Amintiri din epoca Ceaușescu: Cum arăta Abecedarul din 1982. Vezi ce poezii erau „la modă”

Adăugat la Știri

Despre perioada ceauşistă am învăţat la şcoală numai lucruri rele. Îţi propunem să faci abstracţie de părerile negative despre anii în care Nicolae şi Elena au condus România şi să priveşti şi partea frumoasă, colorată, a acelei epoci. Revezi abecedarul din acea perioadă, pe radiounirea.ro.

abecedarul-3Abecedarul este cartea de căpătai a oricărui şcolar. Primul abecedar a apărut la Albă Iulia în anul 1699, la tiparniţa Bisericii Ortodoxe Române, ridicata de Mihai Viteazul în anul 1597.

De atunci şi până astăzi, Abecedarul a suferit numeroase modificări. Să ne oprim, aşadar, în timp şi să răsfoim Abecedarul din 1982.

Evident, pe prima pagină din interiorul celei mai importante cărţi a elevului te privea Nicolae Ceauşescu. Abecedarul era însoţit de povestitoare care îi ajutau pe copii să îşi facă bine temele, de la liniuţele drepte sau oblice până la bastonaşe sau primele litere cu ajutorul cărora să scrie câteva cuvinte.

Din abecedar nu puteau lipsi si poeziile la moda in acea vreme, precum cea de mai jos:

„Dimineata
Cu sapun ma spal
Si cu apa rece.
Peste fata toata
Mult clabuc imi trece.

Si de daca somnul
Nu vrea ca sa plece?
Eu, daca ma spal,
Sint vioi cat zece!”

abecedarul-2 (2)In Abecedarul din 1982 aparea si Mihaela, un celebru personaj de desene animate, foarte indragit in acea epoca:

 

 

Poeziile precum „Patria” sau „Partidul” erau asezate in loc de cinste, pe la finalul manualului, dupa ce elevii au invatat deja tot alfabetul.

Erau considerate cele mai importante poezii in acea vreme, iar invatatoarea le dadea note mari scolarilor daca le spuneau pe de rost.abecedarul-2 (1)

 

 

 

 

 

 

Sursa:realitatea.net si teotrandafir.com

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.