Rămâi conectat

Știință și Tehnologie

Așa poți să economisești bani! Câteva operațiuni de service auto, pe care le poți face singur!

Publicat

în

Nu putini sunt cei care detin masini mai vechi sau care nu au incredere in atelierele de cartier si vor sa economiseasca niste bani. Radiounirea.ro va arata cum puteti, daca aveti minime cunostinte de mecanica auto si sunteti destul de priceputi, sa economisiti banii de service.

Ei bine, uneori nu strica sa ne facem anumite operatiuni la masina cu mana noastra, fie in curtea casei, fie la un prieten care are o rampa speciala. Singura cheltuiala pe care o vom avea va fi pe piesele auto, piese pe care avem sansa sa le cumparam la preturile corecte, alese de noi.

ESENŢIAL
  • Schimbul de ulei si filtre dureaza cam 2 ore
  • Cand schimbam discurile de frana trebuie sa punem placute noi
  • Radiatorul trebuie schimbat cand pierde antigel

Schimbul de bujii

Poate cea mai facila operatiune pe care o poate face cineva asupra masinii personale este sa schimbe bujiile. Un lucru necesar la o anumita perioada de timp pentru orice automobil, mai ales daca ne gandim ca aprinderea este o parte importanta a unei bune functionari a motorului nostru. Si chiar daca masina nu este foarte veche, bujiile sunt considerate consumabile de care nu trebuie sa uitam si sa le schimbam din cand in cand. Pentru asta avem nevoie de o cheie pentru bujii si un set de bujii noi, model identic cu cele recomandate de producator. Mai avem nevoie si de o cheie tubulara (cel mai probabil de 10) pentru inlaturarea eventualelor capace de plastic ce acopera motorul si o carpa textila pentru stergerea spatiilor in care intra bujiile.

Se scot cu fermitate fisele din bujii, tinand cont de ordinea lor, dupa care se scot bujiile cu cheia speciala. E bine sa stergem si inainte si dupa scoaterea bujiilor vechi locul in care lucram astfel incat sa nu intre praf sau alte mizerii in motor cand scoatem bujia si ramane gaura goala. Ne asiguram ca montam o bujie identica pe care o strangem ferm, dar nu extrem de puternic ca sa fortam filetul, dupa care montam fisele la loc si suntem buni de drum.

Bujiile se acopera in timp cu calamina si aprinderea nu se mai face eficient, iar acest lucru inseamna un consum mai mare de carburant, motiv pentru care schimbarea bujiilor este extrem de importanta, dar destul de uitata, pentru noi, toti soferii.

Scule necesare: cheie bujii, cheie tubulara

Cost operatiune: intre 10 si 50 lei/bucata pe fiecare bujie normala, cele performante pot ajunge si la 25-90 de lei/bucata

Timp necesar: 20 de minute

Schimbul de ulei si filtre

Manopera pentru o revizie normala cu schimbul de ulei si filtre poate sa te coste si 200 de lei la un service autorizat. Dar de ce sa platesti acesti bani cand poti face asta singur la masina? Aici vorbim de schimbarea filtrului de aer, de carburant, de ulei si cel de polen, plus schimbul de ulei motor. Sunt operatiuni care nu dureaza mult, dar trebuie sa ai ceva cunostinte auto pentru a le face.

In timp ce schimbul filtrului de aer dureaza 5 minute iar cel de polen care este in habitaclu, undeva sub torpedou, circa 10 minute, mai complicat este cu schimbul de ulei si al filtrului de carburant. E bine sa te informezi din timp daca masina ta are filtru de carburant, pentru ca sunt destule masini cu motorizare pe benzina care nu au asa ceva, unicul filtru fiind incoporat in rezervor iar acesta nu se schimba. Dar sunt masini care au filtru, iar cele pe motorina au in general toate filtru de carburant.

Daca la masinile pe benzina cu filtru schimbarea acestuia se face relativ usor, acesta fiind undeva sub masina la vedere, eventual protejat de un scut metalic, la masinile diesel sunt sanse ca lucrurile sa fie mai dificile. De exemplu, la Dacia Logan, ca sa ajungi la filtrul de carburant trebuie sa scoti o protectie de la roata fata dreapta, sa virezi maxim stanga si sa te strecori cu grija pe langa bara de protectie. Sunt unele masini la care filtrul este mai accesibil, dar unele filtre sunt montate in locuri la care ajungi mai greu, dar cert este ca nu e nevoie de vizita intr-un service.

In ceea ce priveste schimbul de ulei si filtrul aferent, aici ai nevoie de ridicarea masinii pe suporturi speciale, astfel incat sa te poti baga sub motor ca sa ai acces la busonul de scurgere a uleiului. Iti trebuie neaparat o tava speciala de ulei in care sa lasi sa cada tot uleiul vechi, ulei pe care ulterior esti obligat de lege sa-l depui in locatiile care primesc ulei ars. Te rugam sa nu deversezi uleiul folosit in canalizarile de apa deoarece vei polua intregul circuit de tevi si canalizari!

Dupa ce ai lasat sa se scurga tot uleiul vechi, pui busonul inapoi, schimbi filtrul de ulei cu unul nou caruia i-ai lubrifiat membrana de cauciuc cu ulei, il strangi la mana si incepi sa pui ulei nou in motor. Cand nivelul de la joja este bun, treaba ta s-a terminat. Iti recomandam insa a doua zi sa mai verifici nivelul a doua zi, dupa ce motorul a stat oprit toata noaptea si uleiul a curs in baie.

Scule necesare: surubelnita stea, surubelnita dreapta, trusa tubulare

Cost operatiune: intre 150 si 450 de lei tot setul de revizie cu filtre si ulei, in functie de marca si model

Timp necesar: in jur de 2 ore

Schimbarea placutelor de frana

O alta operatiune destul de usoara pe care o poate face oricine este schimbul placutelor de frana. Ai nevoie de putine scule dar o cantitate mai mare de experienta si… forta fizica. In primul rand, trebuie sa dai jos rotile fata (sau spate, sau ambele) si sa asiguri bine masina pe cric (sau capre speciale). Ca sa ajungi la placute trebuie demontezi etrierul care se tine in doua suruburi, de obicei cu capete imbus. E bine sa ai la dispozitie o cheie cu clichet de forta, pentru ca ai toate sansele ca aceste doua suruburi sa fie destul de blocate. Dupa ce le scoti, etrierul iese usor si placutele uzate cad singure.

Ai grija sa nu pierzi tablitele de ghidaj in cazul in care cu placutele noi nu ai primit o pereche noua! Inainte sa le pui la loc, foloseste o perie de sarma pentru a inlatura orice depuneri de rugina, dupa care pui placutele de ghidaj si placutele noi de frana. E bine sa folosesti o vaselina speciala pentru temperaturi inalte acolo unde placutele culiseaza pe aceste placute metalice, astfel incat alunecarea sa se faca usor. Impinge pistonul de frana cu coada unui ciocan pentru ca placutele noi cu carne multa sa intre in locul lor, dupa care pui etrierul la loc, strangi suruburile si esti gata de drum.

Scule necesare: trusa tubulare, surubelnita dreapta

Cost operatiune: 80-100 de lei un set de placute de calitate

Timp necesar: 1 ora

Schimbarea discurilor de frana

Din cand in cand, fie ca se uzeaza sau ca vom cumpara o masina second-hand cu ele uzate, discurile de frana trebuie schimbate. Odata cu discurile, obligatoriu, trebuie sa schimbam si placutele de frana. Si, pe langa operatiunile mentionate mai sus, daca vrem sa schimbam si discurile de frana, trebuie sa mai facem cativa pasi.

Dupa ce scoatem etrierul prins in cele doua suruburi de care spuneam mai sus, trebuie sa scoatem si port-etrierul. Este o piesa metalica prinsa in doua suruburi mai mari, de 13 sau 14, direct de fuzeta. Dupa ce scoatem aceste doua suruburi, discul de frana se mai tine doar in micile suruburi de centrare. Sunt suruburi care ies de obicei greu, din cauza ruginii, motiv pentru care este bine, la montaj, sa pui vaselina pe ele ca la urmatoarea operatiune sa mearga lucrurile mai usor.

Dupa ce scoti discul vechi, fa putina curatenie cu peria de sarma ca noul disc sa intre usor, aliniaza-l cu gaurile de la prezoane, fixeaza-l cu suruburile mici, dupa care montezi la loc port-etrierul, etrierul cu placutele, strangi totul cum trebuie si montezi roata la loc. Nu este o operatiune grea, dar necesita niste forta fizica destul de zdravana, putin timp si un minimum de experienta.

Scule necesare: trusa tubulare

Cost operatiune: 200-300 de lei perechea de discuri + 80-100 de lei placutele

Timp necesar: 1,5 ore

Schimbarea radiatorului

Daca ai din pacate un accident frontal usor, nu destul de grav incat sa-ti sara airbagurile dar destul de serios incat sa-ti produca daune in partea din fata si sa-ti sparga radiatorul, partea buna este ca toata aceasta reparatie o poti face singur. Iti cumperi piesele necesare de la dezmembrari, pui faruri, bara, grila si ce mai e nevoie de la dezmembrari sau noi, direct pe culoare sau vopsite, iar partea „murdara” si migaloasa o poti face in doar cateva ore. Mai exact, inlocuirea radiatorului de apa sau a celui de aer conditionat.

Ca sa scoti radiatorul spart trebuie sa demontezi cateva elemente importante. De obicei, ca sa ajungi la radiator, trebuie sa scoti piesa metalica in care este broasca capotei de la motor, numita trager. De trager este fixat si radiatorul in partea superioara cu ajutorul unor bucse de cauciuc pentru minimalizarea vibratiilor, asa ca odata ce ai scos acest element de caroserie care uneste aripile, ai acces liber la radiator.

Trebuie sa scoti cu grija furtunele care intra si ies din radiator inainte de toate, dupa care sa decuplezi mufele de la electroventilator. In caz ca radiatorul tau de apa este unit cu cel de la clima, trebuie sa le scoti impreuna. Ai grija sa decuplezi si conductele de freon care sunt stranse de obicei cu cate un surub. Daca nu ai aer conditionat, lucrurile sunt mai usoare, pentru ca ai si mai mult spatiu de manevra.

Dupa ce scoti radiatorul cu tot cu electroventilator, acesta din urma trebuie scos cu tot cu suporturile din plastic. Montezi ventilatorul pe radiatorul nou, dupa care il pui pe pozitie, cuplezi furtunele, cuplezi mufele de la cablurile electrice, fixezi tragerul si te asiguri ca nu joaca excesiv radiatorul si treaba este aproape gata. Mai trebuie sa aerisesti si sa umpli cu antigel tot sistemul de racire, lucru deloc usor. Umpli radiatorul, vasul de expansiune, dupa care incepi sa dai drumul la motor cu clima pornita pe incalzire. Strangi furtunul superior de la radiator ca aerul sa iasa din instalatie si completezi in vasul de expansiune pana cand termostatul deschide traseul de cateva ori si te asiguri ca temperatura nu creste peste nivelul normal si ca termocuplajul da drumul la ventilator.

Scule necesare: surubelnita dreapta, surubelnita stea, trusa tubulare, antigel 50/50

Cost operatiune: radiator nou (circa 300-500 lei) sau radiator second-hand (100-300 lei) + antigel concentrat 25 lei/litru

Timp necesar: 3 ore

sursa: 4tuning.ro

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știință și Tehnologie

Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde lansat la Palatul Principilor din Alba Iulia

Publicat

în

Alba Iulia: Lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde

Palatul Principilor Transilvaniei a găzduit evenimentul de lansare a Planului de Acțiune pentru un Oraș Verde al municipiului Alba Iulia realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD).

Scopul acestui proiect este de a elabora un document strategic de dezvoltare urbană într-un mod integrat și sistemic, astfel Alba Iulia devenind parte integrantă a Programului Cadru Orașe Verzi, implementat deja în peste 50 de orașe din lume.

Proiectul va include analiza situației actuale a municipiului Alba Iulia, prioritizarea aspectelor de interes pentru municipiul Alba Iulia și elaborarea unei viziuni și a obiectivelor strategice care vor stabili direcția de dezvoltare a orașului pentru următorii 15 ani, dezvoltarea unui portofoliu de investiții și concepte de proiecte care să poată fi implementate pe termen scurt și va oferi asistență tehnică pentru dezvoltarea capacităților municipiului Alba Iulia de implementare a planului amintit.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei, operatori de servicii publice, participanți din mediul de afaceri și academic, precum și cetățeni ai municipiului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

IT

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Publicat

în

Concursul de realizare și prezentare de aplicații software de la UAB și-a desemnat câștigătorii

Facultatea de Informatică și Inginerie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat cea de-a cincea ediție a concursului IN4IT.

Această ediție inedită s-a desfășurat sub forma unui Hackathon la universitatea albaiuliană, fiind vorba despre o competiție între tinerii pasionați ai domeniului – elevi, studenți și masteranzi – constând în elaborarea și prezentarea unor aplicații software.

S-a urmărit crearea unor aplicații inovatoare integrabile în ceea ce reprezintă, astăzi, conceptul „Smart City”.

Cele mai inovatoare aplicații au fost premiate.
Iată care au fost laureații:
*Premiul I – Claudiu Neamțu, Diana Bîcu – aplicația XeoSmartHome – Sistem de automatizare a activităților casnice, control al centralei termice, iluminatului, irigatulului gazonului/grădinii și de control al jaluzelelor;
*Premiul II – Ioan Cutean, Stîngaciu Andrei, Petruț Vlad, Cisteian Răzvan – Aplicație pentru transport public – o aplicatie care pune împreună toate metodele de transport – taxi, serviciile de ride sharing (Bolt, Uber), trotinetele Lime și autobuzele publice;
*Premiul III – Alexandru Eugen Găzdac, Andrei Drăgan, Dragoș Bărbuț – Club. Platformă inteligentă de management de evenimente pentru Alba Iulia, care revoluționează planificarea, organizarea și promovarea evenimentelor.
sursa: facebook Facultatea de Informatică și Inginerie – UAB

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știință și Tehnologie

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7% față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

Publicat

în

Numărul de turiști din județ a crescut în luna decembrie a anului 2022 cu 41,7%  față de luna aferentă a anului 2021 | radiounirea.ro

În luna decembrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12449 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,7%), pensiuni agroturistice (30,3%), pensiuni turistice (16,4%), înregistrându-se o scadere cu 170 persoane (-1,3%) faţă de luna anterioară si o crestere cu 3665 persoane (+41,7%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în decembrie 2022 a fost de 22503, mai mult cu 38 innoptari (+0,2%) faţă de luna anterioara si cu 6487 (+40,5%) faţă de luna decembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,81 zile, față de 1,82 zile cea înregistrată în decembrie 2021.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna decembrie 2022 a fost de 16,9%, mai mare atat fata de luna anterioară (16,6%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (15,6%), pe ţară înregistrându-se un indice de 25,8%.

În anul 2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 188993 turişti, înregistrându-se o crestere cu 23,4% faţă anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 92,1% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (188993 persoane), iar turiştii străini (14898 persoane) si reprezintă 7,9%. Aura Unirii, unul dintre cele mai noi hoteluri din Alba Iulia de 4 stele cu piscină interioară și SPA este una unitățile de cazare deschise în județul Alba.

Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 345537 ( 27482 turisti straini ), mai mult cu 25,5% faţă de anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în anul 2022 fiind de 1,83 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba