Rămâi conectat

Știri

Din 31 martie, magazinele vor reține garanție pentru sticle: Pentru orice produs ambalat în sticlă vom plăti cu 50 de bani mai mult

Publicat

în

Începând din aprilie, pentru orice produs ambalat în sticlă vom plăti cu 50 de bani mai mult. Însă vom putea recupera banii dacă vom returna recipientele la magazin. Ministerul Mediului propune, astfel, modificarea legii deşeurilor, în condiţiile în care România reciclează doar 5% anual. Specialiştii văd cu ochi buni această măsură, mai ales că, dintre ambalaje, sticla se reciclează cel mai greu.

De la 31 martie 2019 vom plăti garanție pentru ambalajele reciclabile. OUG nr. 74 din 17 iulie 2018 urmărește creșterea ratei de reciclare a deșeurilor, printr-o schimbarea de abordare a modului de gestionare a acestora. Una dintre principalele noutăți este introducerea garanției pentru ambalajele reutilizabile. Aceasta va fi inclusă distinct în prețul final al produsului achiziționat. Cumpărătorul își va recupera garanția la momentul returnării ambalajului. De asemenea, el poate preda la schimb ambalajul în cazul în care cumpără un alt produs. Metoda nu este o noutate. Înainte de anul 1990 se aplica pentru ambalajele din sticlă.

Agenții economici care introduc ambalaje pe piață vor avea obligații sporite privind gestionarea lor, recuperarea celor reutilizabile și predarea la centrele de reciclare. Vor fi nevoite să rețină garanția de la cumpărători, să preia ambalajele returnate și să înapoieze garanția.

Potrivit OUG nr. 74, „Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 litri și 3 litri, utilizate pentru produse destinate consumului populației.”

Legea obligă producătorii de alimente și băuturi să eticheteze sticlele și borcanele cu marca „ambalaj reutilizabil”

Regimul comunist propovăduia regula celor 3R – recuperare, recondiţionare, refolosire. Şoimii patriei, pionierii, UTC-iştii, cu toţii erau obligaţi să strângă materiale reciclabile. Aveau chiar o normă obligatorie. Reciclarea, fie că era mai mult o acoperire pentru ideologia comunistă, a funcţionat. S-a importat mult mai puţină materie primă decât înainte de implementarea programului. Trecutul revine, de această dată pentru motivele corecte.

Odată cu această măsură şi pentru marile magazin vor avea reguli noi, scrie Digi 24

De luna viitoare, vom putea cumpăra apă ori alte produse ambalate în sticlă pentru care, pe lângă preţul produsului afişat la raft, vom plăti şi o garanţie de 50 de bani. Iar ca să ne recuperăm banii, va trebui să aducem înapoi în magazine recipientele din sticlă.

Clienţii vor putea fi despăgubiţi prin mai multe metode.

Andrei Coşuleanu, Act for tomorrow: Îţi vor da un bon valoric pentru retur, sau cu acest bon poţi să mergi la informaţii să-ţi recuperezi banii sau vor trebui să existe, fiscal vorbind, nişte măsuri prin care să-ţi pot extrage această sumă prin casă şi să-ţi returnez banii pentru fiecare deşeu adus la magazin.

Sistemul prin care se încearcă strângerea tuturor deşeurilor din sticlă din piaţă este binevenit, spun reprezentanţii ONG-urilor prietenoase cu mediul.

Andrei Coşuleanu, Act for tomorrow: Deşeul din sticlă e azi un deşeu foarte valoros, se poate reutiliza la nesfârşit, dar e periculos, se sparge foarte uşor. Există, prin această măsură, un risc destul de mare, acela ca mulţi producători să treacă de la ambalajul de sticlă la unul din plastic pentru că este mai ieftin. Un risc pentru noi, ca şi consumatori, este acela să nu mai bem acelaşi lichid la calitatea pe care o avea iniţial.

Ministerul Mediului a gândit această iniţiativă pentru a-i educa pe oameni că ambalajele au valoare economică, nu sunt bune doar pentru aruncat.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Reducere a impozitelor locale pentru donatori de sânge: Alba Iulia, gata să aplice măsura

Publicat

în

Alba Iulia, gata să aplice măsura reducerii impozitelor locale pentru donatorii de sânge

Alba Iulia va fi printre primele municipii din România unde se aprobă reducerea de 10% la impozitul pe clădiri și terenuri, pentru donatorii de sânge și persoanele cu dizabilități, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, proiectul de hotărâre de consiliu local este gata, va rămâne în dezbatere publică vreme de 30 de zile, iar ulterior va deveni o realitate.

Prin noua lege, promulgată recent, consiliile locale pot acorda reduceri la impozitul pe clădiri și teren pentru persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge, pe parcursul unui an calendaristic. Reducerea, care va fi aplicată începând cu anul viitor, se va cumula cu bonificația de 10%, acordată deja celor care achită anticipat impozitul datorat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba