Rămâi conectat

Știri

Acces la educație, sănătate și viață decentă pentru 4600 de beneficiari din Alba și alte câteva județe

Publicat

în

Să mergi la școală, la medic, să ai o locuință decentă și șanse de a te angaja. Ceea ce pare un parcurs normal, pentru membrii unor comunități vulnerabile este foarte greu sau chiar imposibil din cauza sărăciei și a lipsei de acces la servicii de bază.

Peste 4600 de persoane din 7 județe au primit ajutor considerabil pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și pentru integrarea în comunitate prin proiectul implementat de Consorţiul HEKS, împreună cu peste 70 de primării și alte instituții locale. Proiectul “Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile” are drept scop îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi facilitarea incluziunii sociale în comunităţilor de romi din judeţele Cluj, Mureş, Bihor, Alba, Covasna, Sălaj şi Harghita. Bugetul total al proiectului a fost de 7.01 milioane CHF (5.86 milioane de euro), dintre care 4.6 milioane CHF (3.84 milioane Euro) Contribuţia Fondului Tematic Elveţian, iar 2.4 milioane CHF (2 milioane de euro) contribuții proprii.

E.S. Dl. Urs HERREN, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a participat, ieri, la Cluj-Napoca, la conferința de prezentare de rezultate și bune practici a proiectului. “Am avut privilegiul să vizitez în teritoriu câteva din activitățile derulate și a fost o experiență foarte bună. Suntem în al cincilea an de implementare a acestui proiect și am discutat despre extinderea activităților până în iunie 2019, deci încă un an. Este un mare avantaj faptul că partenerii locali lucrează la nivel local, cunosc foarte bine contextul. Soluțiile aplicate în acest proiect sunt personalizate și adaptate pe plan local.

În cei doi ani de când sunt în România, am învățat că situația populației rome și a altor comunități vulnerabile diferă de la caz la caz. Nu există rețete universale care să fie aplicate, ci avem nevoie de ceea ce faceți dumneavoastră: muncă susținută, dedicată, pe termen lung, împreună cu comunitățile locale.

Guvernul elvețian este interesat să susțină programe în sectoare precum: migrație, integrare, educație profesională și vocațională. Suntem convinși că un program de viitor pentru integrarea populației rome și a altor minorități este necesar. Prin contribuția elvețiană, scopul este îmbunățirea coeziunii sociale și a condițiilor sociale în comunități diferite din țară”, a declarat E.S. Dl. Urs HERREN, Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România.

Citește și Peste 4.300 de persoane încasau ajutor social, luna trecută: AJPIS Alba a plătit peste 1 milion 100 de mii de lei

Principalele domenii de intervenție au fost: Educaţie, Sănătate şi asistenţă socială, Calificare, angajare şi îmbunătăţirea veniturilor, Îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.

La capitolul Educație, obiectivul a fost integrarea copiilor romi în sistemul de educaţie, prin acordarea de sprijin educaţional suplimentar prin programe precum Şcoală după Şcoală, Grădiniţă Estivală, activităţi interculturale educaţionale, pregătiri pentru examinări și promovarea cooperării între şcoli şi părinţi.

 “Aproape 3.000 de copii vulnerabili au participat la programul Școală după Școală, care este un sprijin imens pentru dezvoltarea lor, pentru ca ei să învețe și să crească cu șanse egale. Ca rezultate, de exemplu, în rândul copiilor de gimnaziu, a scăzut numărul de note de 4, 5 și a crescut procentul de note de 9 și 10, de la an la an. La cei mici, numărul celor care aveau calificativul Insuficient a scăzut de patru ori. Oportunități egale și condiții decente de viață – acestea sunt minime premise pentru a asigura viitorul unui copil. Ne bucurăm mult pentru șansele pe care le-am oferit beneficiarilor prin acest proiect”, a spus Ioan Vlasa, coordonatorul proiectului.

Zeci de familii au condiții mai bune de locuit după finalizarea celor cinci ani de proiect. Astfel, 22 de case integrale au fost nou construite, 41 de case și 22 băi au fost renovate în cadrul proiectului. În plus, aproape o mie de persoane din județele Cluj și Mureș au participat la cursuri de calificare, la activități de mediere pentru obţinerea de locuri de muncă, iar 121 dintre ei au obținut locuri de muncă noi în urma derulării acestui proiect.

În cadrul liniei Sănătate și asistență socială, 3200 de familii au fost ajutate să aibă acces la servicii sociale și medicale, 111 beneficiari au obținut documente de identitate, s-au desfășurat campanii de sănătate, în cadrul cărora 138 de copii au fost vaccinați, s-a acordat asistență pentru contracepție și planning familial pentru 123 de femei, și s-au asigurat 5935 de vizite pentru acordarea de servicii de îngrijire la domiciliu.

 „Sărăcia se traduce prin lipsa de acces la servicii medicale, la educație, prin absența condițiilor decente de locuit. Atunci când ai aceste probleme, te simți la rândul tău exclus. Iar rolul unei societăți incluzive este să aibă ca bază respectul și solidaritatea pentru toți membrii săi. Sentimentul apartenenței la comunitate oferă oamenilor identitate și încredere, astfel încât ajung să împărtășească aceleași valori. Astfel diversitatea devine un avantaj al comunității, nu o sursă de dezbinare”, a spus Ioan Vlasa, coordonatorul proiectului.

Proiectul a fost implementat în perioada 2013-2018 de Consorţiul format din HEKS/EPER Elveţia (aplicant), HEKS/EPER România, Fundaţia FAER Reghin, Fundaţia Creştină Diakonia Cluj Napoca, alături de partenerii de implementare Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba, Fundaţia Creştină Diakonia Covasna şi Asociaţia Caritas-Asistenţă socială Mureş.

Proiectul este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul “Incluziune socială şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a romilor şi a altor grupuri vulnerabile” este implementat în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român prin “Fondul tematic pentru incluziunea romilor şi a altor grupuri vulnerabile”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba