Rămâi conectat

Știri

30 mai, Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.Nevoi-Soluții-Metode: La întâlnire participă și reprezentanți ai administrației publice din Alba Iulia

Publicat

în

Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.Nevoi-Soluții-Metode, începe marți, 30 mai. Soluții concrete și aplicate, platformă de inspirație care să accelereze procesele de transformare digitală în beneficiul cetățenilor, turiștilor, administrației și întreprinzătorilor

Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020. Nevoi-Soluții-Metode, care va avea loc pe data de 30 mai la Hotel Pullman, București, pentru a comunica cu ceilalți  primari ai orașelor din România, companii private și consultanți, pe tema posibilității dezvoltării comunităților și administrațiilor urbane. Mircea Hava a declarat cu  această ocazie: “Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 creează o punte între istoria bimilenară a capitalei de suflet a românilor şi un viitor modern prin implementarea unor tehnologii de tip smart revoluționare, pe care astăzi le punem deja la dispoziția albaiulienilor. Perspectivele pe care le deschide un oraş inteligent şi implicit soluțiile implementate şi testate la noi, fac din Alba Iulia primul server din viitoarea rețea de oraşe inteligente din România. Alături de o comunitate creativă formată din albaiulieni, reprezentanți ai societății civile, instituții, companii și voluntari ne-am propus să devenim creatorii de viitor ai Celeilalte Capitale.”

Cealaltă Capitală este astăzi platforma pe care se testează România modernă, un exemplu concret şi o comunitate vie de soluții smart, care sperăm să devină un motor de tracțiune şi pentru celelalte oraşe din România și Europa. “Alba Iulia a privit mereu spre viitor, fără să se desprindă de istorie. Sunt convins că realitatea pe care o implementăm acum va aduce un plus de calitate vieții şi va pune într-o lumină nouă valoarea şi eficiența imediată a tehnologiilor moderne şi a soluțiilor smart pentru fiecare cetățean în parte”, a spus Nicolaie Moldovan, City-Manager Alba Iulia.

Citește și Lucian Cramba, fondatorul aplicației Fast Order, la Unirea FM : Proprietarii de restaurante din Alba Iulia vor folosi gratuit aplicația, ne vom extinde și pe litoral

La dezvoltarea inteligentă a orașului Alba Iulia contribuie voluntar mai multe companii prin proiecte pilot. De exemplu, Orange România, a început în luna noiembrie 2016 implementarea mai multor soluții în cadrul acestei inițiative. Au fost propuse 14 soluții de digitalizare a orașului care îmbunătățesc comunicarea administrației publice cu cetățenii, promovarea turistică a orașului și care facilitează o gestionare mai bună a resurselor.

Organizat într-un concept nou, dezbaterea care va avea loc pe 30 mai, reprezintă o continuare a conferinței Smart City, din 2 Decembrie 2016 de la Alba Iulia.  În cadrul evenimentului, reprezentanți ai mai multor orașe vor dezbate teme despre nevoile de dezvoltare, despre soluțiile personalizate pe care le pot adopta. Volumul datelor crește în fiecare zi. Unde le stocăm? Cum am dori să fie păstrate? Cum le prelucrăm? Putem asigura securitatea? Suntem pregătiți să migrăm în cloud? Care sunt nevoile cetățenilor? Ce-și doresc turiștii de la un oraș? Dar companiile? Sunt doar câteva întrebări la care vom încerca să găsim răspunsuri pe 30 mai.

“Vom orienta dezbaterea către soluții concrete și aplicate și vom construi o platformă de inspirație pentru metode de implementare eficiente care să accelereze procesele de transformare digitală în beneficiul cetățenilor, turiștilor, administrației și întreprinzătorilor. Ne dorim generarea unor modele de bună practică, care să fie luate în calcul de toate orașele care vor să fie inteligente.”, a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Naționale, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului de la Alba Iulia.

Speakeri străini vor prezenta soluții care au fost implementate în alte orașe ale lumii, dar și companiile românești vor avea ocazia să își prezinte inovațiile tehnologice dedicate orașelor de mâine.  O  altă sesiune  va fi dedicată start-up-urilor, care vor avea ocazia să își prezinte aplicațiile inovative pentru parteneri și investitori.

Compania SolvIT Networks va prezenta soluțiile de securitate cibernetică furnizate și metodele de implementare dedicate orașelor. “Considerațiile privind securitatea informatică ar trebui să fie în concordanță cu toate cerințele de design și arhitectură atunci când se analizează strategiile inteligente ale orașelor cu mult înainte de implementare. Nu este vorba doar de conectarea dispozitivelor ca într-un proiect IT tradițional sau de rularea unei rețele mari. Lipsa securității în orice proiect poate avea considerente grave de expunere, deoarece orașul devine interconectat, si automat expus atacurilor la nivel național și internațional“, a precizat Mihai Scemtovici, General Manager al SolvIT Networks.

Smart City, inițial a început cu un concept premergător de “smart-grow”,  menționat de multe ori în contextul  dezvoltării accelerate ale orașelor cum ar fi creșterea populației care a atras o creștere a consumului de energie, trafic, poluare, deșeuri, cât și infrastructura modernă. Fiind numeroase, este clar că acestea sunt din ce în ce mai greu de gestionat într-un mod eficient. Implementarea SmartCity pentru administrație va fi urmată sau poate se suprapune cu cea de SmartHome și IOT Business pentru  consumatori și firme. Aceste acțiuni vor genera rețele vaste de senzori și dispozitive conectate prin diferite tehnologii radio, implicând probleme de interoperabilitate și congestie radio. Sunt orașele și infrastucturile acestora pregătite? Frontier Connect va fi prezent la eveniment cu o soluție complet românească: “iOla de la Frontier Connect este complet românească  și  acționeză ca router, nod sau gateway optimizând rețeaua vastă IOT. Dispozitivele iOla sunt plug & play și se poate configura  ‘over-the-air’, în  funcție de cerințele inițiale de conexiune cât și problemele ulterioare, ceea ce duce la costuri mici cu instalarea, optimizarea  și managementul rețelelor IOT, “ spune Mircea Oaida, reprezentant Frontier Connect.

ENSURA C&C vine cu o soluție de smart city „la minut“ – pentru că poate  fi instalată în timp extrem de scurt folosind infrastructura existentă a beneficiarului, oricare ar fi ea: iluminatul stradal se poate aprinde în funcție de datele colectate de camerele de supraveghere, să adapteze semnalistica inteligentă stradală în funcție de vreme, numărul de persoane pe stradă sau de nevoile de urgență – sau să trimită echipe de intervenție în mod automat ca răspuns la informațiile colectate de senzorii din apă, canalizare sau trafic. Gali Golan, Marketing and Comunications  Vicepreședinte ENSURAC&C a declarat: „ENSURAC & C este proiectat pentru a oferi imediat rentabilitate investiției prin integrarea diferitelor sisteme din oraș într-o singură platformă și pentru a îmbunătăți eficiența operațională și de afaceri în toate verticalele urbane (trafic, siguranța publică, mediu, colectarea deșeurilor etc). „

Serviciile de plăți inteligente se alătură conceptului. La eveniment compania Printec va prezenta tehnologii inovatoare, atât pe partea de software, cât și hardware, care ajută clienții să răspundă cererii de tranzacții rapide, ușoare și sigure, cu soluții pentru servicii asistate și neasistate, automatizate și intuitive.

În cadrul Dezbaterii vor fi prezente companiile Green Group și BestTools, care activează în domeniul reciclării inteligente a deșeurilor și vor veni cu utilaje demonstrative pentru ceea ce înseamnă colectarea și depozitarea modernă și în siguranță a acestora.

Tot pentru protejarea mediului înconjurător, în condițiile creării tot mai multor  zone pietonale, FAN Courier vine cu soluții adaptate pentru acces ușor către comunitățile aflate în jurul acestor zone, în special în marile orașe. Felix Patrășcanu, Managing Partner al companiei consideră că dezvoltare unor mini flote necesare acestui tip de livrare depinde de existența unei infrastructuri fără de care acest proiect nu se poate susține sau dezvolta.

În cadrul Dezbaterii Nationale Smart City 2017-2020. Nevoi. Solutii. Metode. se va discuta  și despre managementul serviciilor publice bazat pe performanță, calitate și transferul de riscuri către prestator. Șerban Pâslaru, Partener al Țucă Zbârcea & Asociații va vorbi despre creșterea eficienței cheltuirii fondurilor publice prin utilizarea modelelor contractuale în care plata contractanților se face pe bază de performanță și calitate. Parteneriatul public privat, cât de viabil este în contextul actual?

Bogdan Balaci, General Manager Philips Lighting SEE spune că pentru anul 2030 se prognozează că peste 60% din populația lumii va trăi în orașe: “Pentru că nu mai e mult până atunci, problema care se pune este: Cum se va putea crea pentru acești oameni un spațiu prietenos și atractiv, dar, în același timp,  sigur și eficient din punct de vedere energetic? Este o realitate faptul că 75% din iluminatul stradal este depășit și ineficient tehnologic, 50% din consumul de energie al unui oraș  se îndreaptă către iluminat, iar 19% din consumul global de energie este, de asemenea, utilizat pentru iluminat, deși trecerea la iluminatul cu LED poate reduce acest consum cu 11 %”.  Philips Lighting,  numărul 1 la nivel global în materie de iluminat conectat, cu peste 262 de sisteme CityTouch implementate în 31 de țări,  va fi prezent la  Dezbatere pentru a discuta despre respectarea standardelor naționale și internaționale pentru iluminatul public exterior și interior.

Evenimentul se va încheia a doua zi cu un mic dejun de afaceri, aplicat, la care participă doar reprezentanți ai orașelor și ai companiilor private, furnizoare de soluții Smart City.

La Dezbatere sunt așteptați reprezentați ai: orașelor și municipiilor din România, companiilor furnizoare de soluții și echipamente IT&C pentru Smart City, companiilor financiare și companiilor de furnizare a soluțiilor de plăți inteligente, instituțiilor de interes public, mediului academic și mass-media.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Garda Apulum și Garda Cetății își reiau spectacolele, din 1 mai, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Deschiderea oficială a sezonului turistic, în Cetatea Alba Carolina

Mii de oameni vin, în fiecare an, în Cetatea Alba Carolina, special pentru spectacolele de reenactment istoric. Alte zeci de mii vin și pentru aceste show-uri susținute de Garda Apulum și Garda Cetății, unice în România.

Alba Iulia este gata să-i primească și în acest an, cu o ofertă turistică remarcabilă: concerte, festivaluri, evenimente memorabile.

Începând din 1 mai, odată cu deschiderea oficială a sezonului turistic în Cetate, se reiau și spectacolele de reconstituire istorică antică și schimbul de gardă, atât de așteptate de public.

Din 1 mai, din nou pe cai!

Tobele vor răsuna din nou în Cetate și copitele cailor vor lovi iar piatra. Garda Cetății este pregătită să ofere și în acest an publicului, turiști și albaiulieni, unul dintre momentele magnetice ale fiecărui sfârșit de săptămână. Sâmbăta și duminica, la 12 fix, Garda Cetății își va face, din nou, rondul obișnuit, de la Poarta a III-a la Poarta a IV-a, într-un ritual devenit deja simbol pentru Alba Iulia. Prima „ieșire” din acest an a Gărzii Cetății, cu arsenalul complet, cai, uniforme, tobe, puști și drapele, va avea loc chiar pe 1 mai.

„Alba Iulia și-a construit, de-a lungul ultimilor ani, o imagine unică în zona turismului cultural și istoric. Spectacolele de reenactment sau defilarea Gărzii Cetății sunt doar partea foarte vizibilă a acestei imagini mari. E absolut normal, e obligația noastră și angajamentul nostru față de oraș și turiști, să le menținem în calendarul de evenimente și să le promovăm ca atare. Vă invit să vă bucurați de ele și în acest nou sezon turistic, ce stă să înceapă”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Ave, Apulum!

Strigătele de luptă ale „Gărzii Romane”- Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum, ale gladiatorilor din Ludus Apulensis, ale războinicilor daci din trupa Lupii Apoulonului, dar și dansurile Magna Nemesis se vor auzi și vedea, la rândul lor, în Cetatea Alba Carolina în această vară.

Spectacolele săptămânale vor avea loc în zona Porții a IV-a a Cetății, iar primul show este programat pentru 1 mai, la ora 18.00. Totul va culmina cu ediția a XI-a a Festivalului Roman Apulum, marcă înregistrată a Municipiului Alba Iulia și unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa. Festivalul este programat în acest an în perioada 15-18 august.

Liviu Zgârciu, reprezentantul Asociației Culturale pentru Istorie Vie și, în același timp, coordonatorul reenactorilor din trupele antice declară: „De la 1 mai, Garda Apulum reîncepe sezonul reprezentațiilor de reenactment antic. Astfel, legionarii romani, războinicii daci, gladiatorii și frumoasele dansatoare vor putea fi văzuți de publicul larg, în fiecare vineri, în fața Porții a IV-a a Cetății Alba Carolina. De precizat că sezonul care stă să înceapă este al XI-lea de când voluntarii albaiulieni realizează acest spectacol, adevărate lecții de istorie vie, în care este promovat patrimoniul antic al orașului Alba Iulia.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului în comuna Pianu

Publicat

în

Pianu: Autorizație de construcție pentru indroducerea gazului

Autorizația de construcție pentru înființarea unui sistem de distribuție rețele de gaze naturale în localitățile Pianu de Jos, Pianu de Sus și Strungari a fost eliberată.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Pianu, Marin Petruse.

Proiectul „Înființare sistem inteligent de distribuție de gaze naturale în comuna Pianu, județul Alba” și-a găsit recent concesionar, iar pienarii – numărați în prima etapă cu 1.039 de branșamente – sunt acum mult mai aproape de visul lor de decenii: acela de a beneficia și ei, ca aproape toată lumea, de gazul metan.

Proiectul este finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Edilul Pianului apreciază că introducerea gazului în comună este cea mai importantă realizare din toată cariera sa de primar, de 24 de ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Start pentru realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni

Publicat

în

Realizarea unui pod nou peste râul Arieș, la Câmpeni: Start al lucrărilor

Au început lucrările la noul pod care va fi amplasat în amonte de Podul Ferdinand din Câmpeni.

Anunțul a fost făcut de primarul orașului Câmpeni, Cristian Dan Pașca.

Proiectul prin intermediul căruia se edifică noul pod este denumit ,,Pod 1 pe strada Izvoarelor, peste Râul Arieș, în orașul Câmpeni”. Termenul de execuție este de 24 de luni de la începerea lucrărilor. Potrivit edilului din Câmpeni, constructorul a estimat că ar putea finaliza lucrarea în jumătate din perioada de execuție.

Realizarea podului nou de la Câmpeni este o investiție de peste 8 milioane de lei, finanțată prin Programul Național de Investiții ,,Anghel Saligny”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba