Angajatorii care nu virează statului impozitele reținute la sursă, urmăriți penal : Proiect

Adăugat la Știri

impozitMinisterul Finanțelor pregătește un proiect pentru modificarea Legii privind combaterea evaziunii, prin care propune ca neplata către buget a impozitelor și contribuțiilor sociale reținute la sursă de către angajatori să fie considerată infracțiune, potrivit Profit.ro, care citează surse din minister.

În acest caz situația este mult mai complicată, dacă angajatorul nu plătește aceste taxe și contribuții, cel afectat este angajatul, care nu mai beneficiază de asigurare de sănătate și vechime la pensie. În iulie 2015, Curtea Constituțională a considerat ca fiind contrar legii fundamentale un articol care cataloga drept infracțiune reținerea și nevărsarea cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a impozitelor și contribuțiilor sociale care sunt reținute la sursă de către angajatori. În plus, articolul respins de CCR impunea o pedeapsă cu închisoarea de la unul la șase ani pentru infracțiunea menționată.

Citește și Clădirile reabilitate care sunt clasate ca monumente istorice, muzee, case memoriale, scutite de impozite

Potrivit legislației fiscale românești, angajatorii rețin automat, din salariile și celelalte drepturi de natură salarială acordate angajaților, impozitul pe venit și contribuțiile sociale – precum cele de pensii sau de sănătate – datorate de către angajat, pe care trebuie să le vireze apoi Fiscului. Propunerea legislativă vine ca urmare a încasărilor slabe la buget din acest an, care sugerează creșterea evaziunii fiscale.

Sursa:profit.ro și activenews.ro

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii