Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marți, legea prin care statul le va plăti poliţiştilor ratele la case. Astfel, deputaţii au aprobat modificarea Legii 360/2002 privind Statutul Polițistului și a Legii 80/1995 privind Statutul cadrelor militare pentru completarea cadrului legal privind acordarea compensației de chirie.

Practic, polițiștii și militarii numiți în prima funcție sau mutați în interes de serviciu într-o localitate în care nu dețin o locuință proprietate personală, vor putea sa își achiziționeze un imobil fără să-și piardă dreptul la compensația de chirie.

Proiectul de lege propune ca dreptul la compensația de chirie să se transforme în sprijin pentru plata ratei creditului imobiliar.

Totuşi, sindicaliştii din Poliţie spun că acest demers este totuşi incomplet. Nu rezolvă toate inechitățile și discriminările existente cu privire la acordarea compensației de chirie pentru că:

  • suma la care se raportează procentul de până la 50% este în continuare „salariul de bază”, adică valoarea salariului specific anului 2009 și nu „salariul de funcție” pe care astăzi îl avem în plată;
  • procentul rămâne în continuare discriminatoriu în raport cu categoriile de personal, respectiv funcțiile de execuție/conducere;
  • dispare dreptul statuat de a sprijini toți polițiștii pentru achiziția unei locuințe, raportându-se propunerea doar la cei care au dreptul la compensație de chirie.

În acest moment, polițiștii și militarii care beneficiază de compensația de chirie și își achiziționează o locuință, pierd acest drept.

Proiectul, depus deja la Senat, a fost inițiat de mai mulți parlamentari de la PSD. Inițiatorii susțin că nici MAI, nici MApN sau alte instituții din sistemul de ordine și apărare nu au mai avut fonduri pentru construcția de locuințe, astfel că suma oferită ca și compensație pentru chirie a rămas singurul sprijin pentru militari și polițiști.

Când angajatul contractează un credit imobiliar, încetează plata acestei sume, deși militarul sau poliţistul are nevoie în continuare de sprijin pentru achiziționarea locuinței în proprietate.

“Mai mult, deși dreptul la compensația lunară acordată cu titlu de chirie este prevăzut de legiuitor prin legislația cadru în mod individual, pentru fiecare cadru, în practică angajatorii optează pentru o soluție discutabilă și contestabilă. Astfel, deși anterior căsătoriei două cadre beneficiază fiecare de compensația lunată pentru chirie, ulterior căsătoriei chiria se acordă doar unui singur partener, iar efectul acestei practici este acela că multe cadre optează să nu mai procedeze la încheierea căsătoriei, pentru a nu pierde acest drept”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Decizia plenului Camerei Deputaţilor nu este definitivă, proiectul de modificare a celor două legi urmând să ajungă în Senat, for decizional în acest caz.

sursa: observator.tv