5 octombrie, Ziua Mondială a Educației

Adăugat la Educație și Cultură

Ziua internationala a Educatiei este celebrata anual pe 5 octombrie, incepand cu anul 1994, in intreaga lume, pentru a aminti de importanta rolului educatiei. Este, de asemenea, un moment de reiterare a semnarii in 1966 a recomandarilor UNESCO/ILO referitoare la statutul profesorului.

Ziua mondială a educației a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie sărbătorim atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului. Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate motiv pentru care, Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

UNESCO sustine campania de combatere a discriminarii sexuale in sistemul de educatie. In ciuda faptului ca sistemul educational este in mare parte format din reprezentantele sexului frumos, discriminarea ramane, totusi, o problema. Recomandarile UNESCO/ILO din 1996 au stabilit drepturile si responsabilitatile profesorilor si standardele internationale pentru educatia continua, integrarea in campul muncii, conditiile de predare si invatare.

În România, ziua internațională a educației este marcată diferit de ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, conform unei decizii luate de ministrul Educației Naționale.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.