Alba Iulia își propune să reuşească în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, să arate un model de dezvoltare de tip smart city pe cât mai multe componente

Adăugat la Știri

Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.Nevoi – Soluții – Metode a reunit la București pe data de 30-31 mai, reprezentanți ai peste 30 de administrații publice locale, specialiști IT&C, companii private furnizoare de soluții, startup-uri, cercetători, experți din sectorul public și din organizații non-profit, consultanți și avocați.

Dezbaterea a fost o oportunitate de a vedea noi soluţii şi metode de punerea lor în practică, exemple de abordare integrată, legătura cu dezvoltarea strategică urbană şi abordări conceptuale comparate. Dezbaterea a fost coordonată de Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională în Guvernul Cioloş.  Evenimentul a debutat prin intervenţia Domnului Joshua Burke, Ataşatul Comercial al Ambasadei SUA în România, care a relevat importanţa tehnologiilor smart în viaţa de zi cu zi, a pledat pentru cooperare în domeniul hightech şi a încurajat Guvernul şi autorităţile locale să folosească aceste oportunităţi pentru cetăţeni şi pentru dezvoltarea economică, dând exemple din domeniile energie şi transport.

Dezbaterea a avut ca partener Municipiul Alba Iulia, din partea căruia a fost prezentă la Bucureşti o echipă de experţi pentru a prezenta stadiul proiectelor şi a pune la dispoziţie şi altor administraţii experienţa proprie. Nicolaie Moldovan, City Managerul Alba Iulia, a vorbit despre viziunea de dezvoltare a oraşului în sfera de oraş inteligent. De asemenea, a adresat mulţumiri publice companiilor, organizaţiilor şi persoanelor care contribuie la dezvoltarea proiectelor smart în Cealaltă Capitală, care şi-a propus, prin iniţiativa lansată anul trecut, să reuşească în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, să arate un model de dezvoltare de tip smart city pe cât mai multe componente, potrivit capital.ro.

Citește și 30 mai, Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.Nevoi-Soluții-Metode: La întâlnire participă și reprezentanți ai administrației publice din Alba Iulia

Invitat principal al dezbaterii şi totodată proiect pilot de oraş inteligent, Municipiul Alba Iulia a arătat audienţei că poate fi un bun exemplu de luat în calcul pentru oricare dintre oraşele României. La nivel municipal, au fost demarate până acum 48 de proiecte, unele dintre ele implementate deja, altele aflate în curs de implementare de către companii mari, multinaţionale, dar şi de către companii româneşti sau chiar startup-uri. Au fost deja implementate cu succes două proiecte – concentrate pe cetăţean – cu impact deosebit pe mobilitatea urbană: serviciul de e-ticketing şi posibilitatea de a cumpăra prin SMS biletul de călătorie cu autobuzul. În prezent, în 15 autobuze ale Serviciului de Transport Public Alba Iulia, se poate folosi gratuit internetul Wi-Fi, o soluţie furnizată de către Orange România. De asemenea, tot în cele 15 autobuze STP au fost montaţi senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, care transmit date în timp real. În staţiile principale ale oraşului sunt amplasate panouri de informare cu privire la numărul autobuzelor şi timpul de aşteptare al cetăţeanului până la sosirea mijlocului de transport în staţie, scrie capital.ro.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii