Rămâi conectat

Știri

Arestul la domiciliu, reglementat si aprobat prin Ordonanta de Urgenta de Guvern

Publicat

în

Guvernul a modificat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, prevederile referitoare la durata arestului la domiciliu incluse in Codul de procedura penala. Astfel, in cursul urmaririi penale, arestul la domiciliu poate fi stabilit pentru o durata de cel mult 30 de zile. Vezi toate detaliile pe radiounirea.ro.
Arestul la domiciliu poate fi prelungit in cursul urmaririi penale numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau daca au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile. Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile, informeaza Guvernul.
 Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. Judecatorul de drepturi si libertati este sesizat in vederea prelungirii masurii de catre procuror, prin propunere motivata, insotita de dosarul cauzei, cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei acesteia.

Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale.

Modificarea legislativa este necesara in regim de urgenta si cu precadere intrucat, in lipsa acesteia, nu poate functiona institutia arestului la domiciliu pentru faza de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta. O interventie legislativa rapida, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului a fost solicitata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

Actul normativ adoptat marti de Guvern creeaza cadrul normativ necesar aplicarii institutiei arestului la domiciliu in faza de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta, in limite si coordonate constitutionale. Prin modificarile decise astazi, se reglementeaza durata maxima de dispunere a masurii arestului la domiciliu, cu posibilitatea prelungirii acesteia pentru durate care, de asemenea, au maximum prevazut in mod expres.

Prin aceste modificari, legislatia va fi pusa in acord cu exigentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 222 (privind durata arestului la domiciliu) din Codul de procedura penala.

In data de 12 iunie 2015, in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 361 din 7 mai 2015, potrivit careia s-a admis exceptia de necostitutionalitate a dispozitiilor art 222 din Codul de procedura penala. Astfel, Curtea constata ca ¬normele procesual penale ale art. 222 cu denumirea marginala ¬Durata arestului la domiciliu¬, prin faptul ca nu reglementeaza nici termenele pentru care poate fi dispusa si nici durata maxima a acestei masuri in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt neconstitutionale, de vreme ce organele judiciare pot dispune masura arestului la domiciliu pentru perioade nelimitate de timp, pe cale de consecinta, fiind restrans, in mod nelimitat temporal, exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale vizate de continutul acestei masuri¬. Pentru aceste considerente Curtea a constatat ca ¬o asemenea restrangere este neconstitutionala, intrucat incalca principiul proportionalitatii, afectand substanta drepturilor fundamentale vizate, nerezumandu-se la restrangerea exercitiului acestora¬.

In reglementarea actuala, art 222 alin (1) din Codul de procedura penala prevede durata maxima a arestului la domiciliu in cursul urmaririi penale, aceasta fiind de 30 de zile. Curtea Constitutionala a constatat ca legiuitorul a omis sa reglementeze un termen si o durata maxima a masurii preventive a arestului la domiciliu pentru ipotezele cand aceasta a fost dispusa in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta.

sursa: hotnews.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba