31 mai, Ziua mondială anti-fumat: Acțiuni în Alba pentru a marca această zi

Adăugat la Știri

Ziua mondiala anti-fumat se sărbătorește în fiecare an la data de 31 mai. Înca de la prima sa ediție, în 1988, Ziua mondială anti-fumat reprezintă pentru fumătorii din întreaga lume o oportunitate de a reconsidera motivele pentru care recurg la acest viciu și de a încerca să scape de el.

Statisticile arată că, la nivel global, consumul de tutun provoacă anul moartea a șase milioane de oameni, dintre care 600.000 de nefumători, fiind expuși fumatului pasiv.

În România, la fiecare 16 minute o persoană moare din cauza cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cei care au dobândit teribila maladie au fumat o viața întreagă, conform statisticilor realizate de Societatea Română de Pneumologie. Bolile cauzate de tutun conduc la pierderea vieții de către 33.000 de români anual. Tot anual circa 10.000 de români se apucă de fumat ți asta de la vârste din ce în ce mai mici. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent cancer la nivel mondial, cu incidenta maxima la bărbați. Conform unui studiu publicat de Organizația Mondiala pentru Sănătate, jumătate din cei 650 de milioane de fumători din lumea întreaga vor muri din cauza unor boli provocate de tutun.

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba şi voluntarii acestuia, se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun – 31 mai 2017. Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este “Tutunul – o amenințare în calea dezvoltării”.

Centrul din  Alba a implementat campania pentru marcarea acestei zile, prin activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare, formare de abilităţi şi activităţi de petrecere a timpului liber în cadrul mai multor grădinițe, școli generale și licee din Alba Iulia.  De asemenea, se vor amenaja standuri informative, unde specialiştii centrului, împreună cu  voluntarii, oferă informaţii privind riscurile consumului de tutun şi vor  promova  în rândul persoanelor fumătoare beneficiile schimbării comportamentului de consum.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii