27 iulie, cea mai mare eclipsă totală de lună din acest secol, vizibilă și din România

Adăugat la Știri

Pe 27 iulie, va avea loc cea mai mare eclipsă totală de lună din acest secol, vizibilă și din România. Luna va intra în eclipsă la ora 20.15, iar fenomenul va putea fi urmărit timp de aproape șase ore. Eclipsa totală propriu-zisă va dura 103 minute. Adrian Șonka, directorul Observatorului Astronomic al Capitalei, a explicat ce se va întâmpla pe cer.

Teoretic, românii ar trebui să vadă bine fenomenul dacă cerul este senin. În noaptea de 27 iulie, Luna va răsări mai devreme în estul și sud-estul țării și cel mai târziu în vest și nord-vest. Concret, cei de pe litoral vor vedea mai mult din eclipsă decât cei din Banat spre exemplu, dar doar dacă îi va ajuta timpul.”Eclipsa totală de lună se produce atunci când corpul ceresc se află la 180 de grade de Soare, adică în partea opusă acestuia. În timpul unei eclipse de Lună, aceasta intră în umbra Pământului încetul cu încetul. La un moment dat, Luna poate dispărea aproape de tot, fiind vizibilă doar ca un disc de culoare roşie închisă. Acesta este o eclipsă totală de Lună”, ne-a explicat Adrian Șonka.

Citește și Cum au apărut zodiacele : Istoria ghicitului în stele

Pe parcursul procesului, Luna își va schimba treptat culoarea.”La ora 21.24, marginea din stânga jos a lunii o să înceapă să își schimbe culoarea și strălucirea. Corpul ceresc o să devină din ce în ce mai roșiatic și este momentul în care se spune că Luna începe să intre în umbra Pământului. De la ora 22.30, Luna o să fie acoperită total, până la ora 00.14, a dimineții de 28 iulie.  Momentul de maxim al eclipsei va fi la ora 23.22”, a dezvăluit Adrian Șonka. Culorile pe care le va avea luna pe timpul fenomenului, vor varia de la portocaliu, la maroniu închis, în funcție de gradul de poluare al atmosferei terestre a Pământului. Luna va ieși total de sub umbra Pământului la ora 1.19, dar fenomenul este considerat terminat astronomic de abia la ora 2.29, scrie click.ro.

Sursa.realitatea.net

Simona Lodroman

redactor șef Radio Unirea FM
Mobil: 0733.948.174
email: slodroman@yahoo.com

Comentarii