Rămâi conectat

Educație și Cultură

Adrian Simion: În Alba, învățământul profesional trebuie promovat mai bine

Publicat

în

În ședința de săptămâna trecută a Comisiei Naționale de Educație a TNL un important subiect pe care l-am atins a fost cel privind corelarea între sistemul de educație și piața muncii, iar în acest sens unele importante referiri au fost făcute la învățământul profesional care trebuie promovat mai bine și nu trebuie să ajungă un debușeu pentru elevii care nu reușesc să ajungă la liceele teoretice.

Este clar pentru toată lumea faptul că educația este un pilon de bază al dezvoltării societății, însă, din păcate guvernarea actuală ignoră această idee, cel puțin în ceea ce privește modul în care se raportează la învățământ, fapt care a dus la degradarea imaginii sociale a învățământului profesional, astfel încât pentru un elev aproape că a devenit o ruşine decizia de a urma o şcoală profesională.
Ceea ce se pierde din vedere este faptul că societatea are nevoie de specialiști în domeniu și ar trebui să se acorde un mai mare sprijin acelor instituții de învățământ care luptă pentru a relansa învățământul profesional. Elevii care urmează acest tip de învățământ au câteva avantaje importante: la finalul anilor de studiu absolvenții vor primi un certificat (recunoscut și în țară și peste hotare) și vor avea prioritate la angajare în firmele partenere școlii profesionale absolvite. De asemenea, elevii din învăţământul profesional de scurtă durată au parte și de o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, iar în sistemul dual (cum este, de exemplu, cazul la Școala Profesională Germană Alba Iulia), companiile oferă şi ele o bursă lunară, astfel încât elevii acestor școli primesc 400 de lei în fiecare lună.
Este important de precizat faptul că Partidul Național Liberal are în programul de guvernare soluţii pentru pregătirea temeinică a tinerilor pentru integrarea pe piaţa muncii după terminarea studiilor și se fac eforturi şi pentru promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional, promovându-se, pentru viitor, diverse soluții: realizarea de clipuri publicitare difuzate la radio şi televiziuneîn mass-media; schimbarea mentalităţii părinţilor prin prezentarea nevoii de specialişti bine pregătiţi, în cadrul unor şedinţe cu părinţii, la care să participe reprezentanţi din companii locale; implicarea mai puternică a fiecărui inspectorat şcolar judeţean în promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional și menținerea unei legături permanente cu agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului respectiv; reorganizarea profilelor teoretice la licee şi creşterea numărului de elevi care se îndreaptă spre învățământul tehnic și profesional; reducerea duratei anului şcolar în învățământul profesional, prin reducerea informaţiilor teoretice şi plasarea accentului pe orele de practică; încheierea de parteneriate cu companii interesate să pună la dispoziție specialişti care să le predea elevilor ș.a.m.d.
În ceea ce privește județul Alba, acesta se numără de câțiva ani în rândul județelor în care se pune accent pe învățământul profesional, un exemplu de bună practică fiind, de exemplu, Şcoala Profesională Germană din Alba Iulia, deschisă în anul 2013 printr-un parteneriat între primărie, Consiliul Judeţean Alba, ISJ Alba, și companii private care își desfășoară activitatea în județ. Concurența la admitere a fost tot mai acerbă an de an, iar anul acesta instituția de învățământ a sărbătorit prima generaţie de absolvenți, care în proporție de peste 95% au fost angajaţi la companiile partenere, printre care se numără: Star Transmission, Supremia Grup, Ipec SA, Bosch Rexroth, Saturn SA. Cererea pentru locuri în învățământul profesional a crescut în ultimii doi ani, astfel încât în județul Alba, pentru anul școlar care stă să înceapă, au fost scoase la concurs circa 840 de locuri în sistemul de învățământ profesional de trei ani în următoarele localități: Alba Iulia (la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa”, Colegiul Tehnic „Apullum”, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”), Aiud (la Liceul Tehnic Aiud, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” Ciumbrud), Albac (la Liceul Tehnologic „Țara Moților”), Baia de Arieș (la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă”), Blaj (la Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” și Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”), Cîmpeni (la Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni), Cugir (la Colegiul „Ion. D Lăzărescu”), Jidvei (la Liceul Tehnologic Jidvei), Ocna Mureș (la Liceul tehnologic Ocna Mureș) și Sebeș (la Liceul Tehnologic Sebeș).

Prof. Adrian SIMION,
Vicepreședinte PNL Alba Iulia,
Președinte Comisia Națională de Educație a TNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Igiena orală, promovată în rândul preșcolarilor și elevilor din Sebeș

Publicat

în

Promovare a igienei școlare în rândul preșcolarilor și elevilor din Sebeș

Igiena orală a fost promovată pe parcursul lunii martie preșcolarilor și elevilor la toate unitățile școlare din municipiul Sebeș, cabinetul stomatologic și în comunitate.

Elevilor și preșcolarilor li s-a explicat importanța igienei orale adecvate, precum și regula 2x2x2 (periaj dentar de 2 ori pe zi timp de 2 minute si 2 vizite la cabinetul stomatologic pe an), iar în cadrul acestor întâlniri, fiecare copil a primit câte o periuță de dinți, o pastă de dinți și diploma din partea Zânei Măseluță.

Copiii au fost încurajați să adopte regulile simple ale igienei orale și să acceseze serviciile medicale gratuite ale cabinetului stomatologic școlar, ori de câte ori au nevoie, iar la grădinița cu program prelungit nr. 3,  tema a fost promovată printr-o scenetă de teatru pentru copii.

Organizatori au fost Primăria Municipiului Sebeș și Direcția Generală de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Lecții de teatru susținute la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Publicat

în

La Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, lecții de teatru

Ziua Mondială a Teatrului, a fost celebrată… prin teatru de Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia. 

Două lecții de teatru a fost susținute de actrițele Teodora Popa și Viorica Boda la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, în cadrul Zilei Porților Deschise. Micuților spectatori le-a fost arătat cum se mânuiește o păpușă, cum se interpretează un personaj și cum se construiește un spectacol.

Nostoc, simpaticul personaj din spectacolul „Frică de umbra sa”, a fost și de această dată un ajutor de nădejde, aducând veselie și bună dispoziție tuturor.

„Așa cum bine știm, teatrul aduce emoție și fantezie dar și educă. De Ziua Mondială a Teatrului, povestea a animat și a dat învățătură celor mici, iar aplauzele au fost pe măsura așteptărilor”, au transmis reprezentanții Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Trupa de Teatru Skepsis sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie, în 27 martie: Ce piesă vor juca la Casa de Cultură a Studenţilor

Publicat

în

Trupa de Teatru Skepsis sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie

În spiritul celebrării Zilei Mondiale a Teatrului, Skepsis vă invită miercuri 27 martie 2024, la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, la unul dintre cele mai incitante spectacole clasice din repertoriu: „Preţioasele Ridicole”.

„Provocăm publicul la o reîntoarcere în Franţa din timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Vom trage cu ochiul, cu urechea şi mai ales cu inima plină voie bună la societatea lui Moliere cu piesa care a marcat începutul succeselor pariziene ale trupei sale!

“Preţioasele Ridicole” este importantă şi pentru că este prima piesă în care Moliere lansează un atac deschis la adresa decadenţei, exceselor şi snobismului care cuprinsese deja o bună parte a aristocraţiei franceze. Concentrată în jurul unei conversaţii de salon, piesa deconspiră ridicolul la care se expuneau nobilii care erau adepţi ai „preţiozităţii” – o modă a vremii care domina saloanele luxoase ale aristocraţiei. Preţiozitatea presupunea practicarea unui anumit fel de a te îmbrăca, de a vorbi şi de a te purta care să te facă să pari cât mai inteligent şi cult, dar care din pricina lipsei de bun simţ şi educaţie nu făcea decât să scoată în evidenţă forma fără fond care stârneşte hazul”, au precizat reprezentanții Skepsis.

”Am ales să sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului cu un spectacol de comedie. Deși vorbim de teatrul clasic, spectacolul este unul actual. Tot ceea ce se întâmplă nu face decât să confirme încă o dată faptul că, în esenţă, moravurile oamenilor nu se schimbă niciodată. Timpul a curs iremediabil, societăţile s-au transformat radical. Însă preţiozitatea aristocraţiei franceze a fost înlocuită în zilele noastre de snobismul burgheziei moderne, de analfabetismul funcțional al milionarilor şi vedetelor care apar peste noapte şi care încearcă să se promoveze ca modele sociale de urmat şi imitat inventând noi feluri de a vorbi sau noi feluri de a se îmbrăca.” a declarat Viorel Cioflică, coordonator al Grupului Skepsis..

Biletele (20 de lei pentru adulți; 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari; 5 lei pentru copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Vineri, 22.03.2024, între orele 09.00-15.00 sau în ziua spectacolului până la ora 18.30.

La inițiativa Institutului Internațional de Teatru, pe data de 27 Martie 1962 a fost celebrată pentru prima oară Ziua Mondială a Teatrului. De atunci această ziuă este marcată anual, reunind instituții și organizații de teatru din întreaga lume. Ziua Mondială a Teatrului este o sărbătoare a tuturor celor care valorizează și recunosc importanța teatrului ca artă și o ocazie de a atrage atenția guvernelor, politicienilor și instituțiilor care încă ignoră sau minimalizează importanța teatrului pentru dezvoltarea oamenilor și a societății.
În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul -, într-un mesaj, tradus în peste 50 de limbi. Anul acesta, mesajul este intitulat ”Arta înseamnă pace” și este semnat de Jon Fosse, renumit autor norvegian contemporan, din care prezentăm un fragment :

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului ”Stagiunea cu Skepsis 2024” – un proiect cultural care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba