Rămâi conectat

Sănătate

Alimentația copilului contează! Sunt aditivi în mâncare, care provoacă crize de nervi

Publicat

în

Se vorbește mult despre tantrumuri, crize de nervi la copii. Despre cum ele sunt normale și cum să le gestionăm că părinți. Din experiența mea cu fetele mele, pot exista motive multe pentru tantrumuri. Însă un motiv care m-a pus mult pe gânduri este cel ce ține de alimentație.

Foarte mulți părinți observă efectele zahărului asupra comportamentului. Acel așa zis „sugar rush” care îi face pe copii agitați. Însă dacă nu e doar zahărul? De curând am explorat ideea că aditivii și colorantii din mâncare produc un comportament și mai exacerbat la mulți copii. Iată ce am descoperit.

Conexiunea dintre alimentație și comportament

Un experiement făcut de British TV Series numit „Food Hospital” a arătat niște rezultante destul de șocante. Mâncarea de tip procesat pe care mulți copii o consumă sub formă de ciocolată, bomboane colorate, acadele etc. Are efectul de a transformă total comportamentul copilul. Experimentul s-a făcut la o petrecere unde copiii cu vârste între 5 și 9 ani au fost împărțiți în 2 grupe.

Primul grup a primit alimente neprocesate considerate în general sănătoase cum ar fi: bucăți de fructe și legume, humus, avocado, diverse sandwich-uri.
Al doilea grup a primit mâncarea obișnuită de petrecere: dulciuri, chipsuri, sucuri acidulate, pizza.

Mai departe s-a analizat capacitatea celor 2 grupuri de a se concentra, de a urma instrucțiuni, de a participa la jocuri. S-a observat o diferență majoră între cele 2 grupuri, mai exact 48% mai bine pentru grupul care a mâncat sănătos. Iată mai jos video-ul cu rezultatele.

Excitotoxinele – Gustul care omoară

Țin să menționez că toți suntem afectați, nu doar copiii. Da, chiar mâncarea ne poate duce la depresie, anxietate și alte stări emoționale periculoase.

E-urile de care se vorbește și în video-ul de mai sus sunt aditivi, după cum știm. Sunt adăugate în mâncarea procesată pentru gust, dar și pentru adicție. Acești aditivi dau dependența.

În cartea sa „Excitotoxinele – gustul care omoară”, neurochirurgul Russel L. Blaylock, explică în detaliu despre MSG și alți aditivi din mâncare. Cu toții încercăm să oferim copiilor ceea ce este mai sănătos, dar oare știm ce pericol e de fapt în spatele aditivilor?

De ce sunt problematici aditivii la copii?

  • Cu cât doza este mai mare și efectele negative sunt mai mari.
  • Copiii au greutate corporală mult mai mică și este ușor să ingereze o cantitate excesivă de aditivi
  • Creierul lor este foarte sensibil și în formare. Până la 5 ani se formează majoritatea legăturilor neuronale. Aditivii periculoși distrug neuronii și împiedică formarea de legături neuronale normale.

MSG și efectele lui

Monosodiul glutamat este adăugat în foarte multe preparate, el ne face să simțim că mâncarea are gust. MSG este adăugat la supe, preparate congelate, preparate la conservă, chipsuri și multe alte mâncăruri procesate. De foarte multe ori NU apare pe ambalaj. Apare sub o formă deghizată ca: „proteină vegetală hidrolizată”, „condiment natural”, „condiment”, „extract de drojdie”, „cazeinat de sodiu”, „cazeinat de calciu”, „făină de ovăz hidrolizată”. Acestea toate conțin glutamat. Inclusiv multe produse BIO conțin așa ceva, mai ales cerealele pe care mulți copii le consumă sau sucurile la cutie (inclusiv naturale, bio etc.).

MSG și alte excitotoxine pot trece de bariera sânge-creier și produce efecte nefaste.

Dacă un copil este diagnosticat cu ADHD, ADD, migrene sau multe crize de furie, excitotoxinele trebuie evitate total. Ele au un efect mult mai profund asupra unui organism în dezvoltare. De asemenea, MSG a fost studiat ca factor al obezității, el obligând pancreasul să producă de trei ori mai multă insulină decât în mod normal.

DE CITIT  Când au nevoie copiii de logopedie? Interviu cu psihopedagog logoped Marina Stanciu

Studiile de laborator arată că glutamatul stimulează neuronii în mod excesiv până aceștia mor. Cercetătorii au observat acest efect în special în lobii temporali și hipotalamus, responsabili pentru comportament, emoții, imunitate și somn. În timp, aceste excitotoxine duc la boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Produsele vegane, „naturale”, BIO ?

Nu scăpam de aditivii dăunători doar alegând produse BIO sau vegane etc. Multe dintre acestea conțin glutamat în forma lui deghizată, după cum spuneam. El este chiar vegan-friendly pentru că e extras dintr-o algă, iar el poate să apăra pe ambalaj simplu și inocent sub numele de „condiment”.

De exemplu extractul de drojdie este vândut ca health food în combinație cu vitamină B12. I se face reclamă ca fiind benefic pentru vegetarieni în a înlocui sursele normale de vitamină B12.

Eu am fost una din mamele care a cumpărat des produse Bio ca snacks. Luam pufuleți sau biscuiți fără zahăr, uneori fără gluten. Acum știind de pericolul aditivilor am renunțat la aceste produse.

Coloranții și problemele de comportament

Există un studiu destul de vechi care face legătura între problemele de comportament la copii și coloranții adăugați în alimente. 200 de copii care veniseră la spitalul Royal’s Children din Melbourne pentru hiperactivitate au fost incluși în studiul legat de coloranți. Concluzia studiului a fost că acești aditivi pot da într-adevăr probleme de comportament cum ar fi: iritabilitate, agitație, somn agitat sau modificat. În special pentru E102 care dă culoarea galbenă alimentelor au fost observate aceste efecte. E102 sau tartrazina se găsește în multe alimente care vin la pungă/cutie: tăieței, condimente, dulciuri, sucuri, chipsuri etc. Și mâncarea pentru bebeluși conține diverși coloranți!

Mulți dintre aditivii adăugați pentru culoare sunt și legați de anumite tipuri de cancer. Culorile sintetice sunt adăugate în alimente strict pentru aspect. O acadea nu ar arăta la fel de bine dacă nu ar fi foarte colorată. Deși există bineînțeles alternativa colorării cu produse naturale ca turmericul sau sfecla, pentru companii este mai ușor să adauge direct culori sintetice. Părinții sunt primii care ar trebui să nu mai cumpere asemenea produse și să opteze pentru alimente neprocesate.

E129 sau colorantul roșu #40 este adăugat în multe produse alimentare, cosmetice și chiar medicamente. El a fost asociat cu probleme de hiperactivitate la copii fără ADHD, migrene, dureri de stomac, stări de agitație, probleme de concentrare.

Mai mulți părinți au observat un comportament modificat la copii după ce consumau anumite alimente, în special cele ce conțin coloranți. Astfel și părinții lui Robert, un băiat de 15 ani, au observat că acesta devenea foarte agresiv și ostil după ce consuma anumite băuturi sau alimente colorate în roșu. Odată ce aceste alimente au fost scoase din dieta lui, comportamentul agresiv a încetat.

Cum rămâne cu zahărul?

Zahărul rămâne o mare problemă în alimentație, în special pentru copii. O mică cutie de suc „natural” poate să conțină până la 10 lingurițe de zahăr. Iaurturile pentru copii conțin foarte mult zahăr pe lângă colorantii artificiali. Până și alimente că pâinea conțin zahăr. Sau inocenții covrigi care li se dau mereu copiilor.

Efectele excesului de zahăr le cunoaștem: diabet, obezitate, probleme dentare etc. Insă zahărul în sine produce schimbări profunde de comportament. Ca să nu mai vorbim de combinația zahăr și cofeină (ciocolată) care e și mai dăunătoare psihicului.

Majoritatea părinților nu au idee cât zahăr consumă de fapt copiii lor.

Până și mâncarea așa zis sănătoasă poate să fie plină de zaharuri, de exemplu fructele uscate sau cerealele de la micul dejun. Mai adăugăm un desert dulce și deja avem o bombă calorică. Conform studiilor USDA Economic Research Service, un copil sub 12 ani consumă 22 kg de zahăr pe an, comparat cu adulții care consumă în jur de 20 kg. Este șocant având în vedere greutatea corporală mult mai mică a unui copil.

Bineînțeles zaharuruile cele mai periculoase sunt cele procesate. S-a demonstrat și că aceste alimente de tip snacks denaturează gusturile copiilor. Universitatea Pennsylvania a arătat că dacă dieta conține mult zahăr, cu atât copilul va respinge fructele și legumele. Aceste alimente procesate sunt bogate în calorii, dar sărace în nutrienți. Astfel se creează un cerc vicios. Copilul cere din ce în ce mai mult din aceste alimente, în timp ce rezerva de nutrienți scade.

Pană la 2 ani se formează practic gusturile și obiceiurile alimentare, iar copilul primește o
dietă identică cu a părinților. Aceste gusturi vor depinde de
alimentele oferite. Cu cât oferim alimente mai nutritive copiilor cu
atât ei le vor prefera. Cu cât le oferim multe alimente procesate
cu atât le vor prefera pe acestea. Practic le setăm preferințele.

Lista aditivilor periculoși conform UK Food Guide

Îndulcitori
E951 Aspartam

Coloranți
E102 Tartrazina
E104 Quinoline galben
E107 Galben 2G
E110 Sunset galben
E120 Cochineal
E122 Carmoisina
E123 Amarant
E124 Ponceau 4R
E127 Erythrosina
E128 Roșu 2G
E129 Allura roșu
E131 Patent albastru V
E132 Indigo Carmine
E133 Brilliant albastru FCF
E142 Verde S
E151 Negru PN
E154 Maro FK

Conservanți
E210 Acid benzoic
E211 Benzoat de sodiu
E212 Benzoat de potasiu
E213 Benzoat de calciu
E214 Ethyl 4-hydroxybenzoate
E215 Ethyl 4-hydroxybenzoate sodium salt
E216 Propyl 4-hydroxybenzoate
E217 Propyl 4-hydroxybenzoate sodium
E218 Methyl 4- hydroxybenzoate
E219 Methyl 4- hydroxybenzoate sodium
E220 Dioxid de sulf
E221 Sulfit de sodiu
E222 Sulfit de sodiu hidrogenat
E223 Metabisulfit de sodiu
E224 Metabisulfit de potasiu
E226 Sulfit de calciu
E227 Sulfit de calciu hidrogenat
E230 Bifenil
E231 2-Hydroxybiphenyl
E232 Oxid de Sodiu biphenyl-2-yl
E233 2-(Thiazol-4-yl) benzimidazol
E239 Hexamina
E249 Nitrit de potasiu
E250 Nitrit de sodiu
E251 Nitrat de sodiu
E252 Nitrat de potasiu

Ce alimente evităm și ce e bine să consumăm?

De preferat va fi bineînțeles să consumăm hrană neprocesată sau cât mai puțin procesată. Cele mai multe probleme sunt cu hrana gata preparată care conține mulți aditivi pentru gust, aspect și conservare.

În familia mea am preferat o dietă bazată pe alimente cu valoare nutrițională cât mai mare. Am redus la minimum ceea ce este procesat. Iată niște principii de alimentație care corespund cu dieta Weston Price ce se bazează pe hrană cât mai nutritivă și neprocesată.

  • Evităm alimentele procesate pe cât posibil. Dacă un aliment vine la pungă și contine mai mult de 2-3 ingrediente deja vorbim de aliment procesat. Indiferent că sunt biscuiți BIO sau altceva de genul. Alternativa sunt bineințeles snacksurile făcute în casa sau pur și simplu alimente neprocesate ca fructele.
  • Renunțați la snacksurile nesănătoase pentru copii gen biscuiți, covrigi sau pufuleți. Conțin doar faină și zahăr, uneori multă sare. Chiar și variantele bio conțin tot felul de aditivi sau indulcitori al cărui efect e neclar asupra sănătății. Variante sănătoase: fructe, bețișoare de legume, nuci, bucațele de branza cu roșii cherry, brioșe homemade, fructe uscate bio (cantitate mica, 1-2 buc pe zi, variante fără sulfiți), humus, iaurt fără zahăr. Toate acestea pot fi ușor integrate în alimentația copiilor.
  • Evitați sucurile la copii, mai ales daca țineti la sănătatea dinților. E grav ce se intampla cu dinții copiilor în ziua de azi. Foarte mulți copii fac demineralizări și carii la vârste foarte mici, de la 1 an. Una din cauze este consumul de sucuri. Sucul sub orice formă nu e ok pentru copii, însă cele din magazin sunt cu adevărat nocive. Chiar și freshurile pot avea efecte nocive consumate frecvent pentru conținutul de zaharuri care este mult mai mare comparat cu a consuma fructul întreg. În plus, faptul că fibrele sunt distruse solicită în mod excesiv pancreasul.
  • Alimentele bogate nutrițional, neprocesate.
  • Ouă, carne, organe de la animale crescute liber. Mulți spun ca nu gasesc surse de carne ok. Ele se gasesc relativ ușor dacă le căutăm. Există producători mici care cresc animalele astfel încât carnea lor să fie ok din punct de vedere nutrițional. De exemplu noi am luat de multe ori de la Origini sau de la Casa cu gemene, dar există și alte surse locale.
  • Lactatele fermentate ca iaurtul, kefirul, laptele bătut sunt foarte benefice. E ideal să le găsim tot la producători care cresc animalele liber și le pregătesc în mod tradițional. Untul de asemenea este foarte benefic, ideal e să aiba minim 80% grăsime.
  • Grăsimile folosite la gătit sunt foarte importante. Uleiurile vegetale nesaturate nu sunt ok pentru gătit, e de preferat să folosim grasimi saturate ca ulei de cocos sau untura. Ele rezistă la temperaturi ridicate și aduc aport de grăsimi ușor asimilabile în organism. Uleiul de măsline extravirgin sau alte uleiuri vegetale presate la rece pot fi folosite la salate.
  • Uleiul de pește este super important în alimentația copiilor ca sursă de vitamina A și D plus Omega 3. Este important să nu fie procesat industrial pentru ca lipseste vitamina D.
  • Cerealele este bine să fie integrale și să fie pregatite corespunzător pentru a reduce conținutul de acid fitic. Acidul fitic este un antinutrient, el ne reduce rezervele de minerale din corp. Găsiți multe informații despre pâinea cu maia si beneficiile ei.
  • Alimentele fermentate tradițional sunt foarte benefice. Ele ajută flora intestinală ceea ce contribuie la o imunitate bună.
  • Legumele și salatele consumate zilnic. Fructele cu moderație, ca gustare între mese, nu ca masă principală.

Concluzii

Din păcate industria alimentară nu caută să ofere cele mai bune alimente nutrițional ci caută să facă profit cât mai ușor. Cu ajutorul marketingului reușesc să atragă copiii și să ofere tot felul de alimente care sunt de fapt periculoase. În parcurile unde mergem cu copiii e imposibil să găsim ceva sănătos pentru ele. Doar dulciuri procesate, chipsuri, biscuiți, pufuleți etc. Toate pline de calorii goale, aditivi și coloranți. Nu e o mirare faptul că sănătatea lor este în declin.

sursa: resurseparinti.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sfatul medicului

Atenție la înțepătura de căpușă: Cum vă feriţi de Lyme, boala care revine odată cu căldura

Publicat

în

Odată cu apariția temperaturilor ridicate revine în actualitate și o alertă semnalată de medici. Atenție la înțepătura de căpușă!

Este vară, a început sezonul vacanţelor, dar şi cel al căpuşelor. În special, acestea pot fi luate de animalele de companie din vegetaţie, dar se pot ataşa de pielea unui om foarte rapid.

Medicii se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri pe perioada verii şi recomandă oamenilor să evite zonele cu risc crescut pentru aceste înţepături, respectând toate măsurile preventive cunoscute deja, între care îmbrăcămintea adecvată şi controlul pielii după întoarcerea din natură. Dacă înţepătura s-a produs, este indicată extragerea căpuşei cât mai urgent, în condiţii de siguranţă, de preferat în Serviciul de Primiri Urgenţe de la cel mai apropiat spital.

Şi asta, în condiţiile în care aceste insecte banale pot fi de un real pericol, prin prisma bolilor pe care o simplă înţepătură de căpuşă le poate genera. Cea mai de temut este boala Lyme, denumită și „boala cu 1000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. Specialiştii spun că, pentru a dezvolta boala Lyme, trebuie să fii înţepat de o căpuşă contaminată cu bacteria Borrelia, iar aceasta să rămână ataşată de corp cel puţin 17 ore. Este timpul minim necesar migrării bacteriilor din intestinul căpuşei către glandele salivare ale acesteia, de aici fiind introduse, odata cu saliva, la locul înţepăturii. Însă, o căpuşă îndepărtată imediat după înţepătură scade semnificativ riscul de a dezvolta boala.

Cum se îndepărtează corect căpuşele din piele

Căpuşa are marele dezavantaj că, atunci când se ataşează pe tegument, pe piele, nu o simţi. Explicaţia este că, în timpul muşcăturii, ea transmite anumite substanţe şi sedează locul respectiv. O vezi după ataşasată pe piele. Este important să evităm zonele cu multă verdeaţă – acum ieşim în parc, ne ducem în păduri, ne plimbăm în zonele de agrement în aer liber – iar cei mai expuşi pot fi copiii. Căpuşa poate fi vizibil în zona muşcăturii, este acel rash, cu centrul concentric, se înroşeşte şi este vizibilă cu ochiul liber.

Este important să nu te apuci dintr-o dată să o dai la o parte. Această manevră trebuie făcută cu blândeţe de către o persoană experimentată. Nu este bine să fie îndoită sau răsucită căpuşa, pentru că există riscul de rupere parţială, iar resturile periculoase nu sunt îndepărtate din piele. Ca măsură de precauţie, se utilizează o pensetă cu vârful bont, se apucă integral căpuşa cât mai aproape de piele, se trage în ax, încet, până este scoasă în totalitate de la locul respectiv. Apoi pielea se spală cu apă şi săpun şi se folosesc soluţii dezinfectante. Regula importantă este să nu o lăsăm să stea ataşat de piele mai mult de 36 de ore şi ideal ar fi ca manevra de extragere să fie făcută de un cadru medical. Medicul poate recomanda un tratament imediat cu antibiotice timp de 14 zile şi analize ulterioare, pentru a exclude orice risc. În general, oamenii muşcaţi de căpuşe acuză oboseală, dureri de cap, fatigabilitate, iar apoi apar durerile musculare şi durerile de articulaţii. Pericolul bolii Lyme apare dacă această căpuşă stă ataşată pe piele între 36 de ore şi 72 de ore.

Cele mai expuse categorii ale populaţei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor, care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Medicii recomandă persoanelor care au fost mușcate de această insectă să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba, pentru îndepărtarea totală din piele a căpușei. Dacă este necesar pacienții vor fi îndrumați mai apoi la Secția de Boli Infecțioase din Alba Iulia care este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Busuiocul, „planta regală” considerată sfântă în India și folosită adesea în bucătărie: Care sunt beneficiile

Publicat

în

Busuiocul transformă orice preparat culinar. „Planta regală” este considerată sfântă în India și este folosită adesea în bucătăria asiatică.

Pe lângă tipul de busuioc cu care suntem familiarizați și pe care îl folosim frecvent, există numeroase alte soiuri cu arome diferite.

Busuiocul este sfânt pentru hinduși. Este considerat o plantă sfântă în India și se află sub protecția zeului Vishnu. Drept urmare, busuiocul este rar utilizat în bucătăria indiană, deși este utilizat în medicina ayurvedică.

Busuiocul este una din plantele esențiale folosite în bucătăria italiană, la fel ca oregano. Frunzele proaspete și uscate conferă unor preparate ca pesto genovez, pizza Margherita și salata Caprese aroma lor specifică dulce-sărată, subtilă de cuișoare.

Busuiocul mediteranean este o divă temperamentală: aromele sale sunt extrem de delicate și pot fi distruse cu ușurință în timpul gătirii. Prin urmare, cel mai indicat este să încălzești busuiocul cât mai puțin posibil și să-l adaugi la preparate chiar înainte de servire. Aroma busuiocului merge foarte bine cu salatele mediteraneene, paste, legume, pește, pui și carne de vită. Busuiocul este folosit și în afara bucătăriei europene: Diferitele soiuri de busuioc thailandez sunt folosite în multe preparate din Asia de Sud-Est, cum ar fi curry și supă iute acrișoară.

Sugestie!

Pentru a obține o aromă mai intensă, îți recomandăm să rupi în bucățele frunzele cu degetele mai degrabă decât să le toci cu un cuțit.

Se consideră că busuiocul provine din Egipt sau India și a fost utilizat în Europa Centrală începând cu secolul al XIII-lea. Este o plantă aromatică stufoasă, înrudită cu măghiranul, menta, oregano, rozmarinul și salvia, și are frunze verzi sau roșii care pot crește până la o lungime de 10 cm. Busuiocul a fost considerat, de fapt, o plantă medicinală în antichitate, deși în Evul Mediu a dobândit o reputație destul de proastă. Considerat plantă toxică, folosită în magia neagră, care a adus ghinion, a generat mai degrabă frică decât apreciere. În prezent, busuiocul este una dintre cele mai populare verdețuri aromatice și este cultivat cu precădere în regiunea mediteraneană și în Europa de Sud-Est.

Busuiocul este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană. Pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, busuiocul are nenumărate beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.

Busuiocul este o plantă diuretică. Poate fi folosită în infecţii urinare, are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge, hipotensoare ca tonic general este foarte bun afordisiac,” spune dr. Daniela Buşneag, medic medicină generală, homeopatie şi apifitoterapie.

De asemenea, planta are proprietăţi antiseptice. În apa în care spălaţi legumele, puteţi pune câteva picături de ulei de busuioc.

Uleiul de busuioc poate fi folosit şi în enteroviroze. De exemplu, în salmonela sunt nişte bacterii care cedează la acţiunea uleiului de busuioc, numai că trebuie luat cu foarte mare atenţie,” explică dr. Daniela Buşneag.

Macerată la rece, planta este considerată un adevărat elixir al tinereţii fără bătrâneţe.

Femeile care consumă zilnic un macerat din ceai de busuioc vor rămâne veşnic tinere şi frumoase,” precizează dr. Daniela Buşneag.

Puteţi face şi o infuzie de busuioc. Puneţi într-o cană cu apă fierbinte câteva frunze de busuioc şi lăsaţi la infuzat. Se vor păstra astfel principiile active ale plantei. Beţi o cană de infuzie de busuioc după masa de prânz sau masa de seară, de 3-4 ori pe săptămână. Atenţie însă la cantităţi, mai ales dacă luaţi medicamente care scad tensiunea! Nu este singura contraindicaţie.

Dacă urmează să facem intervenţie chirurgicală, o extracţie dentară, e bine ca două săptămâni înainte de a face acest lucru să nu consumăm busuioc pentru că poate da sângerare excesivă, la fel ca şi usturoiul,” recomandă dr. Daniela Buşneag.

Busuiocul nu este recomandat nici femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.

Sursa: digi24.ro, kotanyi.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba