Rămâi conectat

Știri

Angajatorii nu găsesc specialiști, șomerii nu găsesc angajatori

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că România este țara cu puțini șomeri, dar cu mulți oameni fără ocupație. Angajatorii nu găsesc specialiști, șomerii nu găsesc angajatori. Avem puţini şomeri dar mulţi oameni fără ocupaţie.

Piața muncii din România este o mare necunoscută atât pentru autorități, cât și pentru specialiști. Cifrele sunt adeseori contradictorii, datele oficiale nu corespund decât parțial realității demografice, iar discrepanțele sunt foarte mari de la o regiune la alta sau între urban și rural.
Oficial, o ducem bine: rata șomajului din România, de 6,9% în aprilie, potrivit datelor INS, este una dintre cele mai mici din Europa (unde media este de 9,7%) și a revenit la nivelul anului 2009, imediat după începutul crizei economice, când valul de concedieri nu făcuse încă ravagii în economia locală.
Sunt practic doar 628.000 de persoane fără serviciu, în timp ce numărul salariaților din economie a urcat din nou peste pragul de 4,5 milioane angajați, în martie 2015, și a revenit și el la valori pe care nu le mai atinsese din iulie-august 2009: „Am atins din nou nivelul pre-austeritate”, se laudă premierul Victor Ponta pe Facebook.
Dacă luăm în calcul rata șomajului anunțată de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), care se raportează strict la oamenii care se înscriu în evidențele birourilor de șomaj, România stă și mai bine: sunt doar 485.000 de oameni fără serviciu, iar rata șomajului e apropiată de cea din perioada de boom economic, 5,3%.

Citeşte şi Gata cu „politia” concediilor medicale! Camera Deputatilor a decis ca angajatii vor scapa de controalele la domiciliu

Sunt două realități esențiale pe care statisticile INS și ANOFM nu iau în calcul atunci când anunță rate ale șomajului atât de mici: cele 3 milioane de români plecați la muncă în străinătate (dacă îi scădem pe aceștia, baza de calcul se schimbă semnificativ) și populația din mediul rural, majoritar neocupată (dar care apare ca fiind implicată în activitățile agricole, ceea ce este fals).

Greu de angajat în România, chiar dacă sunt multe joburi libere

Exodul de forță de muncă în străinătate din ultimii ani a scos din țară tocmai oamenii cel mai bine pregătiți (specialiști, meseriași), lăsând România cu un deficit de personal calificat uriaș, în ciuda numărului mare de „neocupați” (tineri, oameni din rural sau de vârstă apropiată pensionării cu caliicări care nu se mai cer în piață).
Astfel, 61% dintre angajatorii din România spun că au dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, tocmai pentru că nu găsesc specialiști sau oameni cu minimă calificare printre cei care nu au job, potrivit unui studiu recent al Manpower. Procentul este mult deasupra mediei globale de 38%, plasând România pe locul 5 în topul ţărilor cu cele mai răspândite dificultăţi legate de personalul calificat, după Japonia, Peru şi Hong Kong, şi la egalitate cu Brazilia. Ponderea angajatorilor români care resimt dificultăţi a crescut cu 21 de puncte procentuale faţă de anul trecut – când 40% dintre angajatori semnalau dificultăţi – atingând cea mai mare cotă din ultimii 6 ani.

Rata de ocupare în România, una dintre cele mai mici din UE

Avem puțini șomeri cu acte în regulă de la biroul de șomaj, însă multe persoane fără ocupație, cu toate că fac parte din populaţia în vârstă de muncă (15-64 ani). În România în anul 2014, rata de ocupare era de 61%, mult sub media pe UE de 65%. Cele mai recente date Eurostat arată că România se află pe a șasea poziție de la coada clasamentului ocupării în UE-28. Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) este extrem de mică, de doar 22,5%, în timp ce la nivelul UE aceasta depășește 30 de procente. În plus, în România 28,3% din totalul persoanelor ocupate erau concentrate în sectorul agricol, situație radical diferită de restul țărilor UE, unde aproape nicio țară nu depășește nivelul de 10% persoane cu activități agricole.
Rata ocupării în România are cele mai ridicate valori pentru bărbaţi (68,7%, faţă de 53,3% pentru femei) şi pentru persoanele din mediul rural (61,7%, faţă de 60,5% în mediul urban). Distribuţia pe grupe de ocupaţii relevă faptul că lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit reprezentau 23,3% din totalul populaţiei ocupate. Ponderi însemnate în totalul populaţiei ocupate deţineau muncitorii calificaţi (15,8%), lucrătorii în domeniul serviciilor precum şi specialiştii în diverse domenii de activitate (13,5%).

Everestul șomajului din Europa – Grecia și Spania

România stă bine în statisticile europene referitoare la șomaj, însă cifrele sunt înșelătoare, după cum am arătat. Comparativ cu celelalte țări din Europa, România are una dintre cele mai mici rate ale șomajului – doar 8 țări din UE stau mai bine decât țara noastră. Țara din UE cu cea mai mică rată a șomajului este Germania – 4,7%, în timp ce, la polul opus, se află Spania și Grecia, cu probleme uriașe pe piața muncii – șomaj de 22,7%, respectiv 25,4,% potrivit Eurostat.

România, rată uriașă a șomerilor din rândul tinerilor

România nu mai stă la el de bine în statisticile privitoare la șomajul în rândul tinerilor. Rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani este de 24% în România, peste media UE, de 20% și mult peste situația din alte țări europene. Spre comparație, în Germania doar 7% dintre tineri sunt șomeri, în Austria și Danemarca 10%, în Olanda 11, iar în Cehia 15%. Din perspectiva tinerilor fără job, țările cu cele mai mari probleme sunt, de asemenea, Grecia și Spania, cu 50% șomeri din grupa de vârstă sub 25 de ani, urmate de Croația – 45% și Italia – 42%.

Sursa:realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Publicat

în

Sfânta Mercurie, Miercurea din Săptămâna Luminată: Tradiții și superstiții

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În vechime, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști.

Sunt persoane care afirmă că de la purtarea hainelor albe, această săptămâna a primit numele de Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „hărți”. Biserica ne oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea și vinerea, în perioadă cuprinsă între Învierea Domnului și Duminică Tuturor Sfinților (prima după Rusalii), avem „dezlegare la peste”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. Începând din Duminica Sfintelor Paști și până la Înălțarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor: „Îngerul a strigat …”, iar credincioșii se salută cu cuvintele: „Hristos a înviat!” și răspund: „Adevărat a înviat!”

În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea şi nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă. O veche tradiție aminteşte că femeile care nu respectă tradiția vor atrage în casa lor ghinioanele, iar în familia respectivă, gospodina nu va avea ” ce să pună pe masă” tot anul.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile Paști, de Rusalii, conform creștinootodox.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

A patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Când va avea loc a patra ediție a Târgului de joburi organizat de Universitatea din Alba Iulia

Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC UAB) în parteneriat cu Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba și Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va organiza în data de 22 mai Târgul de joburi  CARIERA UAB, pentru studenți și absolvenți.

Sunt invitate să participe organizații din toate domeniile, interesate de a oferi studenților și absolvenților UAB locuri de muncă, practică, internship, voluntariat sau stagii de documentare în vederea elaborării lucrărilor de licență sau de disertație.

Succesul primelor trei ediții ale Târgului de joburi organizat la UAB, precum și rata crescută de inserție înregistrată ca urmare a desfășurării lor, determină continuarea organizării acestor tipuri de activități la nivelul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB).

Angajatorii care sunt în căutare de viitori angajați și doresc să îi întâlnească pe studenții sau absolvenții UAB aflați în procesul de identificare al unui loc de muncă sau reconversie profesională, pot transmite intenția de participare, împreună cu locurile vacante disponibile și numărul acestora la adresa de email [email protected], până la data de 15 mai, în vederea alocării unui stand.

Acest Târg de joburi este organizat în cadrul Proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0466- MĂSURI INTEGRATIVE DE CONSILIERE ÎN CARIERĂ ȘI ARMONIZARE A OFERTEI DUCAȚIONALE CU RIGORILE PIEȚEI MUNCII – CARIERA UAB, finanțat de către Ministerul Educației, prin Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2022 (Domeniul 7: Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră), Manager de Proiect: Conf.univ.dr. Larisa Dragolea, Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră.

Centrul vine în sprijinul studenților, absolvenților, elevilor din clasele terminale, prin oferirea de servicii de informare, consiliere și orientare pentru alegerea traseului profesional, servicii de consiliere psihologică și evaluare aptitudinală, consiliere vocațională și educațională, monitorizarea inserției pe piața muncii, sprijin în procesul de identificare a locului de muncă potrivit, în acord cu abilitățile personale și competențele dobândite pe parcursul studiilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

Care este stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a școlii generale din Tăuți

Autoritățile locale și județene au verificat, zilele trecute, stadiul lucrărilor de reabilitare moderată a şcolii generale din Tăuţi, comuna Meteş.
Investiţia va transforma această unitate de învăţământ într-una modernă, care poate rivaliza cu oricare alta din mediul urban, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Alba.
Aceștia au precizat că finanţarea merge spre lucrările la clădire, pornind de la refacerea reţelelor electrice și a pardoselilor, schimbarea uşilor, izolaţii și copertine, până la sistemul de iluminat cu LED şi senzori de prezenţă.
O altă linie de finanţare prin PNRR presupune achiziţia de mobilier şcolar și de echipamente digitale pentru organizarea învăţării în mediul virtual.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba