40.000 de euro pentru românii care se întorc în ţară

Adăugat la Știri

euroRomânii plecaţi în străinatate, care se întorc în ţară, vor putea primi fonduri europene de pâna la 40.000 euro, pentru a-şi deschide o afacere în România, în linia de finanţare „Diaspora Start-up”. Cei care vor să înceapă o afacere nu vor primi banii direct, ci prin intermediul unor organizaţii şi instituţii care derulează proiecte şi administrează banii din schema de finanţare.

Firmele nou înfiinţate de către românii care se întorc în ţară trebuie să aibă sediul social şi, după caz, punctele de lucru în mediul urban, într-una din regiunile mai puţin dezvoltate. Fiecare antreprenor care a luat cei pana la 40.000 euro va trebui să angajeze, la cel târziu 6 luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel puţin 2 persoane. Ministerul Fondurilor Europene, impreuna cu Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), a anuntat deschiderea apelului de proiecte pentru Programul „Diaspora Start-up”.

Citește și Alba Iulia, locul 15 în Top 40 Forbes : Care sunt cele mai bune oraşe pentru afaceri în România

În prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte în valoare de maximum 5.000.000 euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară. Entitățile care intră în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesională Continuă autorizați, publici și privați; organizații sindicale și patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale și Comitete Sectoriale cu personalitate juridică; autorități ale administrației publice locale (unități administrativ-teritoriale); asociații profesionale; camere de comerț și industrie; ONG-uri; universități; Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și instituții/ agenții/ organizații subordonate/ coordonate de acesta; parteneriate între categoriile mai sus menționate. Condiția obligatorie este existența unui parteneriat cu o entitate a românilor din diaspora sau cu o entitate din România care desfășoară activități în sprijinul românilor din străinătate.

În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro și pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat. Sunt eligibili cetățenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni și doresc să înființeze o afacere în România. MAE-DPRRP are în vedere facilitatea contactului dintre entitățile din România care doresc să colaboreze cu organizații ale românilor din străinătate, pentru stabilire de parteneriate în vederea constituirii administratorilor de schemă de antreprenoriat. Organizațiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate să trimită date de contact, până la data de 30 octombrie 2016, la adresa diaspora@mae.ro, pentru a fi incluse într-o listă ce va fi pusă la dispoziția entităților din România prin publicare pe site-ul DPRRP și MFE.

Sursa:fonduri-ue.ro și realitatea.net

 

 

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii