODUCTIE 1
DRÂMBAR Transilvania Nuts S.R.L. MANIPULANT MARFURI 3
DRÂMBAR TOBIMAR CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 20
GALDA DE JOS DECORASAR S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 1
GALDA DE JOS ALBALACT SA FOCHIST PENTRU CAZANE DE ABUR SI DE APA FIERBINTE 3
GALDA DE JOS ALBALACT SA INGINER MECANIC 3
GALDA DE JOS ALBALACT SA MUNCITOR NECALIFICAT LA ASAMBLAREA, MONTAREA PIESELOR 5
GALDA DE JOS ALBALACT SA OPERATOR LA ROBOTI INDUSTRIALI 7
HOREA S.C. PANRO HOREA S.R.L. DIRECTOR SOCIETATE COMERCIALA 1
LANCRĂM MUNTYAN S.R.L. ÎNGRIJITOR SPATII HOTELIERE 2
LUPŞA COMPOSESORATUL SILVIC LUPSA -V OPERATOR LA RECOLTAREA SI TOALETAREA ARBORILOR FORESTIERI 1
MĂTIŞEŞTI VALY COSTEA SMART S.R.L. OPERATOR LA COLECTATUL SI MANIPULATUL LEMNULUI 1
MUŞCA TRAUST BEST CONSTRUCT SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 1
MUŞCA TRAUST BEST CONSTRUCT SRL STIVUITORIST 1
OARDA ASOCIATIA FILANTROPIA ORTODOXA ALBA IULIA PEDAGOG SOCIAL 2
OARDA ELIT SRL AMBALATOR MANUAL 5
OARDA ELIT SRL MANIPULANT MARFURI 3
OCNA MUREŞ HANU CONSTRUCT SERVICES S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT LA DEMOLAREA CLADIRILOR, CAPTUSELI ZIDARIE, PLACI MOZAIC, FAIANTA, GRESIE, PARCHET 5
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA ECONOMIST ÎN GESTIUNEA ECONOMICA 1
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE ÎN CONSTRUCTII 1
OCNA MUREŞ BAZA DE TRATAMENT SI AGREMENT BAILE SARATE OCNA MURES SA INSTALATOR INSTALATII TEHNICO-SANITARE SI DE GAZE 1
OCNA MUREŞ IREN&IMRE S.R.L. ZIDAR ROSAR-TENCUITOR 1
OCNA MUREŞ LOGISTIC MEDIA POP ART SRL OPERATOR LA FABRICAREA PRODUSELOR FAINOASE 20
PETREŞTI CONSTRUCTUS SRL FIERAR BETONIST 2
POŞAGA DE JOS ELECTRO PAN ARDEAL SRL MUNCITOR NECALIFICAT LA SPARGEREA SI TAIEREA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII 1
RÂMETEA GYOPAR SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
SĂLCIUA SC EFES DAVID SRL BRUTAR 1
SĂSCIORI SUCURSALA HIDROCENTRALE SEBES MASINIST LA INSTALATIILE DE TURBINE HIDRAULICE 1
SEBEŞ SUCURSALA HIDROCENTRALE SEBES INSPECTOR ISCIR 1
SEBEŞ SAVINI DUE SRL ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
SEBEŞ SAVINI DUE SRL FEMEIE DE SERVICIU 1
SEBEŞ SAVINI DUE SRL LACATUS MECANIC 2
SEBEŞ SAVINI DUE SRL MAGAZINER 2
SEBEŞ SAVINI DUE SRL OPERATOR LA MASINI UNELTE CU COMANDA NUMERICA ÎN PRELUCRAREA LEMNULUI 2
SEBEŞ SAVINI DUE SRL TÂMPLAR UNIVERSAL 2
SEBEŞ TEHNO VEST SRL AMANETAR 1
SEBEŞ SC VONTRANS IMPEX SRL SOFER DE AUTOTURISME SI CAMIONETE 5
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. ASCUTITOR LAMINATE LA RECE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. DECLARANT VAMAL 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. ELECTRICIAN DE ÎNTRETINERE SI REPARATII 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. FUNCTIONAR ÎN ACTIVITATI COMERCIALE, ADMINISTRATIVE SI PRETURI 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. LACATUS MECANIC DE ÎNTRETINERE SI REPARATII UNIVERSALE 10
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. MANAGER DE ZONA 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. MANIPULANT MARFURI 2
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. PROGRAMATOR FABRICATIE/LANSATOR FABRICATIE 1
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. SPECIALIST RESURSE UMANE 2
SEBEŞ KRONOSPAN TRADING S.R.L. STRUNGAR UNIVERSAL 1
SEBEŞ AUTO TOTAL PREST SRL MUNCITOR MANIPULARE SI PREGATIRE FURAJE 10
SEBEŞ VMV SECURITY SRL AGENT DE SECURITATE 5
SEBEŞ CATALEYA STORE SRL OPERATOR INTRETINERE CORPORALA 1
SEBEŞ LIBRA GUARD SRL AGENT DE SECURITATE 5
SUB PIATRĂ S.C. ARMEANU S.R.L. ÎNGRIJITOR CLADIRI 4
TĂU BISTRA CERTA CONS SRL RECEPTIONER DE HOTEL 1
TEIUŞ SEMMELROCK STEIN + DESIGN SRL SEF SCHIMB 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. AUTOMATIST 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. ELECTRICIAN ÎN CONSTRUCTII 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MANIPULANT MARFURI 3
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MASINIST LA INSTALATIILE DE PREPARAT SI TURNAT BETON SI MIXTURI ASFALTICE 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 1
TEIUŞ IMCOP S.R.L. STIVUITORIST 1
UNIREA KRONOS LIFE CONSTRUCT SRL INGINER CONSTRUCTII CIVILE, INDUSTRIALE SI AGRICOLE 1
VALEA VERDE MARMURA APUSENI SRL MASINIST LA MASINI PENTRU TERASAMENTE (IFRONIST) 1
VALEA VERDE MARMURA APUSENI SRL MUNCITOR NECALIFICAT ÎN MINE SI CARIERE 1
VIDRA S.C.MOBIPAV PRODUCT S.R.L. Conducator auto transport rutier de persoane 1
VIDRA MARIUS THE BARBER CONCEPT S.R.L. COAFOR 1
VIDRA S.C.MOBIPAV PRODUCT S.R.L. DULGHER RESTAURATOR 6
VIDRA MARIUS THE BARBER CONCEPT S.R.L. ÎNGRIJITOR CLADIRI 1
ZLATNA S.C. REKORD S.R.L. MUNCITOR NECALIFICAT ÎN INDUSTRIA CONFECTIILOR 4


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

19 martie, Ziua pașaportului românesc: De ce au pașapoartele doar patru culori și care este semnificația lor

Publicat

în

Ziua paşaportului românesc este sărbătorită la 19 martie, din această zi a anului 1912 datând prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită „Lege asupra paşapoartelor”, promulgată de regele Carol I, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758.

Astfel, prin “Legea asupra paşapoartelor” statul român introducea primele principii procedurale generale în privinţa paşapoartelor şi a biletelor pentru trecerea frontierei, obligatorii pentru autorităţi şi cetăţeni.

Fie că s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autorităţile statale certificau, în esenţă, identitatea, cetăţenia şi calitatea posesorului lor.

Începând cu anul 1928 au fost introduse paşapoartele de protejat român, iar în legislaţia din anul 1938 s-a modificat statutul călătoriilor acestora, protejaţii românii beneficiind numai de certificate de călătorie, doar în cazuri bine justificate. Cronologic, istoria paşapoartelor continuă cu perioada celui de-al doilea război mondial, când, în scopul îndeplinirii unor misiuni în interesul sau în serviciul statului, în anul 1941, a fost introdusă categoria de paşapoarte de serviciu care se distingeau printr-o tehnică specială de prindere (lipire, broşare) a filelor de coperţi, care crea un efect de evantai.

Dacă în acele vremuri, autorităţile se confruntau cu documente de călătorie ,,plăsmuite, drese ori prefăcute”, transformările economice şi politice care s-au succedat cu rapiditate la nivel european au determinat şi o creştere a infracţionalităţii în acest domeniu. Prevenirea falsificării paşapoartelor a determinat sporirea eforturilor comune fiind astfel adoptate măsuri la nivel european pentru creşterea gradului de siguranţă al documentului de călătorie. Astfel, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat „Regulamentul (CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele de securitate şi datele biometrice în paşapoartele şi documentele de călătorie emise de satele memebre”, act obligatoriu ce asigură implementarea unor măsuri unitare pe întreg teritoriul UE.În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2252/2004 al Consiliului Uniunii Europene din 13 decembrie 2004 privind standardele pentru elementele de securitate şi elementele biometrice integrate în paşapoarte şi în documente de călătorie emise de statele membre, România, ca stat membru, a introdus paşapoartele electronice.

În evoluţia formei şi conţinutului său, odată cu inserarea unor elemente de identificare biometrică (în prezent cetăţenii români pot intra în posesia unei a doua generaţii a paşaportului electronic pus în circulaţie la data de 31 decembrie 2008), se realizează o corelaţie fiabilă între deţinătorul legal al documentului şi documentul respectiv.Începând cu data de 31.12.2008, Direcţia Generală de Paşapoarte a emis primul paşaport electronic simplu românesc.

În lume există doar patru culori ale paşapoartelor şi fiecare ţară are un motiv întemeiat pentru care a ales una dintre cele patru culori. Află mai multe pe radiounirea.ro.
Cea mai comună culoare a paşapoartelor este roşu. Este culoarea folosită de ţările care au avut sau au o politică comunistă. Cetăţenii din Slovenia, China, Serbia, Russia, Lituania, România, Polonia şi Georgia au paşapoarte roşii. Statele membre ale Uniunii Europene, exceptând Croaţia, folosesc paşapoarte roşii sau burgundy. Ţările interesate să intre în Uniunea Europeană, precum Turcia, Macedonia şi Albania, şi-au schimbat culoarea paşaportului în roşu cu câţiva ani în urmă. Şi Bolivia, Columbia, Ecuador şi Peru au paşapoarte burgundy.

Culoarea albastră a paşapoartelor simbolizează “Lumea Nouă”. Statele din America de Sud folosesc paşapoarte albastre, excepţia fiind Venezuela, unde cetăţenii folosesc paşapoarte roşii. Paşapoartele americanilor au fost albastre un singur an, în anul 1976.

Ţările musulmane folosesc paşapoarte verzi, deoarece verdele este considerat a fi culoarea preferată a profetului Mohamed. Culoarea neagră a paşapoartelor este cea mai rară din lume şi este folosită, de regulă, de ţările africane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

66 de ani de la nașterea Parlamentului European

Publicat

în

Parlamentul European, 66 de ani de la naștere

Prima reuniune a Adunării parlamentare europene, precursoare a Parlamentului European de astăzi, aavea loc la Strasbourg (Franța) în 19 martie 1958, Robert Schuman fiind ales președinte.

Adunarea parlamentară europeană înlocuia Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului și și-a schimbat denumirea în Parlamentul European pe data de 30 martie 1962.

Parlamentul European (abreviat Europarl sau PE) este o instituție legislativă a Uniunii Europene (UE) aleasă prin scrutin direct odată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene (Consiliul) și cu Comisia Europeană, exercită puterea legislativă a UE.

Deși Parlamentul European are puterea legislativă pe care Consiliul și Comisia nu o posedă, acesta nu are controlul formal asupra inițiativei legislative, cum de altfel majoritatea parlamentelor naționale al membrilor Uniunii o au.

sursa: unitischimbam.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba