Rămâi conectat

Educație și Cultură

Admitere Facultate 2015. Facultăţi la care poţi intra pe bază de dosar şi unde trebuie să dai examen

Publicat

în

Admitere Facultate 2015. Marile universităţi de stat din ţară şi-au publicat deja pe site-urile proprii ofertele pentru anul universitar următor. Ca şi anul trecut, o parte dintre facultăţi îşi vor selecta studenţii pe baza unui examen de admitere, în timp ce altele, în funcţie de media de la Bac. Detaliile, pe radiounirearo.

În mai puţin de o lună se dă startul înscrierilor la facultate, iar universităţile şi-au pregătit deja oferta pentru anul şcolar următor.

Multe dintre ele păstrează modelul deja consacrat în ultimii ani acceptând studenţi pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat la care se adaugă un eseu motivaţional.

De exemplu, Academia de Studii Economice a decis să meargă în continuare pe acest model de înscriere, după ce în 2013 la cele mai multe specializări nu s-au ocupat locurile.

La Universitatea Bucureşti oferta este pentru toate gusturile: o parte dintre facultăţi îşi vor selecta studenţii în urma unui examen de admitere, cele mai multe alegând însă să şi-i aleagă în funcţie de media de la examenul de maturitate.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSA) a decis să organizeze examen de admitere la aproape toate specializările, iar Politehnica merge 100% pe examen.

Rectorii se aşteaptă ca şi anul acesta să fie concurenţă mare la specializările din domeniile IT şi telecomunicaţii, la Drept, Limbi Străine şi Geografie.

Admitere Facultate 2015 – Universitatea din Bucureşti

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, spune că aici nu sunt diferenţe faţă de admiterea de anul trecut. Pe scurt, la majoritatea facultăţilor se intră pe baza mediei de la Bac şi a unui eseu motivaţional în care candidaţii explică de ce vor să urmeze cursurile respectivei specializări.

Singurele facultăţi care organizează examen de admitere sunt Facultatea de Psihologie, specializarea psihologie, Facultatea de Matematică-Informatică, Facultatea de Fizică, Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Jurnalism, Facultatea de Chimie şi Facultatea de Drept.

“Anul acesta avem mai puţine locuri la licenţă faţă de anul trecut, însă taxele de şcolarizare nu au crescut şi nici taxele de cămin. Ne aşteptăm ca la Geografie, Limbi Străine şi la Drept să fie şi anul acesta competiţie“, a explicat rectorul.

Înscrierile au loc în perioada 9-18 iulie, iar examenele de admitere se susţin în perioada 16-25 iulie şi rezultatele se afişează până pe 28 iulie. Cea mai mare taxă de înscriere este de 330 lei la Facultatea de Drept, iar Facultatea de Teologie Ortodoxă, cea de Limbi şi Literaturi Străine şi cea de Psihologie au taxe de înscriere de 250 de euro.

La Geografie, taxa de înscriere este de 200 de lei. În rest, taxele variază între 80 şi 150 de lei. În total, Universitatea din Bucureşti are 4.445 de locuri la buget, la licenţă, cele mai multe fiind alocate facultăţilor de Litere şi Limbi şi Literaturi Străine (aproape 500 la fiecare).

Admitere Facultate 2015 – SNSPA

La Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti se organizează examen de admitere la aproape toate facultăţile. Astfel, la specializările Administraţie publică şi Administraţie europeană de la Facultatea de Ştiinţe Administrative, examenul de admitere, care constă într-un test grilă cu 30 de întrebări, va consta în proporţie de 80% la media de admitere, restul de 20% fiind media de Bac.

Testul grilă se susţine la o disciplină la alegere din: Economie, Geografie, Istorie, Limba Română, Limba Engleză sau Democraţie şi Stat de Drept. La specializarea Administraţie publică, în schimb, media de la Bac va conta în proporţie de 80%, iar restul de 20% reprezintă nota obţinută la un eseu scris şi depus de candidat în dosarul de concurs. La Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul SNSPA se intră pe bază de examen, care se susţine la alegere la una dintre disciplinele: Limba şi Literatura Română, Istorie, Economie sau Psihologie.

De asemenea, şi la facultăţile de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene se intră pe bază de examen. Admiterea la ASE, pe baza mediei de la Bac Academia de Studii Economice (ASE) continuă şi anul acesta să-şi aleagă studenţii pe baza mediei de la Bac şi a unui eseu motivaţional, examen scris fiind numai la specializările cu predare în limbi străine. Înscrierile se fac în perioada 13 – 17 iulie, iar repartizarea este anunţată pe 22 iulie.

Admitere Facultate 2015 – ASE

Rectorul ASE, profesorul Pavel Năstase, a afirmat că numărul de locuri rămâne aproape neschimbat anul acesta, adăugându-se doar 10 locuri în plus la buget la specializarea Informatică Economică, care este foarte căutată.

Admitere Facultate 2015 – Politehnică

La rândul lor, reprezentanţii de la Politehnică anunţă că la facultăţile acestei universităţi se intră doar pe bază de examen.
„Mergem pe aceeaşi formulă de anul trecut la admitere. Cele mai căutate facultăţi sunt Automatica şi Telecomunicaţiile, dar şi Chimia Aplicată şi Ingineria medicală. Examenul de admitere constă în două probe şi se organizează la toate cele 15 facultăţi ale Politehnicii, iar la licenţă avem în jur de 5.000 de locuri“, a explicat rectorul Mihnea Costoiu, care a adăugat că înscrierea la concursul de admitere este 100 de lei pentru toate facultăţile, iar taxa de şcolarizare de 4.000 de lei

Admitere Facultate 2015 – Medicină

În anul universitar următor vor fi disponibile 950 de locuri bugetate de stat la toate cele patru facultăţi din cadrul UMF Bucureşti, 470 de locuri fiind destinate absolvenţilor de liceu care sunt dispuşi să achite taxa de 9.000 de lei impusă de universitate. Concret, la Facultatea de Medicină vor fi disponibile 510 locuri bugetate, la Facultatea de Medicină Dentară candidaţii se vor lupta pentru unul din cele 130 de locuri disponibile la fără taxă, în timp ce la Facultatea de Farmacie vor fi scoase la concurs 140 de locuri bugetate de stat.

Admitere Facultate 2015 – Universitatea „Babeş-Bolyai“

La Facultatea de Asistenţă medicală generală şi Moaşe sunt bugetate 170 de locuri. UBB CLUJ 10 locuri în plus la Informatică Şi Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj şi-a suplimentat locurile la Informatică.

„Înscrierile se fac în perioada 14-30 iulie şi s-a păstrat modalitatea de admitere de anul trecut: pe baza mediei de la Bac, a unui eseu motivaţional şi a unui examen de admitere, în funcţie de facultate. În total avem 4.840 de locuri la universitate şi cea mai mare cerere e pe zona de informatică. Specializările cu mulţi candidaţi pe loc sunt Informatică, Comunicare şi Kinetoterapie. De asemenea, Geografia este la mare căutare pentru Turism şi în top se mai află şi Kinetoterapia“, a explicat prorectorul Ana Soos care a adăugat că au fost acordate 10 locuri în plus la buget, la Informatică.

Citeşte şi Va fi mai greu să-ți iei carnetul de tractorist, decât să termini o facultate

UBB a introdus anul acesta şi patru specializări noi cu predare în limba germană sau engleză. Spre exemplu, la Geografie se va preda Turism în limba germană, iar la Istorie au fost introduse studiile de securitate în limba engleză. De asemenea, trebuie menţionat că UBB are printre cele mai mici taxe de şcolarizare, între 2.000 – 3.000 de lei pe an.

sursa: realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Educație și Cultură

„Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”, expoziție la muzeul albaiulian

Publicat

în

Expoziție specială la muzeul albaiulian

Joi 25 aprilie, la ora 15.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia va fi vernisată expoziția „Pentru slava mai mare a lui Dumnezeu. Iezuiții în Transilvania”.
Înființat în secolul al XVI-lea de către Ignațiu de Loyola, Ordinul iezuit a jucat un rol important în viața ecleziastică și culturală a Europei, implicit a Transilvaniei. Societatea lui Isus, așa cum mai este cunoscut ordinul, a întemeiat școli, a construit biserici și a înființat tipografii. Activitatea iezuiților în Transilvania a fost întreruptă de mai multe ori din cauza vicisitudinilor istoriei, inclusiv în perioada relativ recentă, când ordinul a fost interzis în România, în anul 1948.
Piesele expuse oferă o imagine de ansamblu asupra activității iezuiților în Transilvania, multe dintre acestea fiind de o valoare remarcabilă. Astfel, sunt expuse obiecte de artă – tablouri –, elemente arhitecturale, obiecte de cult, documente, cărți vechi, textile și relicvarii care adăpostesc fragmente de os ale fondatorilor ordinului, dar și Sfânta Cruce.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 25 aprilie – 30 iunie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, Episcopia Romano-Catolică Timișoara, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, Provincia Maghiară Iezuită Budapesta, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Muzeul Haáz Rezső Odorheiu Secuiesc, Muzeul Secuiesc al Ciucului Miercurea Ciuc, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Satu Mare.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, la Alba Iulia: Cine a participat

Publicat

în

La Alba Iulia, evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”

Elevi ai Colegiului Tehnic ,,Apulum”, coordonați de profesoara Gabriela Oitea, au participat, în cursul zilei de vineri 19 aprilie, alături de studenți de la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia la evenimentul ,,Împreună pentru Pământ”, organizat de Facultatea de Informatică și Inginerie, Departamentul de Cadastru, Inginerie Civilă și Ingineria Mediului, cu sprijinul Ministerului Educației pentru acivități extracurriculare științifice și al Consiliului Județean Alba.
Deschiderea evenimentului a avut loc joi 18 aprilie, vineri desfășurându-se probele practice de concurs.
În urma tragerii la sorți, elevii au făcut echipe de lucru împreună cu studenții, iar proiectele realizate de elevi /studenți au fost jurizate de cadre didactice universitare: lect. univ. Mihai Corcheș, lect. univ. Adina Mureșan, lect.univ. Izabella Marin Lazăr, precum și de profesoarele Ramona Humeniuc, Gabriela Pitea și Camelia Oțel.
Elevii Diana Puiu din clasa a XII-a A și Cătălin Mihai Cornea, din clasa a IX-a A, împreună cu echipa de studenți din care au făcut parte au obținut premiul al doilea, iar elevii Andrei Jurca, Larisa Radu și Adriana Zgâia, din clasa a IX-a A , respectiv Rareș Gîlea, Alexia Epurescu Bucur și Raul Baba, din clasa a XII-a A, au obținut mențiuni. Toți elevii participanți urmează specializarea tehnician chimist de laborator din cadrul Colegiului Tehnic „Apulum”.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

În Alba, sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți

Publicat

în

Sesiune județeană de formare a elevilor reprezentanți, în Alba

În perioada 25-26 aprilie se va desfășura Sesiunea județeană de formare a elevilor reprezentanți, ediția 2024.
Aceasta va avea loc la Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.
Pe parcursul celor două zile, elevii reprezentanți din întreg județul vor beneficia de ateliere tematice din sfera reprezentării elevilor, moderate de colegi de ai lor sau de invitați speciali, cu scopul de a îmbunătății procesul de a face vocea elevilor auzită la nivel județean.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba