IM a anunțat  că se alătură demersurilor la nivel european pentru combaterea cancerului profesional. Astfel, instituția a precizat că vor fi verificați angajatorii la care sunt folosite substanțe cancerigene sau amestecuri chimice care provoacă boala. Este vorba, în pricipal, despre azbest, benzen, clorura de vinil, nichelul, pulberea de lemn, produsele rezultate din prelucrarea țițeiului și a cărbunelui și fibra de sticlă.

Totodată, reprezentanții IM au indicat și domeniile de activitate în care salariații sunt expuși riscului de cancer profesional, acestea fiind: agricultura; industria extractivă; industria petrolieră; industria petrochimică; industria ceramică; industria textilă; industria lemnului; industria de parfumuri; industria sticlei; industria cauciucului; laboratoarele de cercetare; construcțiile; domeniul gazelor; șantierele navale; tratamentul metalelor; transporturile aeriene și feroviare; imprimeriile; domeniul sanitar; domeniul coaforilor.

Citește și Zsolt Calman, adjunctul ITM Alba, la Unirea FM : Majoritatea firmelor sancționate pentru muncă la negru contestă amenzile în instanță

Dacă expunerea nu poate fi prevenită, atunci aceasta trebuie să fie cât mai redusă. De exemplu, se pot lua măsuri precum limitarea cantităților de agenți cancerigeni manipulate la muncă, limitarea numărului de lucrători expuși, folosirea ventilației pentru eliminarea agenților cancerigeni sau delimitarea și semnalizarea zonelor de risc

Conform datelor furnizate de IM, inspectorii au făcut, în ultimii doi ani, peste 50.000 de controale anuale legate de securitatea și sănătatea în muncă, fiind găsite peste 75.000 de probleme atât în 2015, cât și în 2016.În cursul anului  2017, controalele inspectorilor de muncă vor viza, în principiu, aceleași categorii de firme ce au fost vizate și în anii anteriori. De exemplu, este vorba, printre altele, de firmele din construcții și cele de pază, restaurante sau cluburi.

Sursa.avocatnet.ro