Alexandra Rus, directorul executiv OIR POSDRU Centru, la Unirea FM : Există foarte multe așteptari în ceea ce privește programul POCU 2014-2020

Adăugat la Știri

pocuExistă foarte multe așteptări în ceea ce privește începerea programului POCU 2014-2020 a declarat la Unirea FM Alexandra Rus, directorul OIP POSDRU Centru.

Deja la nivel național implementarea POCU a început, dacă luăm în considerare faptul că Autoritatea de management  se află în pregătirea evaluării cererilor de finanțare care au fost depuse pe Axa prioritară 4 a Programului Operațional Capital Uman și care vizează comunitățile marginalizate. Alexandra Rus a precizat că au fost lansate și o serie de ghiduri pe POCU.

Alexandra Rus : ”Informațiile generale cu privire la axele prioritare pe POCU sunt publice, oricine este interesat poate să le consulte. De la instituții publice, până la beneficiari privați, există posibilitatea eligibilității pentru fiecare dintre acestea. E nevoie și de experiență pentru implementarea acestor proiecte. Prin comparația celor două exerciții de programare, POSDRU și  POCU, putem spune că perioada 2007-2013 a fost o perioadă în care România era cumva  la început pe acest parcurs al atragerii de fonduri. În perioada 2014-2020, Comisia Europeană nu ne poate vedea decât ca pe un stat cu experiență. Noi trebuie să demonstrăm că avem o astfel de experiență, prin capacitatea noastră, atât în ceea ce privește implementarea proiectelor cât și în ceea ce privește gestionarea modului în care acestea se implementează.

Directorul executiv OIR POSDRU Centru, Alexandra Rus, a făcut și o comparație între cele două programe, POSDRU și POCU.

”Pornind de la obiectivele esențiale ale celor două programe, dacă pe POSDRU am avut ca obiectiv principal, în mai multe domenii majore de intervenție, formarea profesională, adică pregătirea oamenilor, pe POCU indicatorul cheie reprezintă angajarea, adică găsirea unui loc de muncă. Asta înseamnă că vorbim despre un POCU ce preia o parte din misiunea POSDRU, însă ea este mult mai aplicată pe nevoile reale ale societății, pe nevoia cea mai stringentă, găsirea unui loc de muncă.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii