Rămâi conectat

Știri

Începe a-V-a ediţie a Festivalului internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, la Alba Iulia

Publicat

în

Dacă e primăvară, e Apollo la Alba Iulia! În perioada 19-23 Aprilie 2018, la Alba Iulia va avea loc cea de-a V-a ediţie a Festivalului internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!

Pornit ca un proiect cultural de tineret susţinut prin fonduri europene în Aprilie 2014, evenimentul este organizat de atunci anual de către Asociaţia Grupul Skepsis în fiecare primăvară, fiind o continuă invitaţie deschisă adresată trupelor şi companiilor tinere (organizaţii, teatre independente sau teatre studenţeşti) din toată lumea de a se întâlni, de a învăţa prin schimb de experienţă şi de a oferi spectacole diverse, reprezentative, publicului albaiulian.

Festivalul Apollo creează punţi de legătură între tineri artişti de pretudindeni, atrăgând în fiecare an numeroşi tineri actori amatori şi profesionişti care acceptă provocarea APOLLO – depăşirea statutelor, a statutelor sau a barierelor culturale, schimbul de experienţă şi căutarea actului artistic autentic caracterizat de pasiune, devotament, dăruire, transformare!

Festivalul îşi construieşte o reputaţie solidă şi se bucură de apreciere în arealul evenimentelor similare la nivel internaţional, fiind monitorizat în ultimii ani de către Dr.Joke Elbers – Critic, Academia de Teatru din Amsterdam:

“Alba Iulia este un oraş norocos să aibă un grup ca SKEPSIS care promovează imaginea sa culturală. Festivalul APOLLO oferă multor grupuri atât şansa de a-şi prezenta munca, de a face schimb de experienţă şi de a dezvolta proiecte artistice în viitor, cât şi oportunitatea de a vizita o parte plină de istorie a României. Apollo este un festival international de teatru de tineret de un nivel foarte înalt în rândul evenimentelor de acest fel organizate în Europa. Trebuie continuat şi în 2018!”.

La ediţia din acest an s-au înscris 39 de grupuri şi companii de teatru, 6 din România şi 33 din străinătate. Selecţia grupurilor participante a fost întreprinsă cu multă atenţie pentru a întregi o ofertă atractivă de spectacole. Procesul de selecţie a spectacolelor a ţinut cont de calitatea expresiei artistice, viziunea regizorală şi capacitatea spectacolelor de a se adresa cu uşurinţă unui public internaţional.

Citește și “16 Ani cu Skepsis”, eveniment aniversar cu spectacole inedite, în martie, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

În urma procesului de selecţie vor fi prezente în program 13 grupuri: 7 grupuri din străinătate Columbia, Egipt, Italia, Ucraina, Rusia, Rep. Moldova şi fireşte şi 6 grupuri din România.

FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

MUESLI THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

STUDENT THEATRE – „PETER THE GREAT” UNIV. (Sankt-Petersburg, Rusia)

TEATRUL REPUBLICAN MUZICAL-DRAMATIC „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

SIRIUS (Bistriţa, România)

LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

STUDIO 24 – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

TRUVERII – CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

DELART (Alba Iulia, România)

SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Timp de 4 zile, cât va dura festivalul, publicul va avea ocazia de a asista la reprezentaţii diverse, evenimentul având un pronunţat caracter multicultural – programul festivalului va fi anunţat în viitorul apropiat în cadrul unuei conferinţe de presă.

Festivalul are şi un caracter formativ – membrii grupurilor invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de Cristian Izzo (Italia) şi sesiuni de discuţii în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor, care vor avea acces liber la toate spectacolele. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

Evenimentul este o componentă a proiectului cadru Alba Iulia are Skepsis! şi are o valoare estimativă de 117.200 lei. Asociaţia Grupul Skepsis, în calitate de Organizator şi leader de proiect, îşi asumă cu sprijinul partenerilor pe proiect asigurarea sumei de 104.200 lei (bani, servicii, resurse umane). Diferenţa este asigurată cu ajutorul Sponsorilor.

Dacă la prima ediţie festivalul a pornit pe baza unei finanţări din fonduri europene prin programul Tineret în Acţiune, continuitatea lui este rezultatul unui veritabil parteneriat social dezvoltat în fiecare an, exprimând dorinţa tinerilor de a se implica în promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper în planul cultural-artistic internaţional al evenimentelor de tineret.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină şi anul acesta implementarea proiectului Apollo – Festival Internaţional de Teatru de Tineret, ediţia a V-a:   Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba;

Primăria Municipiului Alba Iulia este în fiecare un principal partener al proiectului, susţinând  30% din bugetul de cheltuieli. „Daca ai libertatea de a te exprima, forța de a crea și voința de a face public toate astea, se va găsi cineva să-țo ofere scena. Pentru noi, cei care suntem mai tot timpul în tribune sau pe scaune, aprecierea acestui festival ar trebui să fie necondițonată. Ei sunt parte din generația messenger, însă partea care a reușit să iasă din captivitatea unei cutiuțe cu ecran și să transmită un mesaj real. Acești tineri sunt cei mai liberi actori ai propriilor lor vieți, cei care s-au desprins din marea de dependență, sunt liberi în spirit. Nu sunt spectatori, pe scaune, acolo unde nu se întâmplă mare lucru. Ei sunt esențialul, care ar trebui să se propage cât mai departe, pentru ca acest exemplu de a te reinventa în permanență să fie urmat de cât mai mulți. Asta este, cu siguranță, șansa României de a evolua” – Mircea Hava – Primar

„Susţinem încă o dată cu mândrie în anul Centenarului Marii Uniri această iniţiativă a trupei de teatru Skepsis, care este de peste 15 ani un partener constant al Casei de Cultură a Studenţilor în evenimentele şi programele cultural-artistice pe care le organizăm. n spiritul acestei colaborări este obligatoriu să ne implicăm alături de ei pentru a duce la bun sfârşit acest proiect important prin finanțarea cheltuielilor de masă și cazare pentru studenții participanti și punerea la dispoziție a sălilor de spectacole și a logisticii necesare desfășurării festivalului”– a declarat Gheorghe Berghian, Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia.

“Este un eveniment al talentului, moment de bucurie și prețuire pentru relații între actori și public, între oameni de etnii și culturi diferite. Într-un an de sărbătoare pentru România grupul Skepsis are propria celebrare, 5 ani minunați de festival Apollo, timp în care Alba Iulia a ajuns un centru de interes pentru grupuri de teatru din lumea întreagă.” Ştefan Balog – Fundaţia Inter-Art, Aiud

“De la înființarea fundației, susținem tânăra generație ca parte activă a comunității. Contribuția noastră la festival poate fi privită ca una simbolică, dar ea face parte din demersul consistent prin care tinerii transformă comunitatea, demers asumat de Skepsis în plan cultural” – Dorin Sava, director al Fundației Comunitare Alba.

PROGRAM

Joi – 19.04.2018

19.30IL LUOGO IN BUIO (Castellammare di Stabia, Italia)

Ahile – după Cristian Izzo

Muzeul Principia

21.00 – SIRIUS (Bistriţa, România)

Flamma Apulum – spectacol de foc

Piaţa Cetăţii

Vineri 20.04.2018

17.30 – EXPOZIŢIE ÎN TUŞ

Din Umbră

Artist: Mariş Guju Geta Maria

Casa de Cultură a Studenţilor

18.00 – “MUESLI” THEATRE-STUDIO (Tula, Rusia)

Cu Susul în Jos – după Liudmila Katsero

Regia: Liudmila Katsero

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

19.20 – MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

Ursul – după A.P.Chekhov

Regia: Ahmed Esmurziev

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

20.00 – DELART (Alba Iulia, România)

O cerere neobisnuita după Karinthy Frigyes

Regia: Viorel Cioflică

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

20.40 – SKEPSIS (Alba Iulia, România)

Nepoata-Soţie – după Eugene Ionesco

Regia: Viorel Cioflică

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

Sămbătă – 21.04.2018

17.30 – LUDIC  – CCS IAŞI (Iaşi, România)

Jocul – după Edna Mazia

Regia: Nacu Ionuț; Nacu Vera

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

18.40 – MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)

Despre efectele tabacului – după A.P.Chekhov

Regia: Inna Goncharova

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

19.10 – STUDENT THEATRE OF THE „PETER THE GREAT UNIVERSITY

 (Sankt-Petersburg, Rusia)

Maratik – după Aleksei Arbuzov

Regia: Viktor Borisenko

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

20.40 – TEATRO DE LEON (Bogota, Columbia)

Rita  – după Jose Luis Sanchez

Regia: Aranza Flores

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

Duminică – 22.04.2018

13.00 – TRUVERII (CCS Bucuresti)

Atelier deschis de muzică medievală

Creat de : Mihai Serghei Todor

Catedrala Catolică – Alee

18.00 – FACES & EAST-VOICE FOR ARTS (Alexandria, Egipt)

Cutia – după Yasmed Saed

Regia: Nadet Adel & Eslam Awad

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

19.15 – STUDIO 24 CCS Bucuresti (Bucureşti, România)

Fericire de Birou – după Adriana Dănilă

Regia: Mihai Serghei Todor

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

20.10 – Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Hasdeu“(Cahul, Moldova)

Doi plus unu şi un cal – după: M. Prepeliță

Regia: Gheorghe Mândru

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba