Masura este inclusa intr-un proiect de ordonanta adoptat de Executiv. Astfel, singura formalitate ramasa pentru ca noile prevederi sa devina aplicabile este publicarea actului in Monitorul Oficial.

 Asa cum este prevazut in document, procedura exacta de restituire trebuie sa fie stabilita, in cel mult 45 de zile de la publicarea ordonantei in Monitor, prin ordin de ministru. Prin urmare, ANAF a atras atentia astazi ca cererile de restituire ale contribuabililor vor putea fi depuse abia dupa momentul stabilirii regulilor de restituire.

„In vederea punerii in aplicare a acestor prevederi ale ordonantei de guvern, va fi elaborata o procedura care va fi aprobata prin ordin comun al ministrului mediului, apelor si padurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 45 de zile de la publicarea ordonantei de guvern in Monitorul Oficial. De aceea, rugam contribuabilii interesati sa solicite restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule dupa adoptarea procedurii de restituire, scrie intr-un comunicat de presa al Fiscului .

Citește și Firmele și PFA vor avea, pe lângă CUI și CIF, înca un cod de identificare. De când se aplica noua reglementare?

Conform proiectului de act normativ adoptat miercuri de Executiv, taxa auto achitata in baza legislatiei vechi va fi restituita integral intr-o perioada de cinci ani calendaristici. Practic, banii vor fi returnati in transe anuale de 20%. Pe deasupra, statul va achita si o dobanda pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei si rambursarea acesteia.

Important! Vor putea sa ceara restituirea doar proprietarii care au achitat taxa auto inainte de intrarea in vigoare a timbrului de mediu. Mai exact, este vorba de perioada de timp cuprinsa intre 2007 si martie 2013, atunci cand statul a aplicat, in mod succesiv, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Timbrul de mediu inca este in vigoare in prezent, astfel ca persoanele care au platit aceasta taxa din martie 2013 si pana in prezent NU pot cere restituirea.

Sursa:avocatnet.ro