Rămâi conectat

Știri

Amatorii de excursii sunt avertizați de jandarmii montani să nu se aventureze pe traseele turistice declarate închise de salvamontiști

Publicat

în

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmatorii de excursii montane sunt avertizați în această perioadă de jandarmii montani să nu se aventureze pe traseele turistice declarate închise de către Serviciul Salvamont Alba, deoarece acestea prezintă un grad ridicat de pericol.

Turiștii sunt sfătuiți să rămână în preajma pârtiilor de schi special amenajate, mai ales că poate exista risc însemnat de avalanșe medii sau chiar mari estimat în anumite zone montane. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Alba, locotent-colonelul Cosmin Jurcoveț, cei care doresc să-și petreacă vacanța la munte pot apela la jandarmii montani, în vederea îndrumării, informării și precizării modului de acțiune, în cazul în care vor întâmpina diverse probleme.

Având în vedere straturile succesive de gheaţă şi zăpadă, fluctuaţiile de temperatură, ceaţa semnalată la altitudini mari şi vântul puternic din zona de creastă, amatorii de excursii montane sunt avertizaţi că traseele turistice prezintă un grad ridicat de periculozitate – ele fiind declarate închise de către Serviciul Public Salvamont Alba – şi sunt sfătuiţi să rămână în preajma pârtiilor de schi special amenajate. De asemenea, riscul de avalanşă estimat pentru Munţii Sebeşului, la Vf. Şurianu şi Munţii Bihorului, la Vf. Biharia ( Vf. Curcubăta Mare), este de nivel 3, pe o scară de la 1 la 5, existând condiţii ca acesta să se modifice în perioada următoare.

Pentru prevenirea evenimentelor negative şi accidentelor survenite în zona  montană a judeţului, Jandarmeria Alba şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Alba reamintesc turiştilor câteva reguli minimale care trebuie respectate în munte. Astfel, înainte de a pleca în excursie este imperios necesar ca mijlocul de transport să fie echipat corespunzător anotimpului şi să nu lipsească din acesta lopata de zăpadă, lanţurile antiderapante, mijloacele de iluminat care se conectează la bateria maşinii precum şi păturile (eventual electrice). Având în vedere că, din experienţa anilor trecuţi, au existat cazuri în care GPS –ul a fost indicat de şoferi ca principal vinovat pentru faptul că s-au rătăcit în drum spre Domeniul Schiabil Şurianu, aceştia trebuie să ştie că până la Barajul Oaşa se poate urca pe drumul naţional 67 C, după care va trebui urmat drumul judeţean 704 până la Luncile Prigoanei, iar de acolo drumul judeţean 709 K, până la baza domeniului schiabil.

 De asemenea, trebuie acordată o deosebită atenţie echipării individuale, pornind de la echipamentul ales pentru practicarea sporturilor de iarnă care trebuie să fie potrivit deprinderilor utilizatorului şi să corespundă din punct de vedere tehnic şi terminând cu rucsacul  de tură care trebuie să conţină, minim, lanternă, cuţit, trusă de prim ajutor, busolă/GPS, mijloace de aprins focul şi telefon mobil. Referitor la ultimul accesoriu, respectiv telefonul mobil, este deosebit de util ca turiştii să ia legătura cu jandarmii montani/salvamontiştii/ localnicii şi să ceară informaţii suplimentare despre zonele acoperite de reţeaua de telefonie mobilă,  în special în zona Muntelui Şurianu, unde aceasta funcţionează discontinuu.

Având în vedere că la altitudini mari se pot semnala temporar intensificări ale vântului acestea, de regulă, determină o reducere considerabilă a vizibilităţii, situaţie în care poate apărea o mare incidenţă a cazurilor de rătăcire. De aceea, turiştii şi amatorii de sporturi de iarnă trebuie să rămână în preajma pârtiilor special amenajate, să nu se aventureze în zone adiacente acestora, să tină regulat legătura cu membrii familiei sau ai grupului şi să semnaleze jandarmilor montani sau salvamontiştilor, de îndată, orice dificultate fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului 112.

În final, atragem atenţia turiştilor că fapte precum: accesul sau circulaţia pe pârtiile ori traseele de schi pentru agrement cu automobile sau orice alt tip de vehicul ( ATV ), coborârea pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând sănii, dispozitive improvizate sau alte materiale şi accesul pe pârtiile de schi pentru agrement fără echipament adecvat pentru practicarea schiului sau snowboarding-ului, constituie contravenţii, putând fi sancţionate cu amendă cuprinsă între 25 şi 5000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba