Află ce înseamnă clasa de energie a aparatelor electocasnice

Adăugat la Știri

Eticheta energetică ilustrează, prin culori, săgeți sau literele alfabetului, eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic.

Schema de etichetare este bazată pe un „indice de eficiență energetică”, rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic ce trebuie etichetat energetic, cu consumul mediu de energie al modelului European, ales la nivelul anului 1993, folosind valori variabile funcție de categoria aparatului.
Pentru a permite îmbunătățirea eficienței, optimizarea, de-a lungul timpului această valoare medie este constantă și a fost fixată la valoarea care delimitează clasele D si E. Valoarea indicelui de eficiență energetică este desigur constantă, în timp ce eticheta, pentru fiecare aparat, poate arăta indicele de eficiență energetică aferent celor 7 clase agreate.

Clasele A+ si A++ se aplică doar frigiderelor, congelatoarelor si combinațiilor lor!

Literele de la A la G: o scală a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai puțin eficient (G); culorile: verde înseamnă “mai eficient”, iar rosu înseamnă “mai puțin eficient”; săgețile arată eficiența energetică pentru un nivel dat.

Există două părți ale etichetei energetice: fondul etichetei (text imprimat) si o bandă cu date. Acestea vin de obicei separat și trebuie să fie combinate, ca o singură entitate, când eticheta este lipită pe aparat. Puțini producători imprimă eticheta ca o singură entitate.
Fondul etichetei este generic și poate fi aplicat oricărui aparat, din categoria dată, de exemplu aparatele frigorifice (cu condiția să fie tradusă în limba națională). Banda cu date conține informații specifice și se aplică tuturor modelelor identice, indiferent de limbă sau de piață de desfacere.

Noile modele de aparate electrocasnice se intrec in plusuri, dupa aceasta cifra. Dar ce inseamna mai exact clasa A+++, atunci cand ne  raportam la consumul de energie si ce economie realizam? Clasa A+++ inseamna prin definitie un consum mediu redus cu 60% fata de clasa A. Consumul mediu anual al unui frigider clasa A este de 300kw/an, a unei masini de spalat rufe cu o medie de 10 utilizari pe luna, de 360kw/an, al unei masini de spalat vase, cu acelasi grad de utilizare de 320kw/an. Deci intr-un an de zile am economisi cca 400kw, daca am inlocui toate aceste electrocasnice cu modele clasa A+++.

Sursa: wikipedia.org

 

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii