Atracții turistice din județul Alba: Castelul Teleky

Adăugat la Știri

teleky castelCastelul Teleky a fost construit in 1290, in cel mai inalt punct din zona din orasul Ocna Mures.

Constructia medievala este amintita in documente pentru prima data in anul 1290, sub numele de Novum Castrum (Castelul Nou), indicand existenta unei fortificatii mai vechi pe acelasi amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea din care se mai pot vedea portiuni dintr-un val de pamant cu sant.

Castelul a fost construit la sfarsitul secolului XIII, din ordinul regalitatii maghiare, pentru protectia salinei invecinate, fiind apoi amintit in documentele anilor 1336 si 1382.

Din secolul al XIV-lea, acest castel a devenit proprietatea unor nobili. Mihai Viteazul a donat castelul de la Uioara de Sus sfetnicului sau, banul Mihalcea. Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentand vechiul donjon.

Citește și Un județ și unsprezece opriri : Cele mai frumoase locuri din Alba

“Castelul Nou” medieval a fost daramat partial, in locul sau ridicandu-se intre anii 1850-1860 un impunator castel neogotic pentru familia nobiliara Banffy, edificiu care a intrat ulterior in proprietatea contilor Teleky. Din initiativa familiei Teleky in jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind raritati dendrologice.

In complexul castelului Teleky se mai gaseste si o biserica din anul 1300 construita in stil romanic.

locuridinromania.ro

 

 

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii