Rămâi conectat

Știri

Așa trebuie să ne purtăm: Bunele maniere la cinema, teatru, concerte şi expoziţii

Publicat

în

Spectacolele de teatru sau de operă, concertele de muzică clasică, cinematografele, expoziţiile şi muzeele au ajuns să facă parte din viaţa noastră cotidiană.

Ca oriunde în societate, şi la aceste evenimente trebuie ţinut cont de regulile de bună purtare, conduită şi bune maniere.

Mersul la un spectacol de teatru sau operă era altădată considerat un eveniment deosebit, iar ţinuta trebuia, potrivit lui Olivier Cechman, să fie una de gală. Dar vremurile au trecut şi acelaşi autor în lucrarea „Savoir-vivre sau bunele maniere astăzi“ spune că ţinuta pentru asemenea ocazii nu trebuie să fie una „tip“, dar, pentru că un spectacol de teatru este întotdeauna o sărbătoare, mai ales dacă este vorba despre o gală sau o premieră, trebuie totuşi păstrat un caracter festiv al ţinutei, iar îmbrăcămintea să aibă un aer de eleganţă. La concerte, doamnele pot veni şi în rochie de după-amiază sau în orice altă ţinută elegantă. Bărbatul trebuie să poarte haină închisă la culoare cu pantalon asortat sau un costum de culoare închisă.

Cei care merg la spectacol trebuie să fie prezenţi cu cel puţin 15-20 de minute înainte de a suna primul gong. Dacă totuşi se întârzie, este un gest nepoliticos căutarea locului după începerea spectacolului. Se aşteaptă sfârşitul actului sau al unei părţi simfonice, la uşă, pentru a nu deranja sala, şi numai după aceea se caută locul. În sală şi pe rândul de scaune, bărbatul trece în faţă. În căutarea locului se trece cu faţa prin faţa spectatorilor care s-au ridicat.

La teatru, în sălile de concert sau de conferinţe, bărbatul va merge înainte pentru a o scuti pe partenera sa de privirile curioase. Înainte de a intra în sala de spectacol hainele de stradă se lasă la garderobă. Marca de la garderobă o păstrează bărbatul. Cei care au locuri la lojă pot să păstreze paltonul sau pardesiul, căci acolo sunt cuiere. Femeile pot să-şi păstreze pălăria pe cap. Păstrarea pălăriei de către doamnele care au locuri la stal sau la balcon este un gest de impoliteţe faţă de ceilalţi spectatori pentru că deranjează vizionarea spectacolului. Este nepoliticos să se ceară programul de sală de la vecin sau să fie citit peste umărul acestuia.

La teatru sau cinematograf nu trebuie deranjaţi ceilalţi spectatori prin ieşiri şi reintrări în sală. Dacă spectacolul sau filmul nu place, acest lucru nu trebuie arătat prin foială pe scaun sau discuţii cu partenerul, ci cea mai bună soluţie este ieşirea din sală.

La oricare gen de spectacol este o regulă strictă: telefoanele mobile trebuie să fie obligatoriu închise. Este o gravă lipsă de bun-simţ consumarea alimentelor de orice fel în timpul spectacolului. Regula este valabilă şi la cinema. Salutarea cunoştinţelor se face, potrivit site-ului „codul- bunelor-maniere.inginer.info“, cu o simplă înclinare a capului şi nu se încep conversaţii pe deasupra capului spectatorilor. Se consideră un act grav de impoliteţe părăsirea sălii înainte de final pentru a prinde rând la garderobă.

Regulile în privinţa aplauzelor sunt bine stabilite. La teatru se aplaudă la sfârşitul fiecărui act sau la sfârşitul unei bucăţi de mare virtuozitate. Într-o sală de concert, aplauzele încep la intrarea dirijorului sau a solistului. Este o gafă aplaudatul la sfârşitul unei părţi dintr-o lucrare simfonică. Simfonia are de obicei patru părţi şi se aplaudă numai la sfârşit. La un ciclu de lieduri se aplaudă la finalul ultimului dintre ele.

Sursa: ziarullumina.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba