Rămâi conectat

Știri

300 de cărți, pentru cei care cred în tânăra generație: În 16 martie, a treia ediție a evenimentului “Blind date cu 300 de cărți”

Publicat

în

Vineri, 16 martie 2018, în intervalul orar 14 – 18, Muzeul Principia din Alba Iulia va găzdui cea de-a treia ediție a evenimentului “Blind date cu 300 de cărți”, realizat de liceenii YouthBank în scopul promovării lecturii, pentru că repune în circulație încă 300 de volume donate de cititori generoși, în același timp strângând, sub emblematicul acoperiș în formă de carte al muzeului, alți cititori, dornici de o întâlnire “pe nevăzute” cu scriitori români și străini.

Evenimentul contribuie la strângerea de fonduri pentru finanțarea proiectelor de antreprenoriat social ale adolescenților, în cadrul programului YouthBank derulat de Fundația Comunitară Alba, ambițiosul obiectiv al voluntarilor YB în acest an școlar fiind mobilizarea a 40.000 lei pentru tânăra generație.

În schimbul unei donații simbolice, de 10 lei, modică față de valoarea oricărui exemplar oferit de organizatori, participanții la eveniment vor putea alege cărți „pe nevăzute” (anonimizate prin împachetare), din cele 300 special pregătite de liceenii YouthBank, 300 fiind un număr simbolic pentru că reamintește cele trei secole de existență ale Cetății Alba Carolina. Toți cei prezenți vor primi certificate de participare la “Blind date” și de susținere a tinerei generații. Intrarea în Muzeul Principia este liberă pe durata evenimentului, iar participanții pot profita de prezența soldaților romani nu doar pentru fotografii și selfiuri, ci și pentru a se transpune pentru câteva momente în rolul lor, prin îmbrăcarea echipamentului complex ce a fost reconstituit de specialiști.

“Deși mediul online ia amploare, cititul nu poate fi înlocuit cu nimic. Când vorbim despre cărți, ne vin în minte povești menite să ne stârnească interesul, imaginația și creativitatea. Pur și simplu îți poți clădi un univers doar al tău, un loc menit să te scape de agitația cotidiană. Știm că există mai mult de 300 de cititori în cetatea noastră și cel puțin tot atâtea persoane care cred în generația tânără. Pe toți aceștia vrem să îi mobilizăm în 16 martie, să îi cunoaștem și să ne cunoască” – Luminița Moldovan, coordonator al programului YouthBank în cadrul Fundației Comunitare.

“YouthBank se traduce ca ‘Banca Tinerilor’. Pentru cel care privește programul din exterior, înseamnă locul în care tinerii pot găsi sprijin și resurse financiare pentru ideile lor, dar pentru noi, YouthBank înseamnă locul în care luăm tot ce avem mai frumos în suflet și cumulăm aici pentru a porni schimbarea la care cu toții visăm” – Claudiu Bîrluțiu, elev în clasa a XI-a, unul din zecile de voluntari YB.

Citește și Două poezii românești, în topul celor mai frumoase poeme de dragoste din lume

Susținut de Municipiul Alba Iulia și Muzeul Principia, evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Biblioteca Județeană “Lucian Blaga” Alba. Alături de municipalitate, programul YouthBank are ca principali parteneri Aloref, Ancău Company și Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, ca finanțatori Porterom, Pensiunea Select și Deko Team, iar ca susținători Societatea de Transport Public, Tipo-Rex, Nicolae Boca Photography și Impact Design.

Amplasat în Piața Cetății, Muzeul Principia este, practic, o excelentă valorificare a castrului roman Apulum, aici avându-și sediul comandamentul Legiunii a XIII-a Gemina, singura legiune care a staționat pe teritoriul Daciei pe toată perioada ocupației romane. Muzeul este unul dintre locurile în care puteți afla povestea castrului ridicat de romani la Apulum, conținând machete excepționale, ce reconstituie tabere militare romane și scene de luptă din acea epocă.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord și lansat în Alba în 2009, YouthBank dă ocazia tinerilor să facă ceva bun cu timpul lor, dezvoltând comunitatea și dezvoltându-și în același timp abilități importante pentru viitoarea lor carieră: leadership, comunicare, managementul timpului, de proiect sau financiar, lucru în echipă și antreprenoriat. În fiecare an este creat și administrat transparent un fond special destinat proiectelor implementate în comunitate de alți liceeni. Programul a fost de mai multe ori desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județul Alba, obținând importante premii și la nivel național, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității.

Prin YouthBank, Fundația Comunitară a acordat până în prezent 64 de granturi liceenilor din Alba, în valoare totală de peste 141.000 lei, finanțând astfel inițiativele în comunitate a peste 300 de adolescenți, în proiecte care au avut peste 24.000 de beneficiari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, amenajat suplimentar

Publicat

în

Amenajare suplimentară a perimetrului din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba

Cu prilejul lucrărilor de mobilitate din zona centrală a municipiului Alba Iulia a fost amenajat și perimetrul din jurul troiței amplasate în fața Prefecturii Alba, acolo unde, în timpul Revoluției din Decembrie 1989, s-au dus lupte grele și mulți revoluționari au fost răniți sau omorâți.

S-au montat pavaj, vase de flori și un catarg pe care va flutura mereu tricolorul României.
„Astfel, vom putea sărbători, în alte condiții, Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, marcată an de an la Alba Iulia, în data de 21 decembrie!”, a explicat primarul Gabriel Pleșa.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

Publicat

în

Pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii, acțiune de ecologizare

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir a încheiat cu succes o nouă acțiune de ecologizare.
Aceasta s-a desfășurat pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii.
Toți cei care au participat la acțiune s-au organizat și au format patru echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și, nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” a ecologizat Râul Mic.
„Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an sunt tot mai puține gunoaie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale, care ne-a pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis reprezentanții Asociației „Lupii Sigidavei” Cugir.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia, pregătită de Paștele ortodox și greco-catolic

Publicat

în

Pregătiri pentru Paștele ortodox și greco-catolic la Alba Iulia

Alba Iulia s-a pregătit de sărbătoarea Paștelui ortodox și greco-catolic, a anunțat primarul Gabriel Pleșa.

Potrivit acestuia, autoritățile au dorit ca zonele principale din Alba Iulia să fie decorate, așa cum se cuvine, cu ocazia sărbătorilor de Paște. Ansamblurile decorative și figurinele sunt amplasate în Cetate în zona Celor Trei Fortificații și pe Bulevardul Transilvaniei, iar în Centru sunt amplasate în zona centrului comercial Mercur și în proximitatea Casei de Cultură a Studenților.

„Am pregătit această surpriză de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, care nu au uitat să mai fie, uneori, copii. Vă invit, așadar, dragi albaiulieni și turiști să vă bucurați de sărbători într-o atmosferă festivă, alături de cei dragi, și înconjurați de frumos, în Alba Iulia”, a precizat primarul Gabriel Pleșa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba