Rămâi conectat

Știri

Ieri și azi: Alba Iulia, centrul neamului românesc

Publicat

în

La 1 Decembrie 1918, români veniţi din toate unghiurile zonei Transilvaniei, din Banat, din Maramureş şi din părţile ungurene au decretat aici Unirea pământului-martir cu ţara-mumă. Prin actul lor, cetatea durerii devenea o cetate a  triumfului.

Alba-Iulia de azi continuă o străveche cetate romană Apulum, constituită, probabil, pe baze dacice. Apulum pare a fi fost numele, transpus de Daci, al zeului grecesc Apollon.

Apulum roman s-a dezvoltat din întâile « canabae » ale legiunilor 1 Diutriux şi XIII Gemina, împlântate aici, în inima Daciei. Castrul a devenit apoi capitala uneia din cele trei diviziuni administrative ale marei colonii romane: Dacia Apulensis. După invazia Ungurilor în Transilvania, Papa a constituit în Alba-Iulia sediul unui episcopat catolic.

La 1242 invazia Tătarilor o reduce la ruină. Ridicată prin zelul episcopului, Alba-Iulia e prădată în 1277 de saşii răsculaţi asupra episcopului, în frunte cu comitele lor. Alba-Iulia a servit ca loc de întrunire a « dietei » voievodului transilvan, şi ca cetate a lui de scaun. În 1469 Matei Corvinul, ca să distrugă aci un cuib al nobilimii rebele, dărâmă zidurile cetăţii. Ele sunt însă înălţate din nou, după răscoala lui  Doja din 1514 cu scopul de a servi acum de apărare în cazul unui nou « tumultus rusticum », a unei răscoale a ţăranilor. La adăpostul lor, Alba-Iulia a rezistat în 1550 asediului celor 2000 de ostaşi ai lui Martinuzzi, veniţi să scoată din cetate pe nefericita Isabela, regină a Ungariei decăzute. În 1596 Mihai avea să intre întâia oară în cetate, ca vasal al lui Sigismund Bathory. Atunci, în onoarea lui, vlădica Ioan din Prislop fu ridicat la rangul de mitropolit al Albei-Iulia. Peste trei ani, la 1 Noiembrie 1599, Mihai avea să intre în triumf în cetatea de scaun a principilor Transilvaniei. La 10 Iulie 1600 el lua aici jurământul de supunere al dietei.

Istoria orasului Alba Iulia se împleteşte apoi cu trecutul de umilinţă, de durere, dar şi de nobile strădanii cărturăreşti al mitropoliţilor români. Aici apare în 1648 de sub teascurile mitropoliei, Noul Testament, în prefaţa căruia mitropolitul Simion Ştefan statornicea principiile cari au să inspire pe traducători: unitatea limbii româneşti de pretutindeni. Ei scriu  “ca să înţeleagă toţi ».
Era în această declaraţie presentimentul unităţii româneşti. La 1 Septembrie 1700, mitropolitul Atanasie Anghel încheie aici actul Unirii cu biserica Romei. După trecerea principatului transilvan în posesiunea Casei de Austria, împăratul Carol VI proiectă ridicarea aici a unei cetăţi puternice. Ea se şi ridică pe locul vechiului oraş – după planurile principelui-soldat Eugeniu de Savoia. Atunci au fost dărâmate mânăstirea românească, mitropolia şi palatul principilor. În celule cari s-au construit deasupra porţii de intrare a cetăţii au fost închişi în 1784 după tragica lor epopeie: Horia, Cloşca şi Crişan. La 28 Februarie 1784 cei doi dintâiu au suferit, la locul numit «Dealul Furcilor » martiriul pe roată. În aceiaşi închisoare a pătimit Avram Iancu, eroul revoluţiei naţionale dela 1848.
La 1 Decembrie 1918, români veniţi din toate unghiurile zonei Transilvaniei, din Banat, din Maramureş şi din părţile ungurene au decretat aici Unirea pământului-martir cu ţara-mumă. Prin actul lor, cetatea durerii devenea o cetate a  triumfului. Ea avea să aştepte cu infrigurare învierea marilor zile ale lui Mihai. La 30 Mai 1919, regele Ferdinand I şi regina Maria îşi făceau intrarea triumfală în Alba-Iulia, şi la 15 Octombrie 1922, în cadrul unei imense solemnităţi, ei consacrau aici, prin gestul încoronării, unitatea pământului dacic. La 8 Iunie 1930, Adunarea Naţională conferea principelui de coroană a României,  titlul de mare voevod de Alba-Iulia, legând simbolic cetatea de gloria dinastiei româneşti.

Asezat în inima daciei Traiane, judetul Alba a fost stabatut, în epoca romana, de cele trei drumuri ale legiunilor care convergeau la Apulum (Alba-Iulia de azi), capitala Daciei Apulensis si sediu al legiunii XIII, Gemina.

Unul dintre aceste drumuri ducea catre miazanoapte la Napoca-Cluj, al doilea cobora prin Arcidava, de-al lungul Oltului, la Oescus, unde întâlnea drumul roman paralel cu Istrul, al treilea ducea la Sarmisegetuza. În cuprinsul judetului, romanii au executat întinse exploatari aurifere. Dupa invazia Ungurilor în Transilvania, pe locul vechiului Apulum, se ridica –sub influenta episcopului catolic instaurat aici – o cetate înfloritoare. Ea ajunge curând cetatea de scaun a voevodului transilvan – mai târziu, dupa dezastrul de la Mohaci, principe autonom – si a dietei sale.

Judetul Alba îsi vede hotarele, din timpuri îndepartate, întânzându-se pâna la marginea de miazazi a Transilvaniei. În limitele teritoriului de azi, înflorea înca în sec XIII- sub impulsul vietii saxone – cetatea Sebesului. În sec XVI, Vintul de Jos si un grup de sate din apropierea sa, devin posesiune a domnilor Tarii Românesti. La capatul aceluiasi secol, Mihai îsi facea intrarea în trumf, în cetatea de scaun a Transilvaniei : 1 Noiembrie 1599. La 10 Iulie 1600, dieta presta lui Mihai juramântul de credinta.

Din acele timpuri Alba-Iulia începe a capata în ochii românilor de pretutindeni un caracter simbolic.

La Mirislau, în cuprinsul actualului judet, Mihai e înfrânt de Basta si pierde pentru întâia oara principatul transilvan : 14 septembrie 1600. A fost preludiul caderii sale. Mitropolia româneasca, creata sub impulsul lui Mihai, în Alba-Iulia, înca din 1596, avea sa duca, dupa caderea sa, o existenta de restriste, de durere dar si de mari creatiuni culturale. În 1700, mitropolitul Atanasie Anghel împlineste în Alba-Iulia actul de unire al acestei Mitropolii cu biserica Romei. În închisoarea Albei-Iulia au patimit eroii românismului Horia, Closca si Crisan în 1784, Avram Iancu în 1849. Pe « Dealul Furcilor » din apropierea cetatii s-a consumat si tragica zi de 28 februarie 1784, martirul lui Horia si Closca. În aceeasi cetate însa, « Cetate a visurilor noastre » s-a împlinit la 1 Decembrie 1918 actul reparatoriu al Unirii. În aceeasi cetate, la 15 octombrie 1922, regele Ferdinand I si regina Maria desavârseau prin actul încoronarii, rascumpararea a o mie de ani de suferinta si de jertfa.

Platou care unduieste lin, coborând din muntii Apuseni, desenati albastri în zare, catre lunca placuta a Muresului, de unde, se ridica iarasi spre miazazi. Adaposteste între clinurile dealurilor, sate curat românesti de plugari înstariti si, spre apus, catre creste, « Motii » padurari si ciobani, care-si poarta resemnati saracia între muntii despaduriti si steampurile care spala aurul din nisipurile Ampoiului. Printre ei, s-au asezat în târgulete, populatiuni eteroglote : Sasii, la Sebes, spre miazazi, Ungurii la Aiud si la Zlatna.
În mijlocul judetului, pe Mures, la încrucisarea drumurilor care strabat Ardealul de la Rasarit la apus si de la miazazi la miazanapte, putin mai jos de varsarea Târnavelor si foarte aproape de gura Ampoiului si a Dobrei, este capitala judetului : Alba- Iulia. Aradul, Deva, Orastiile se leaga prin ea, pe sosea, cu Sighisoara, Târgul Muresului si Reghinul. Tot prin ea se leaga Dejul, Clujul si Turda cu Brasovul si Sibiul. La o jumatate de ceas de ea, cu trenul, spre rasarit, importantul centru de comunicatie al Teiusului leaga, la fel, drumurile de fier.

Orasel fara mare însemnatate economica sau culturala, Alba –Iulia a dobândit totusi, prin pozitia ei privilegiata o însemnatate politica deosebita în istoria Ardealului. Romanii au avut aici un castru « Apulum », prin care supravegheau caile de acces spre Transilvania de rasarit. Stapânirile urmatoare nu l-au parasit, ci au facut din orasel un centru politic si militar în stare sa tina cumpana între diferitele elemente politice ale vietii Ardealului si sa faca fata navalirilor din orice directie. Spiritul acestui târgulet, fara alt farmec aparent decât al împrejurimilor, se dezvaluie si vibreaza adânc în sufletul românesc de îndata ce urci drumul cetatii.

Aici, la Apulum, a pus, pe un sipot recladit din temelie, Legiunea XIII-a Gemina, pecetea nedezmintita a îngemanarii celor doua spite ale neamului românesc. Aici s-a încoronat la 1599 Mihaiu-Voda, Domnul român al Ardealului, dupa izbânda de la Selimbar. Aici, în afara portii din afara cetatii, unde s-a ridicat un monument fara masura cu jertfa, si-au vazut zdrobite si risipite oasele, Horia si Closca. Tot aici a fost purtat mai târziu, în triumf, spre derâdere, Iancu « Craiul Muntilor », care amenintase de la Vidra, iarasi, cetatea înstrainata. Aici a fost, în timpul persecutiilor lui Tisza, locul unde s-a otelit rezistenta partidului national român, prin întâlnirea Blajului cu Sibiul. « Spre Alba-Iulia » au pornit, într-un singur gând, armatele românesti în razboiul de întregire, si tot catre ea si-au îndreptat ostasii cazuti, ultimul lor gând… Si apoi, când a venit ceasul judecatii, aici s-a întrunit « Adunarea Nationala » a Românilor, care a hotarât unirea de veci a Ardealului cu România. Si tot aici, între zidurile albe ale catedralei cladita între pridvoare, în odihnitorul stil al mânastirilor românesti, alaturi de zidurile negre ale vechii catedrale franciscane, s-a încoronat în 1922, Ferdinand Întregitorul, Rege al tuturor Românilor.

Marturiile legate de framântarea veacurilor de numele acestui oras, amintirea durerilor si a bucuriilor, a avânturilor si jertfelor, a prefigurarilor si a împlinirii neamului românesc, fac din cetatea Alba-Iulia centrul mistic al neamului românesc, inima nevazuta a României.

Sursa:romaniainterbelica.memoria.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba