Acneea, o afecțiune ce necesită vizită medicală

Adăugat la Știri

Acneea este o boala extrem de complexa, care poate debuta la orice varsta, fie pe fondul unor dereglari hormonale, fie din cauza folosirii unor produse cosmetice sau substante medicamentoase care deregleza activitatea glandelor sebacee.

Datele statistice arata ca acneea afecteaza peste 50% dintre adolescenti si 5% dintre adulti. La adulti, acneea afecteaza de cele mai multe ori femeile si apare din cauza fluctuatiilor hormonale provocate de ovulatie, menstruatie, sarcina, pre-menopauza, dar si menopauza.

Forma sub care acneea se poate prezenta difera la adolescenti de adulti. Astfel, la aduli, acneea se manifesta sub forma de pete rosii, in jurul gurii, iar la adolescenti apare sub forma cosurilor albe sau negre, iar acestea sunt localizate pe frunte, nas, obraji.

Primele semne de acnee apar odata cu pubertatea, uneori chiar de la 11-12 ani si au apogeul la varsta de 16 -17 ani. Zonele predispuse la acnee sunt cele cu glande sebacee: fata, piept, umeri, spate, brate.

In aparitia acneei sunt implicati factorii genetici si factorii endocrini. La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive din cauza modificarilor hormonale din organism.

Excesul de sebum cauzeaza infundarea porilor, favorizand aparitia cosurilor. De vina pentru aparitia acneei mai sunt si factorii ereditari, tulburarile hormonale, cresterea nivelului de testosteron, dar si excesul de hormoni androgeni care poate sa apara la unele femei.

De asemenea, in perioada de dinaintea menstruatiei unele femei se pot confrunta cu aparitia cosurilor, care se vindeca de la sine, in cateva zile.

Stresul are si el un rol important in aparitia cosurilor. Alimentatia contribuie la aparitia acneei, astfel alimente precum pastele, orezul, dulciurile duc la aparitia punctelor negre si rosii de pe ten.

Tratamentul este de lunga durata, uneori poate dura chiar si opt luni si va fi individualizat pentru fiecare pacient in parte. In stabilirea diagnosticului se fac inclusiv analize medicale specifice – examen bacteriologic, micologic si parazitologic al leziunilor.

Medicul va cere si o evaluare endocrina sau o ecografie pelvina.  Important de retinut este faptul ca este necesar ca tratamentul sa continue si dupa ameliorarea leziunilor de acnee, pentru a preveni recidiva.

Pacientul va fi invatat sa respecte un ritual zilnic de ingrijire al tenului acneic, folosind produse adecvate recomandate de medical dermatolog. Uneori medicul poate prescrie si antibiotic.

De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata produselor de curatare a tenului. Unele pot astupa porii, daunand tenului, prin afectarea foliculilor.

Este bine sa fie evitate toate produsele care au la baza ulei. In timpul tratamentului nu trebuie utilizat si aplicat pe fata niciun produs fara acordul medicului dermatolog. Netratata corect, acneea poate lasa cicatrici.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Emilia Hîrceagă

redactor știri Radio Unirea FM
e-mail: redactie@radiounirea.ro

Comentarii