Rămâi conectat

Știri

Alcool-Stop, dispozitivul care nu permite mașinii să pornească, dacă șoferul este băut: Proiect

Publicat

în

Senatul va dezbate în procedură de urgență un proiect legislativ de completare a Codului rutier, în privința infracțiunilor și a faptelor ce privesc consumul de alcool la volan. Parlamentarii care au inițiat proiectul susțin că aceste infracțiuni sunt prea blând pedepsite în actuala legislație, de unde și numărul mare de astfel de cazuri înregistrate la poliție.

Pe lângă înăsprirea pedepselor în cazul consumului de alcool la volan există și o prevedere nouă, prin care se instalează un dispozitiv pe autovehicul, denumit Alcool-Stop, care împiedică pornirea motorului atunci când semnalează prezența alcoolului în aerul expirat.

Art. 6 OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice se completează cu punctul 41, cu următorul cuprins:

(41) dispozitiv Alcool-Stop – dispozitiv certificat care se montează la sistemul de demarare al motorului autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai și permite pornirea motorului doar în cazul în care nu se semnalează prezența alcoolului în aerul alveolar expirat de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Șoferii care se vor afla în perioada de restricționare a exercitării dreptului de a conduce și vor fi prinși că circulă fără dispozitivul Alcool-Stop pot fi amendați sau pot primi pedeapsă cu închisoarea, de la 6 luni la 3 ani“.

O altă prevedere nouă este cea referitoare la opțiunea polițistului de a aplica pedeapsa.

La art. 102, după alin. (3) se introduce alin. (4) cu următorul cuprins:

Pentru fapta prevăzută la alin. (3) lit. a), în funcție de circumstanțe, agentul constatator poate opta, alternativ, pentru aplicarea sancțiunii complementare a restricționării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile în locul sancțiunii complementare de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile“.

La art. 103, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) În cazul în care conducătorul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 102 alin. (3) și alin. (4), perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile iar perioada de restricționare se majorează cu încă 60 de zile.

Perioada de restricționare poate fi redusă de șeful poliției rutiere județene de pe raza căreia a fost săvârșită fapta, dar nu mai puțin de 120 de zile pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a), iar perioada de suspendare poate fi redusă în aceleași condiții, dar nu mai puțin de 30 de zile pentru fapta prevăzută la art. 102 alin. (3) lit. a).

În cazul unui accident soldat cu vătămare corporală sau uciderea victimei, permisul de conducere se reține dacă s-a încălcat vreo regulă de circulație, eliberându-i-se șoferului dovada înlocuitoare fără drept de circulație, dacă fapta se încadrează la art. 102 alin. (3) lit. a) și c) și la art. 102 alin. (5) și (6), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri”.

Dacă va fi adoptată de Senat, iar ulterior de Camera Deputaților, proiectul legislativ va modifica OUG nr. 195/2002 privind circulație pe drumurile publice. După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, proiectul va fi pus în aplicare la 365 de zile, timp în care ministerul transporturilor trebuie să emită normele tehnice de omologare și montare a dispozitivelor certificate Alcool-Stop.

Sursa:legestart.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba