28 septembrie, Ziua internațională a accesului la informații

Adăugat la Știri

nfoLa 28 septembrie în tot mai multe țări se marchează această zi, pentru a conștientiza cetățenii că au dreptul de a pune întrebări autorităților și, de asemenea, au dreptul de a primi răspunsuri la întrebările adresate. In ultimii ani, peste 50 de state din intreaga lume au adoptat reglementari privind accesul propriilor cetateni la informatie, marcand in acest fel institutionalizarea transparentei prin obligatia guvernantilor de a da socoteala platitorilor de taxe si impozite.

Romania a adoptat Legea accesului la informatiile de interes public in anul 2001 si a publicat anual rapoarte privind modul de implementare a acesteia si de respectare a dreptului de acces la informatiile de interes public, prevazut in art. 31 din Constitutia Romaniei. In data de 12 octombrie 2001, Parlamentul a adoptat Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, consacrand legislativ un foarte bun exercitiu de colaborare si transparenta intre administratie, clasa politica si organizatiile neguvernamentale.

Citește și Informații care vin cu un singur SMS: Aplicaţia făcută de Serviciile de Informaţii pentru ANAF

In mai multe tari de pe glob, cetateni, organizatii non-guvernamentale, specialisti in domeniul drepturilor omului marcheaza aceasta zi, atragand atentia asupra importantei pe care dreptul la informare o are in orice sistem democratic. In Romania, aceasta zi a fost celebrata pentru prima oara in anul 2003.

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii