Adio risipă alimentară : Alimentele nu vor mai fi aruncate sau distruse

Adăugat la Știri

magazinLegea privind reducerea risipei alimentare a fost promulgată de președintele Iohannis. Legea prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile acestui act normativ.

Legea stabileşte definiţia risipei alimentare ca situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman şi din princina degradării şi sunt distruse, conform legislaţiei în vigoare.

Potrivit legii, operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a ripisei de alimente, începând cu producţia, procesarea, depozitarea, distribuţia, comercializarea produselor.

În plus, operatorii economici din sectorul agroalimentar trebuie să ia măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate la vânzare, conform legislaţiei în vigoare şi să transfere alimentele, prin donare, sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate în aproape de data expirării, către intităţi înregistrate la ANSVSA, cu oblligaţia respectării prevederilor legale privind condiţiile de igienă, temperatură, în timpul depozitării, precum şi etichetarea corespunzătoare, potrivit news.ro.

Citește și Acest tabel merită pus pe perete: Află timpul de digestie al alimentelor

Proiectul mai prevede că o serie de subproduse nedestinate consumului uman va fi direcţionate către consumul animal. În plus, produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate în compost sau biogaz.

Potrivit legii, agenţii economici care nu respectă prevederile legii  riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru microîntreprinderi,  de la 3.000 la 6.000 de lei, pentru IMM-uri,  şi de la 6.000 la 10.000 de lei pentru întreprinderi mari.

Autorităţile, împreună cu Ministerul Agriculturii, au la dispoziţie 6 luni de la data publicării legii pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii