Rămâi conectat

Știri

Astăzi, la Aiud, cea de-a 7-a întâlnire a tinerilor ortodocși! Tema: „Martirii temnițelor comuniste, modele pentru tinerii de azi”

Publicat

în

Sâmbătă, în municipiul Aiud va avea loc Întâlnirea anuală a tinerilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei. Acest eveniment este organizat în fiecare an de către Eparhia Alba Iuliei, reunind peste 1.000 de tineri din județele Alba și Mureș. Scopul întâlnirii este reprezentat de crearea unui cadru propice în care tinerii să găsească modele pentru formarea lor spirituală și intelectuală și să își împărtășească unii altora experiențe edificatoare care să îi umple de bucurie și de sens.

Ținând seama de tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Întâlnirea anuală a tinerilor se va desfășura sub genericul „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi” și îl va avea ca invitat special pe părintele Nicolae Bordașiu, fost deținut politic care a trecut prin închisoarea de la Aiud în cei zece ani de detenție.

Părintele Nicolae le va împărtăși participanților din experiențele formatoare prin care a trecut Sfinția Sa și îi va conștientiza de responsabilitatea ce le revine în păstrarea memoriei martirilor care s-au jertfit în temnițele comuniste pentru cele mai înalte idealuri ale credinței noastre și ale poporului român. Evenimentul va debuta de la ora 10.00, prin oficierea slujbei de Te-Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, pe esplanada din fața bisericii cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul municipiului Aiud.

După momentul de rugăciune și de mulțumire aduse lui Dumnezeu, Ierarhul nostru va adresa cuvântul către tineri. În continuare, cei peste 1.000 de tineri, grupați pe cele 10 protopopiate ale Eparhiei, vor porni într-o procesiune comemorativă spre Memorialul Aiudului și spre Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde va avea loc o slujbă de pomenire pentru toți martirii neamului românesc.

Din incinta Schitului, purtând portretele mai multor mărturisitori din temnița Aiudului, tinerii vor continua procesiunea pe Drumul ostașilor până în apropierea închisorii din Aiud, pe Stadionul municipiului. Aici, se va desfășura conferința cu tema „Martirii temnițelor comuniste – modele pentru tinerii de azi”, susținută de către părintele Nicolae Bordașiu în dialog cu jurnalistul Claudiu Târziu. După conferință, va avea loc agapa tinerilor, urmată de un moment muzical patriotic și folcloric, susținut de către Cătălin Hașa, și de concertul interpretei Adda.

Program

  • Ora 10.00 – Slujbă Te Deum oficiată de către Înalpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, pe esplanada din fața Bisericii ”Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud
  • Ora 10.45 – Procesiune comemorativă spre memorialul Aiudului
  • Ora 13.00 – Conferință susținută de către părintele Nicolae Bordașiu, în dialog cu jurnalistul Claudiu Târziu
  • Ora 15.30 – Moment artistic susținut de interpreta Adda

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni la Primăria Alba Iulia

Publicat

în

La Primăria Alba Iulia, întâlnire bilaterală cu oficiali elvețieni

La Primăria Alba Iulia, a avut loc o întrevedere de lucru între Primăria Municipiului Alba Iulia, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România – Programul Energy Efficiency, teprezentanți ai Secretariatului Afacerilor Economice – din Elveția, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe din România – Coordonator Național pentru contribuția financiară elvețiană din România și reprezentanți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Discuțiile s-au concentrat în jurul proiectelor municipalității care pot beneficia de sprijin financiar în viitorul apel de proiecte dedicat eficienței energetice care se va lansa anul acesta, în baza acordului-cadru bilateral semnat între Elveția și România.  Alba Iulia s-a bucurat de această vizită de lucru în contextul în care eforturile municipalității din ultimii ani au făcut ca Alba Iulia să devină, în anul 2021, primul oraș din Transilvania care a primit titlul de comunitate sustenabilă. Obținerea acestei certificări europene oferite municipalității în prezența Ambasadorului Elveției în România, a fost rezultatul unui proces interdisciplinar într-o rețea de expertiză paneuropeană și al unei munci de echipă alături de Romania Green Building Council, Agenția Locală pentru Energie Alba și SERVELECT, se arată într-un comunicat de presă.

„Am încredere că echipa Primăriei Alba Iulia va reuși să pregătească documentațiile necesare pentru a accesa prima finanțare elvețiană nerambursabilă dedicată dezvoltării sustenabile a comunității noastre, mai ales deoarece, acest instrument financiar este printre puținele surse de finanțare pe care municipalitatea albaiuliană nu a avut ocazia să le acceseze până în prezent”, a declarat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

”Conferințele de la Sebeș”, eveniment cultural găzduit în Aula Primăriei, în 3 aprilie

Publicat

în

„Conferințele de la  Sebeș”, un nou eveniment cultural de înaltă ținută, găzduit în Aula Primăriei

Primăria şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş vă invită miercuri, 3 aprilie 2024, cu începere de la ora 17.00, în „Aula” primăriei municipiului Sebeş, la conferinţa „Nivele tipologice și axiologice ale discursului intelectual. Despre lectura sau hermeneutica existențială”, susţinută de dr. Virgil Podoabă, profesor universitar la Catedra de Literatură comparată a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov.

Prof. univ. dr. Virgil Podoabă este scriitor, traducător și critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. După studii primare în satul natal şi liceale la Cluj, urmează cursuri universitare între 1972 şi 1976 la Facultatea de Filologie din acelaşi oraş. Teza de doctorat cu titlul „Experiența revelatoare și tematizarea ei în literatura română contemporană” o susţine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în anul 2003, lucrare distinsă cu calificativul „Summa cum Laude”. Din aprilie 1990 este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu Mureș, iar din anul 1992 ocupă postul de lector la Catedra de Literatură comparată, a Facultăţii de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov, urmând cursus honorum până la titlul ştiinţific de profesor universitar. Activitatea sa a fost intensă încă din perioada studenţiei când, a fost președinte al Cercului de istoria literaturii române și redactor al revistei „Echinox” (1974-1976), în care de altfel a şi debutat cu o recenzie în anul 1973 și în paginile căreia, a susținut cu cronici literare și eseuri, rubricile „Proză” și „Cronica literară”.

A făcut parte din echipa de coordonare a cenaclului „Echinox” între anii 1974-1976, a cenaclului „Silvania” din Zalău între 1976 şi 1980, şi a cenaclului „Iosif Vulcan” din Oradea între 1980 şi 1991, iar din anul 1990 şi până în prezent este redactor la revista „Vatra” din Tîrgu-Mureș. De-a lungul timpului a susţinut cu cronici literare, eseuri şi studii critice, prestigioase reviste de profil: „Familia” (1980-1990), „Vatra” (din 1990 încoace), şi a colaborat la revistele „Steaua”, „Caiete critice”, „Arca”, „Tribuna”, „Viața Românească”, „Limes”, „Calende”, „Discobolul”, „Paralela 45” etc. A înființat și a fost redactor-șef între 1991 şi 1992 al ziarului „Gazeta de Vest” din Oradea, iar împreună cu un grup de studenți de la Facultatea de Litere din Brașov a pus bazele revistei studenţești „Erată”, pe care a şi condus-o în calitate de director între anii 1995 şi 1999.

Totodată, prof. univ. dr. Virgil Podoabă are un palmares impresionant de participări la colocvii, târguri de carte, simpozioane, lansări de carte și întâlniri cu cititorii şi a susţinut de-a lungul timpului numeroase conferințe pe teme literare și culturale, cum este cea de la Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Daia Română, prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”

Publicat

în

Prima comună din Alba cu rețea de gaz finanțată prin Programul „Anghel Saligny”, Daia Română

Daia Română este prima comună din județul Alba care va avea rețea de gaz finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Contractul de finanțare, în valoare de peste 36,7 milioane de lei, a fost semnat miercuri 27 martie.

Contractul de finanțare este în valoare de 36m7 milioane de lei. Toate locuințele, agenții economici și instituțiile publice din comuna Daia Română vor fi racordate la rețeaua nou construită de gaze naturale. Alimentarea cu gaze naturale a comunei Daia Română se va realiza din stația de reglare – măsurare predare proiectată în zona satului Limba, din comuna Ciugud.

Pentru evitarea spargerii carosabilului la executarea branșamentelor, în cazul străzilor modernizate, conductele se vor amplasa pe ambele părți ale străzilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba