Rămâi conectat

Știri

Alba Iulia, alături de Valencia ( Spania) și Utrecht ( Olanda), vârfuri de lance în “lupta” cu deșeurile din plastic

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia a fost selectat între primele 3 orașe europene în care se vor efectua teste pilot în cadrul proiectului PlastiCircle. Principalele obiective ale celui mai nou proiect european ce include si implică orașul nostru sunt îmbunătățirea colectării, transportului, sortării și a ratei de reutilizare a deșeurilor din plastic la nivel european.

Lansat în urmă cu o lună, la Valencia, in Spania, Proiectul PlastiCircle (de îmbunătățire a circuitului deșeurilor din plastic printr-o abordare de tip economie circulară) a reunit parteneri din nouă țări, care au schițat inovațiile planificate pentru fiecare stadiu de proces. Acestea vor fi supuse unor teste pilot în orașele Utrecht (Olanda), Valencia (Spania) și Alba Iulia (România).

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020, reunește 20 de parteneri europeni, coordonați de Centrul de Cercetare și Inovare pentru Ambalaje și Logistică (ITENE, Spania) lucrează la reinventarea proceselor de tratare a ambalajelor din plastic, astfel încât reciclarea să devină mai accesibilă, mai eficientă din punct de vedere al costurilor și mai profitabilă atât pentru cetațeni, cât și pentru profesioniștii din domeniu.

În primul rând, un sistem inovativ de colectare va fi capabil să identifice cantitativ și calitativ ambalajele depozitate în containere de către cetățeni și va ajuta la implementarea unui sistem de recompensare a colectării selective. Ideea este de a încuraja o mai bună separare a deșeurilor din plastic și de a reduce volumul cantităților generate.

O a doua acțiune se va concentra pe faza de transport, în vederea scăderii prețului final al plasticului recuperat prin economii de combustibil și costuri de transport din municipalități către fabricile de sortare. Un senzor va indica gradul de umplere al containerelor și va actualiza traseul camioanelor de transport în timp real, în timp ce compactorul aflat la bordul acestora va maximiza cantitățile de deșeuri trasportate la fiecare cursă. Operatorii vor fi instruiți în vederea unui șofat eficient.

Citește și Primele 8 platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere din Sebeş au fost testate şi puse în folosinţă

Al treilea pas își propune îmbunătățirea tehnologiilor de sortare, în vederea atingerii unei mai bune separări a diferitelor tipuri de plastic în fabricile de tratare a deșeurilor, inclusiv în cazul ambalajelor multistrat sau multi-material, deoarece plasticul poate fi reciclat numai dacă este separat corect.

 În ultima etapă, se va realiza reprocesarea acestor materiale în vederea obținerii unor produse precum componente auto, plăci de spumă pentru turbine eoliene, structuri pentru acoperișuri, saci pentru gunoi, asfalt, garduri și bănci, realizate prin extrudare, injecție și comprimare în matrițe, închizâdu-se astfel complet ciclul de utilizare al materialelor plastice.

Proiectul PlastiCircle își propune, în paralel cu principalele activități și obiective, să definească planuri de afaceri și de promovare a preluării în piață a soluțiilor propuse, prin sesiuni de pregatire și activitați de conștientizare pentru cetățeni, instituții  și companii private.

PlastiCircle este un proiect ce se va derula pe o perioadă de patru ani. Rezultatele sale vor fi accesibile în mod deschis, prin pagina de internet a proiectului (ce va deveni disponibilă în noiembrie 2017).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba