Rămâi conectat

Social-Economic

Ai muncit legal 12 luni în străinătate? Vezi cum poți obține pensie comunitară

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că dacă ai muncit legal 12 luni în UE sau în alte câteva state,  poți obține pensie comunitară.

Milioane de romani muncesc in strainatate dar prea putini au forme legale, iar acest lucru nu ii intereseaza prea tare la tinerete, dar conteaza enorm pentru o batranete linistita. De aceea este bine sa stie toti cei care muncesc in afara Romaniei ca daca au lucrat sau intentioneaza sa lucreze cel putin 12 luni intr-unul dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in Liechtenstein, Islanda, Elvetia sau Norvegia, pot beneficia de o pensie comunitara, care va fi cumulata la pensia calculata in Romania pentru perioada de timp lucrata in tara.

Cei care se incadreaza sa primeasca o astfel de pensie trebuie sa se adreseze unei singure institutii (respectiv casa de pensii), de preferinta in statul de rezidenta sau in statul in care au avut ultimul loc de munca. Aceasta pensie se plateste pentru limita de varsta, incepand din momentul in care ati implinit varsta de pensionare in conformitate cu legislatia in vigoare a statului in care v-ati desfasurat activitatea, scrie ro.blastingnews.com. In principiu, beneficiati de aceleasi drepturi si atunci cand discutam despre pensie anticipata, anticipata partiala, de invaliditate (dosarul va fi verificat in tara in care faceti solicitarea) sau de urmas (exista tari membre ale Uniunii Europene care nu acorda pensii de urmas).
In cazul in care in procedura de pensionare vor fi implicate mai multe state, trebuie stiut faptul ca demersurile trebuie incepute din timp, finalizarea acestei proceduri putand sa dureze si sase luni. Desi poate parea un proces destul de lung si de anevoios, cu siguranta beneficiile obtinute la finalizarea acestei operatiuni vor fi considerabil mai mari decat in varianta in care ati opta doar pentru pensia oferita de catre statul roman.

Citește și Legea pensiilor se modifică de joi: Mai multe persoane se vor pensiona mai devreme

La final, drepturile banesti care vor fi stabilite ca vi se cuvin vor fi virate catre dumneavoastra din fiecare stat in care ati lucrat si ati fost asigurat o perioada de cel putin 12 luni, prin simpla indicare in formularele de inregistrare a tarii in care locuiti si a datelor bancare cu privire la contul in care doriti sa fie virate sumele lunare aferente.
Cu privire la documentele necesare pentru intocmirea dosarului de pensionare, acestea pot diferi de la tara la tara si in functie de tipul de pensie pe care o solicitati, asa cum au fost enumerate anterior. Dar, de principiu, documentele care se solicita sunt urmatoarele: documente de identificare (ex. certificat de nastere, carte de identitate, certificat de casatorie etc.), diplome de studii sau de calificare, cartea de munca sau contractele doveditoare a raporturilor de munca pe care le-ati avut cu angajatorul, acte doveditoare ale unor posibilele sporuri sau prime obtinute in baza unui contract colectiv de munca sau a legislatiei in vigoare a statului respectiv, livret militar (daca este cazul), o declaratie pe proprie raspundere si formulare tipizate care va vor fi puse la dispozitie de catre institutia de stat careia va adresati etc.
In concluzie, la prima vedere poate parea o procedura dificil de dus la bun sfarsit, dar cu siguranta merita sa va asigurati linistea obtinand o pensie de o valoare care sa va permita sa va bucurati de restul vietii dumneavoastra, in calitate de cetatean european cu drepturi depline.
Sursa:caplimpede.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Elevi aiudeni în vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea

Publicat

în

Vizită la vârstnicii din cadrul Centrului rezidențial din Unirea a unor elevi aiudeni

Marți 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, după Sfânta Liturghie, elevii învățătoarei Luminița Manole din clasa a III-a A de la Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și membri ai Centrului cultural-catehetic „Adormirea Maicii Domnului” al Parohiei Ortodoxe Aiud III au fost prezenți în mijlocul beneficiarilor Centrului rezidențial „Acoperământul Maicii Domnului” de la Unirea, în cadrul unei acțiuni social-filantropice.
„Astfel, pe lângă darurile simbolice și frumoasele felicitări pascale realizate de mânuțele lor, cei mici au sădit în sufletele vârstnicilor împovărați de ani și de suferință bucuria și optimismul atât de necesare în vremurile pe care le trăim.
Această activitate, desfășurată spre finalul Postului Mare, în Săptămâna Floriilor, dincolo de scopul filantropic, i-a conștientizat pe elevi că faptele milei creștine sunt mângâiere nu doar pentru sufletul semenului de lângă noi, cât și pentru sufletul nostru. Întrucât Mântuitorul Hristos vorbește adesea de milostenie și de ajutorarea celor aflați în nevoi sau în singurătate, prin astfel de acțiuni practice, cunoscutele sintagme „Dăruind vei dobândi” sau „Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui” își găsesc înțeles mult mai ușor în conștiința copiilor.
De-a lungul vremii, în cadrul proiectelor inițiate de parohia noastră în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu diferite centre sociale din cadrul rețelei „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, elevii au participat la numeroase evenimente sau acțiuni social-filantropice. În același duh al iubirii milostive, și activitatea de astăzi se încadrează în tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și a Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, a precizat preotul Nicolae Aloman.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

ADI Salubris Alba, acțiuni educative în școli

Publicat

în

Acțiuni educative în școli, desfășurate de ADI Salubris Alba

În cadrul programului „Săptămâna verde”, echipa tehnică a ADI Salubris Alba a desfășurat o serie de acțiuni educative în școli din județul Alba, cu scopul de a promova importanța respectării regulilor de colectare a deșeurilor pentru păstrarea unui mediu curat și sănătos.
Acțiunea desfășurată la Școala Generală „Avram Iancu” din Zlatna alături de colegii noștri de la APM Alba a constat în discuții și activități interactive prin care copiii au învățat cum să colecteze corect deșeurile și cum pot contribui la protejarea mediului înconjurător.
Campania noastră de informare și conștientizare a continuat cu aceleași obiective și la Școala Gimnazială Ciugud.
„Această inițiativă reprezintă un pas important în efortul nostru continuu de a construi o comunitate mai informată și mai responsabilă. Învățarea și aplicarea corectă a selecției deșeurilor nu sunt doar gesturi ecologice, ci și o responsabilitate socială. Fiecare sticlă de plastic, fiecare hârtie sau carton, și fiecare obiect metalic pe care îl reciclăm contribuie la un viitor mai curat și mai sigur pentru noi toți”, au transmis reprezentanții ADI Salubris Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător la Cugir

Publicat

în

Cugir: Campanie de ecologizare si responsabilizare față de mediul înconjurător

Sâmbătă 20 aprilie a avut loc prima parte a campaniei de curățenie la Cugir.
Zeci de voluntari și reprezentanți ai administrației locale au ecologizat zona centurii Vinerea și intrarea în Cugir. Participanții s-au organizat în două tabere șu au pornit din sensuri opuse să adune mizeriile aruncate de-o parte și de alta a drumului. La acțiune au participat și primarul Adrian Teban, viceprimarul Calin Furdui, administratorul public Marius Jibotean și managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion.
În urma acțiunii de ecologizare au fost strânși aproximativ 100 de saci de gunoi, care au fost colectați și depozitați de către Serviciul Public de Gospodărire Locală.
Curățenia de primăvară este organizată în fiecare an de către administrația locală sub forma unei campanii de interes public care implică efortul colectiv al localității.
Practic, acțiunea conține o componentă educațională ce vizează schimbarea comportamentului oamenilor față de mediul înconjurător. Administrația nu intenționează să se sustragă de la obligațiile ce îi revin, ci dimpotrivă, dorește să contribuie la creșterea responsabilității prin educarea cetățenilor pentru a proteja mediul înconjurător, se precizează într-un comunicat de presă.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba