41 de școli din Alba, la concursul pentru sănătate și prim ajutor „Sanitarii Pricepuți” : Din 22 mai, încep fazele zonale

Adăugat la Știri

Crucea Roșie Română Filiala Alba, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judetean Alba, Direcţia de Sănătate Publică Alba, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „UNIREA” al Judetului Alba şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, organizează anual concursul pentru sănătate și prim ajutor „Sanitarii Pricepuți”, destinat formării elevilor școlilor generale și liceelor din Județul Alba în domeniul sanitar și al primului ajutor.

„Sanitarii Priceputi” este singurul concurs pentru sanatate si prim ajutor de bază care se desfăşoară în şcolile din România, din anul 1962. La concurs poate participa, benevol, orice elev din învăţământul gimnazial (cl.V-VIII) şi liceal (cl.IX-XII).

În România, educaţia pentru sănătate este opţională în unităţile de învăţământ, însă desfăşurarea acestui concurs anual, în Judeţul Alba deschide o nouă oportunitate, în vederea formării copiilor în spiritul unui stil de viaţă sănătos şi pentru a putea interveni oricând în acordarea primului ajutor de bază.

În anul 2017, organizaţia noastră a atras participarea unui număr de 41 de unităţi de învăţământ, reprezentate de 44 echipaje de elevi din ciclul gimnazial şi liceal (6 membri/echipaj), însumând peste 260 de copii din principalele zone ale judeţului Alba: Alba Iulia, Aiud, Sebeş, Câmpeni, Cugir, Blaj şi Ocna Mureş.

Pentru a susţine dezvoltarea acestui concurs în cele mai bune condiţii, Filiala de Cruce Roşie Alba a organizat cursuri de prim ajutor pentru 28 cadre didactice, în trei locaţii din judeţ. Cursurile au fost susţinute de medici formatori în primul ajutor, care au atribuţii în jurizarea concursului în toate etapele sale, furnizând deopotrivă informaţii unitare şi de actualitate din acest sector, precum şi detalii importante legate de organizarea concursului.

Citește și Angajatele creşelor din Alba Iulia, instruite în acordarea primului ajutor de Crucea Roşie Alba

De asemenea, echipajele înscrise la concurs au primit materiale didactice, astfel încât pregătirea elevilor participanţi să nu ridice dificultăţi în acest sens.

Desfăşurarea fazelor zonale se va realiza, începând cu data de 22 mai, urmând ca în luna iunie să aibă loc faza judeţeană. Anul acesta, la Faza Națională, care se va desfășura în judeţul Buzău, tabăra „Poiana Pinului, în perioada 21 – 26 iulie 2017, Județul Alba va fi reprezentat de către câștigătorii locului 1 de la categoria „şcoli gimnaziale”.

Avem convingerea, că în următorii ani, această competiţie se va extinde în toate unităţile de învăţământ din Judeţul Alba, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban, identificând mereu noi oportunităţi de susţinere financiară sau materială (consumabile sanitare, rechizite, produse igienico-sanitare) pentru a putea acoperi în întregime nevoile identificate în fiecare unitate. La momentul actual, parteneriatul  încheiat în acest sens cu Consiliul Judeţean Alba răspunde doar parţial necesităţilor concursului, existând cerinţe ridicate din toate zonele.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii