Anchetă DSP Alba în cazul unui focar de hepatită de tip A în localitatea Șona

Adăugat la Știri

dsp-albaDirecția de Sănătate Publică Alba a deschis o anchetă epidemiologică în data de 24 noiembrie 2016 în cazul unui focar de hepatită virală de tip A într-o comunitate de etnie romă din localitatea Șona.

Două cazuri de hepatită virală de tip A au fost confirmate în baza analizelor de laborator, iar alte trei cazuri sunt suspecte, toate fiind înregistrate la copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Toți cei cinci copii au fost internați în spital. Aceștia nu frecventează școala, în acest sens posibilitatea extinderii este scăzută.

Focarul a fost înregistrat într-o comunitate de romi din comuna Șona, județul Alba, fiind cauzat de condițiile de igienă necorespunzătoare.

Citește și DSP Alba va oferi consultanță spitalelor în prevenirea, supravegherea și limitarea infecțiilor asociate actului medical

În urma controalelor s-a stabilit că respectiva comunitate beneficiază de alimentare cu apă potabilă de la rețea, însă nu există rețea de canalizare, iar condițiile de igienă sunt necorespunzătoare. S-a dispus dezinfectarea latrinelor în comunitate și s-a făcut o educație sanitară populației. Medicul de familie din comunitatea respectivă întocmește catagrafia pentru ridicarea vaccinului antihepatitic A în vederea limitării focarului. Echipa de intervenție a fost formată din medici și asistenți.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii