Rămâi conectat

Știri

Îmbunătățirea infrastructurii sistemului sanitar, prioritate a Strategiei DSP Alba: Centru de Recuperare la Zlatna și servicii de urgență la Sebeș, între obiective

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba și-a lansat, vineri, Strategia județeană de sănătate 2017 – 2020, între prioritățile acesteia numărându-se și îmbunătățirea sistemului sanitar, prin dezvoltarea unui Centru de Recuperare Medicală în orașul Zlatna, înființarea unui centru multifuncțional la Ocna-Mureș, în locul fostului spital, extinderea Ambulatoriului de Specialitate la Spitalul Municipal Blaj și dezvoltarea de servicii medicale de urgență la Sebeș.

Directorul DSP Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat că Strategia județeană de sănătate a analizat factorii determinanți ai stării de sănătate, respectiv starea actuală a serviciilor pentru a identifica modalități pliabile nevoilor comunităților din județul Alba

”Analiza și planificarea strategică capătă o importanță sporită în contextul regândirii serviciilor de sănătate pentru a răspunde eficient beneficiarilor. Astfel, am elaborat linii directoare pentru a genera o viziune aliniată tendințelor internaționale, naționale, însă, am făcut o prioritate în a găsi soluții împreună cu toți cei implicați în sistemul sanitar într-un mod care să răspundă nevoilor reale ale comunităților din județ. Punerea pacientului în centrul sistemului de sănătate implică responsabilități din partea tuturor, pentru ca viziunea generată să fie transpusă în realitate. Coeziunea sistemului județean sanitar, este un element important pentru atingerea rezultatelor așteptate, fiecare plan de acțiuni al fiecărei organizații necesitând alinierea la strategia județeană”, a spus Alexandru Sinea, la lansarea strategiei, la care au mai participat primari, reprezentanți ai CJ Alba, directori de deconcentrate și manageri de spitale.

Strategia județeană de sănătate are la bază strategia națională de sănătate însă este adaptată la cerințele și necesitățile județului Alba, fiind elaborată la propunerea directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, de specialiști din instituție, împreună cu specialiști din spitale, OAMGMAMR, SANITAS, Asociaţia Medicilor de Familie, Colegiul Farmaciștilor, Colegiul Medicilor Dentiști și Colegiul Medicilor.

Citește și Cinci spitale din Alba au obținut finanțare prin DSP, pentru aparatură medicală, în valoare de peste 2 milioane de lei

Tot în ceea ce privește dezvoltarea sistemului sanitar, DSP Alba va susține demersurile Consiliului Local al Oraşului Ocna Mureş de a spori capacitatea Unităţii Medico-Sociale Ocna Mureş de la 30 la 90 de paturi.

”Datorită scăderii incidenței tuberculozei la nivel județean, a tendinței de îmbătrânire a populației și în consecință creșterea nevoii de servicii medicale adaptate, se evidențiază necesitatea dezvoltării unor servicii medico-sociale în municipiul Aiud. Totodată, având în vedere faptul că în municipiului Sebeș sunt noduri rutiere importante, se simte nevoia dezvoltării serviciilor medicale de urgență în proximitate pentru a degreva Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia și reduce costurile din sistem”, susține Alexandru Sinea.

În zona Munților Apuseni s-a ajuns la un consens între spitalele din Câmpeni și Abrud pentru ca locuitorii din Munții Apuseni să beneficieze de o paletă largă de servicii medicale. Potrivit Strategiei, Spitalul Orăşenesc Câmpeni va acoperi segmentul de acuţi și Urgențe, iar Spitalul de Boli Cronice Câmpeni va dezvolta specializările de boli cronice și tuberculoză, în vreme ce Spitalul Orăşenesc Abrud se va axa pe servicii de recuperare (neurologică, psihiatrică, balneofiziologică, etc); Totodată, strategia prevede înființarea unui heliport în orașul Câmpeni.

La lansare au participat și specialiști ai DSP Alba, care au ajutat la elaborarea strategiei.

”Implicarea tuturor segmentelor cu impact în sănătatea publică este absolut necesară pentru o bună stare de sănătate la nivelul județului Alba – instituții publice, asociații profesionale, ONG-uri  și inclusiv comunitățile prin creșterea responsabilității individuale. Mai mult, este nevoie de o corelare între determinanții stării de sănătate – socio-economici, comportamentali, sistem sanitar – și influențele  asupra sănătății. Mă refer  la acest lucru în urma analizei  efectuate în elaborarea strategiei județene de sănătate care a evidențiat faptul că acești determinanți  nu sunt centralizați și analizați în corelație”, a spus dr. Olimpia Candria, coordonator program național evaluare și promovare a sănătății.

Strategia Județeană de Sănătate 2017-2020 este reafirmarea angajamentului Direcției de Sănătate Publică Alba la principiile enunțate în Constituția României: dreptul la ocrotirea sănătății. dreptul la un mediu sănătos și la principiul enunțat în Constituția Organizației Mondiale a Sănătăți: sănătatea este unul dintre drepturile fundamentale ale fiecărei ființe umane.

Strategia Județeană de Sănătate este integrată direcțiilor strategice având ca primordial obiectiv reducerea decalajului sau a inegalităților în sănătate, formulate în „Strategia Europa 2020”, a Organizației Mondiale a Sănătății Regiunea Europa, și în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, consonanță însă cu particularitățile județului Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba