Rămâi conectat

Știri

Alimentația țăranilor de acum 100 de ani: Ce mâncau românii de erau sănătoși

Publicat

în

Tara noastra este situata intr-o zona de tranzitie – clima de campie 25% ; clima de munte si deal 75%. Getii, apoi dacii erau recunoscuti ca agricultori priceputi, iar alimentatia acelei perioade avea o baza cerealiera. Dacii aveau si experienta in viticultura, cresterea animalelor, apicultura, pescuit.

Stapanirea romana a dus la adaptarea obiceiurilor alimentare. In aceasta perioada este mentionata pregatirea painii din faina de grau.

Specificul zonei a favorizat, de-a lungul timpului, dezvoltarea pastoritului transhumant si a agriculturii de munte, ceea ce a dus la cultivarea cerealelor nepanificabile, precum mei si orz.

O alta cereala apare in secolul al XVI-lea, in nordul tarii – hrisca, adusa din Asia.

Sub domnia lui Stefan Cantacuzino (1678-1688), in Tara Romaneasca este introdus porumbul.

In Moldova, porumbul incepe sa fie cultivat sub domnia lui Constantin Mavrocordat (1710-1769). Gustul sau, precum si faptul ca este asemanator meiului, atat ca zona de cultivare cat si ca mod de preparare (fiert, sub forma de turta sau pasat), iar turcii nu il rechizitionau, l-au facut sa se raspandeasca rapid in toata tara.

Romanii au consumat de-a lungul timpului mai putina carne decat toate celelalte populatii vecine. Carnea ( pasare,oaie,vita) se pregatea fiarta, fripta, in mancaruri cu legume sau conservata, sub forma de pastrama si carnati. Cresterea porcilor era relativ simpla. Respinsa de turci si de tatari, carnea de porc a inceput sa fie acceptata in alimentatia romanilor, mai ales pentru posibilitatile de preparare si conservare.

Alimentatia taranilor era semivegetariana, saraca in carne, dar bogata in verdeturi, pe langa lapte si cereale. Verdeturile si legumele erau amestecate cu branza, smantana, erau unse sau calite cu grasimi animale – osanza, slanina, jumari (untul nu era cunoscut).

Pastorii erau lacto–vegetarieni.

Grasimea vegetala provenea din nuci, in, canepa, mai putin din floarea soarelui.

Oualele de gaina (ocazional de curca, rata, gasca) se pregateau coapte, fierte, prajite, cu slanina sau branza.

Pestele era consumat mai ales in locurile din apropierea lacurilor, raurilor sau baltilor (crap, somn, rosioara, caracuda, caras, stiuca ) si se pregatea sub forma de ciorba sau fript. Scoicile, melcii si racii erau mancaruri ocazionale, numai in anumite regiuni.

In urma razboiului ruso-turc (1806-1812), prin ridicarea monopulului turcesc asupra cerealelor, graul devine accesibil. Este afectata cretsrea vitelor, prin sacrificarea terenurilor folosite ca pasuni.

Alimentatia era influentata negativ si de situatia economica a taranilor: sarcini fiscale impovaratoare, latifundiile mosieresti se maresc, populatia creste, pamantul cultivabil are suprafete din ce in ce mai mici, drepturile clacasului sunt nesocotite.

Taranul roman s-a hranit astfel de-a lungul timpului:

– porumb fiert sau fript – vara;

– leguminoase (fasole, linte, mazare, bob), radacinoase, cartofi, varza acra – iarna;

– urzici, hamei, loboda, podbal, stir, dragavei (stevie), macris – primavara;

– mamaliga sau malai facute din faina de porumb, rar amestecate cu hrisca(chitan) sau faina de secara si verdeturi multe.

– ciuperci, vegetatie spontana;

– de Craciun – porc (slanina, carnati, jumari, carne prajita), de Pasti – miel.

Se respectau posturile si sarbatorile religioase.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, cerealele si plantele oleaginoase cultivate au inceput sa fie tratate chimic. Pasarile si animalele au inceput sa fie crescute in crescatorii, cu hrana modificata!

Toate acestea au dus la ceea ce se intampla astazi: cantitati mari de produse slabe calitativ si nutritiv, care produc imbolnaviri.

Sursa: Secretele și caplimpede.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba