Rămâi conectat

Educație și Cultură

Astăzi este ultima zi în care se mai pot face inspecţii la clasa pentru examenul de definitivat

Publicat

în

Află totul de pe radiounirea.ro despre examenul de definitivat 2015.

Vineri este ultima zi in care mai pot fi facute inspectii la clasa pentru examenul de definitivare in invatamant din anul scolar 2014-2015, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei. Metodologia examenului a fost aprobata prin Ordinul MEN nr. 4802/2014 – care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 772 din 23 octombrie 2014 –, iar calendarul a fost aprobat prin Ordinul MEN nr. 4801/2014 – care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 769 din 23 octombrie 2014. Inspectiile speciale la clasa mai pot fi facute pana astazi, in unitatea de invatamant la care este incadrat candidatul sau, dupa caz, intr-o alta unitate de invatamant. Fiecare inspectie speciala se face la patru activitati didactice, fiind valabila doar pentru anul scolar 2014-2015, iar notele acordate in urma inspectiilor nu pot fi contestate de candidati. Notarea se face de la 10 la 1. Nota: In perioada 8-30 iunie vor fi completate dosarele si vor fi validate datele de inscriere existente in aplicatia electronica a ministerului.

Citeşte şi: Titularizare pentru dascălii angajați pe perioadă determinată

La fel ca in alti ani, examenul de definitivat consta in sustinerea a cel putin doua inspectii speciale la clasa si o proba scrisa. Sustinerea examenului se face in limba romana, dar cadrele didactice de la clasele cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale pot sustine probele in limba de predare a disciplinei. Potrivit metodologiei, definitivatul este organizat distinct pentru fiecare functie didactica de predare, pe discipline sau pe specialitati. Definitivarea in invatamant se poate obtine la una dintre specialitatile inscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul o/le detine sau la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda. Proba scrisa este programata luna viitoare Proba scrisa se va desfasura in centrele de examen in data de 9 iulie, de la ora 10:00, iar durata va fi de patru ore.Candidatii vor avea acces in centrul de examen intre 8:00 si 8:45, in baza unui act de identitate valabil, care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau pasaportul.
Atentie!

Candidatii se pot prezenta la proba scrisa doar daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
• sa aiba calificativul partial, pentru anul scolar 2014-2015, „Bine” sau „Foarte bine”;
• sa aiba media notelor finale, la inspectiile speciale, cel putin 8;
• sa aiba stagiu efectiv de predare la catedra, in sistemul national de invatamant preuniversitar, de cel putin un an (sau ore de predare echivalente normei de un an), ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite. Nota care va fi obtinuta la proba scrisa va fi nota la examen, iar nota minima de promovare a examenului este 8. Rezultatele vor fi afisate in 14 iulie, in timp ce rezultatele finale, dupa rezolvarea contestatiilor, vor fi afisate in 18 iulie. Candidatii au fost anuntati de admiterea/respingerea dosarelor pana in decembrie Candidatii s-au putut inscrie in examen, la unitatile de invatamant, pana pe 21 noiembrie 2014. In urma inscrierii, acestia au fost instiintati, pana pe 19 decembrie 2014, cu privire la admiterea/respingerea dosarelor depuse, prin afisare la inspectoratul scolar si pe site-ul inspectoratelor scolare. Totodata, candidatii respinsi au fost instiintati si in scris.

Citeşte şi: Aproape 150 de dascăli din Alba vor putea susține la vară examenul de definitivare în învățământ

Lista documentelor care trebuiau incluse in dosarul de inscriere cuprinde:
• fisa de inscriere – completata si confirmata de conducerea unitatii de invatamant si semnata de candidat;
• copii legalizate ale actelor de studii in baza carora s-a facut inscrierea in examen, impreuna cu foaia matricola/suplimentul la diploma;
• un document legalizat din care rezulta indeplinirea conditiilor legale privind absolvirea programului de pregatire psihopedagogica si metodica;
• copii ale urmatoarelor documente, certificate „conform cu originalul” de catre conducerea unitatii de invatamant: decizia de repartizare pe post, buletinul/cartea de identitate, certificatul de nastere, documentul privind schimbarea numelui.
Potrivit metodologiei de examen, candidatii puteau face dovada pregatirii psihopedagogice astfel:
• absolventii cu diploma ai invatamantului superior de lunga/scurta durata si ai invatamantului postliceal, care au facut pregatirea psihopedagogica pana in 2009, trebuiau sa faca dovada absolvirii programului de pregatire psihopedagogica prin foaia matricola/anexa la diploma de licenta sau de absolvire, in care este consemnata parcurgerea disciplinelor psihopedagogice si metodice, sau prin certificat de absolvire a programului de pregatire psihopedagogica oferit de departamentele pentru pregatirea personalului didactic;
• absolventii cu diploma ai invatamantului superior de lunga durata incadrati in invatamantul liceal/postliceal, care au facut pregatirea psihopedagogica incepand cu anul 2009, precum si absolventii ciclului II de studii universitare de masterat/master incadrati in invatamantul liceal/postliceal trebuiau sa faca dovada detinerii a cel putin 60 de credite transferabile din programul de pregatire psihopedagogica oferit de departamentele pentru pregatirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic;
• absolventii cu diploma ai invatamantului superior de lunga si scurta durata/postliceal, care au facut pregatirea psihopedagogica incepand cu anul 2009, precum si absolventii cu diploma ai ciclului I de studii universitare de licenta si ai ciclului II de studii universitare de masterat/master incadrati in invatamantul prescolar, in invatamantul preuniversitar obligatoriu si pe catedre de pregatire/instruire practica trebuiau sa faca dovada detinerii a cel putin 30 de credite transferabile din programul de pregatire psihopedagogica oferit de departamentele pentru pregatirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic.

„Pentru absolventii cu diploma ai liceelor pedagogice in specializarea invatator/educator, ai colegiilor universitare de institutori sau ai ciclului I de studii universitare de licenta cu specializarea «Pedagogia invatamantului primar si prescolar» se considera indeplinita cerinta privind pregatirea psihopedagogica de nivel I”, este precizat in metodologie. Fiecare candidat a primit si semnat un extras din aplicatia electronica al fisei de inscriere dupa ce datele din aceasta au fost introduse in sistemul informatizat.

Sursa:avocatnet.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Mara Roman, elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir, calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie

Publicat

în

Calificare la etapa națională a Olimpiadei de Chimie pentru o elevă a Colegiului Tehnic „I. D. Lăzărescu” Cugir

Performanță deosebită reușită de o elevă de la Colegiul Tehnic „I. D. Lăzărescu” din Cugir: Mara Roman a reușit să se califice la faza națională a Olimpiadei de Chimie.

Mara Roman este elevă în clasa a X-a.

„Cu bucurie anunțăm încă o calificare la Națională la una dintre cele mai dificile discipline: chimia. Concursul adresat liceelor tehnologice, vocaționale, câștigat și în 2024 și de un reprezentant al școlii noastre ne aduce speranță și certitudinea că ceea ce facem aici la Lăzărescu, nu facem în zadar!”, au transmis reprezentanții colegiului cugirean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

English 4 Kids, clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o nouă întâlnire în 16 aprilie

Publicat

în

English 4 Kids – Clubul de engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

English 4 Kids – Clubul de engleză este un proiect cultural-educativ inițiat în anul 2019, desfășurat lunar sub forma unui club de limbă și civilizație engleză pentru copii, având ca scop apropierea celor mici de limba și cultura britanică/americană și familiarizarea acestora cu fondul de carte în limba engleză al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Elementele implicate în desfășurarea acestui club sunt: joc/joacă, ateliere creative, cântece, vizionări de materiale educative audio-video în limba engleză, toate sub îndrumarea unui cadru didactic specializat – prof. Diana Bianca Mortură. Din partea bibliotecii județene, proiectul este coordonat de bibliotecara Ana-Maria Pienar.
Activitățile din luna aceasta vor avea loc în data de 16 aprilie 2024, la ora 16:00, la sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, iar tema abordată va fi „In the Kitchen”. Alături de Diana Bianca Mortură și Ana-Maria Pienar, copiii prezenți la eveniment vor cânta și se vor juca, vor învăța expresii și cuvinte noi, vor lectura cărți adecvate și vor conversa cu copii de vârsta și preocupări similare, toate în limba engleza.

English 4 Kids – Clubul de engleză va avea loc și în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana, din perioada 10-12 mai 2024, în aer liber, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Cărți noi la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cărți noi

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, și la acest început de an, și-a îmbogățit colecția cu noi titluri de carte.

În primul trimestru al anului 2024 au fost achiziționate un număr total de 731 de titluri de carte, respectiv un număr de 1.023 de unități de bibliotecă (în principal cărți). În acest scop, bugetul alocat pentru achiziția de carte pe trimestrul I din 2024 a fost de 50 de mii de lei, din care a fost cheltuită suma de 47.394,86 de lei.

„Politicile privind achiziția și donația de carte de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba au la bază regulamentul adoptat de către consiliul de administrație al bibliotecii, astfel încât achiziția se face echilibrat iar documentele achiziționate fac parte din toate domeniile de cunoștințe. Informarea privind producția editorială, în scopul achiziției de titluri noi,  se face în cadrul activităților de animație de bibliotecă, prin consultări directe cu utilizatorii, prin întâlniri cu editorii și scriitorii și nu în ultimul rând în cadrul Târgului de cArte Alba Transilvana”, se arată într-un comunicat de presă.

Anul acesta Târgul de cArte Alba Transilvana va avea loc în perioada 10-12 mai, pe esplanada de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba