Acţiuni de verificare ale ISU Alba la obiective frecventate de un număr mare de utilizatori, din categoria mall-uri şi market-uri : 32 de sancțiuni aplicate

Adăugat la Știri

isuÎn vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească Sărbătorile de Iarnă, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților.

Astfel, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba a derulat, în perioada de 12 – 18 decembrie a.c.,  10 acţiuni de verificare la obiective frecventate de un număr mare de utilizatori, din categoria mall-uri şi market-uri.

Pe timpul acestor controale, inspectorii de prevenire au identificat o serie de neconformități, în urma cărora au aplicat 32 de sancțiuni contravenționale (16 avertismente și 16 de amenzi), în cuantum de 17.500 lei. De asemenea, pe timpul acțiunilor au fost înlăturate în mod operativ peste 14 nereguli.

Verificările au vizat modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, de către chiriași, respectiv de către administratorii/proprietarii spațiilor. Printre aspectele urmărite pe durata controalelor menționăm:

  • au fost verificate starea, nivelul de echipare şi modul de funcţionare al instalaţiilor de detectare, semnalizare și alertare în caz de incendiu;
  • au fost verificate starea, nivelul de echipare şi modul de întreţinere al mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare, posturi fixe de incendiu, etc);
  • au fost verificate starea, nivelul de echipare şi modul de funcţionare al instalaţiilor de limitare – stingere a incendiilor (hidranți interior și exterior de incendiu, sisteme de stingere a incendiilor cu sprinklere;
  • au fost verificate starea şi modul de funcţionare al instalaţiilor utilitare cu care sunt echipați operatorii economici;
  • verificarea modului de exploatare a instalațiilor electrice pentru iluminat și a sistemelelor de încălzire;
  • asigurarea condițiilor de evacuare în siguranță a persoanelor;
  • reglementarea fumatului și utilizarea focului deschis.

De asemenea, pompierii au desfășurat activități de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu persoanele responsabile din cadrul centrelor comerciale, asupra modalităţilor practice de evacuare a utilizatorilor, materialelor şi asigurarea primei intervenții în caz de incendiu.

Pentru familiarizarea cu specificul construcțiilor, asigurarea accesului cu autospeciale și planificarea unor eventuale intervenții, pompierii din cadrul subunităţilor operative au efectuat 21 acţiuni de recunoaştere în teren a spațiilor comerciale controlate.

Pentru perioada următoare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba va intensifica acțiunile de prevenire și va asigura prezența echipajelor de intervenție la evenimentele de amploare, în care sunt așteptați un număr mare de cetățeni, pentru realizarea rapidă a unor dispozitive operative în cazul apariției unor situații de urgență.

Activitatea pompierilor militari se derulează în sprijinul şi pentru cetăţean, iar obiectivele prioritare ale instituţiei noastre sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Prevenirea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi.

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii